:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> Y TU MAMÁ TAMBIÉN
Y TU MAMÁ TAMBIÉN
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2003-01-28
FILM
De zomervakantie begint. Julio (Gael García Bernal) en Tenoch (Diego Luna) nemen afscheid van hun vriendinnetjes die naar Italië vertrekken. Ze beloven elkaar eeuwige trouw, maar éénmaal de vlucht vertrokken is, begint de verveling toe te slaan. De twee hangen wat doelloos rond en roken af en toe joints bij een kameraad van hen. Wanneer ze op een sjieke bruiloft uitgenodigd zijn, ontmoeten ze de tien jaar oudere Luisa (Maribel Verdú), de vrouw van Tenochs neef. De twee tieners raken aan de praat en om indruk te maken vertellen ze haar dat ze de komende dagen zullen afreizen naar een afgelegen en paradijselijk strand waarvan niemand al ooit gehoord heeft, La Boca del Cielo. Enkele dagen later krijgt Tenoch een telefoontje van een aangeslagen Luisa die te kennen geeft om mee te willen rijden naar dat strand. Luisa is net bedrogen door haar man en wil even stoom afblazen. Tenoch en Julio raken zo danig in de problemen vermits het strand een verzinsel is. Ze besluiten het erop te wagen en rijden met Luisa richting het verzonnen strand...


Regisseur Cuarón toont een vrij realistisch portret van twee opgroeiedende tieners die aan niets anders denken dan seks en joints roken. En wanneer ze de knappe Luisa ontmoeten, slaat hun libido op hol. Tijdens de lange autorit leren niet alleen de drie elkaar beter kennen, ook de kijker krijgt een beter inzicht op de personages in de film. Dit is grotendeels te danken aan de knappe acteerprestaties die deze film maken tot wat hij geworden is. Y Tu Mamá También is een pure roadmovie waarin alle mogelijke coming-of-age problemen van opgroeiende tieners zoals seks, liefde en avontuur vermengd worden. De drie personages vangen deze keer niet zomaar doelloos een tocht aan, ze worden volwassener, evolueren en groeien... Op het einde van de rit wordt duidelijk dat deze gebeurtenissen ook symbool staan voor een diepere betekenis. Dankzij het realistische karakter van de film gaat dit zeker niet cliché-achtig overkomen. Y Tu Mamá También is een warme, passionele film die naar het einde toch een dramatisch tintje meekrijgt. Een sterk aanbevolen prent voor de filmliefhebber die de vele ontploffingen en eindeloze actiescènes even beu is.


Mexicaanse films scoren de laatste jaren erg goed op internationaal vlak. Na het bejubelde Amores Perros is het nu de beurt aan Y Tu Mamá También om Mexico op filmgebied op de wereldkaart te houden. Ondanks de haast wereldwijde wurggreep van Hollywood weten af en toe gelukkig nog echte filmpareltjes buiten de eigen landgrenzen te scoren. Denken we maar onze eigen Lieven Debrauwer die met Pauline en Paulette veel lof oogstte op internationale filmfestivals. Na een oscarnominatie voor Amores Perros (het jaar waarin Crouching Tiger met het beeldje ging lopen en onze eigen Dominique Deruddere eveneens met lege handen huiswaarts keerde) verwachtte iedereen dat Y Tu Mamá También één jaar later zou genomineerd worden. Dat viel echter tegen want een nominatie zat er niet in. Hoogstwaarschijnlijk was het onderwerp te expliciet en te provocerend voor de preutse (en ouderwetse) leden van de Academy. Alfonso Cuarón is geen onbekende in Hollywood. Hij regisseerde enkele jaren geleden Great Expectations (met Ethan Hawke, Gwyneth Paltrow, Robert De Niro) doch de rode loper werd (nog) niet uitgerold. Samen met zijn broer Carlos scharrelde hij voor dit project een klein budget bij elkaar met een groot succes tot gevolg. De film viel op verschillende festivals in de prijzen en dat is ook Hollywood niet ontgaan. Binnenkort mag hij Chris Columbus opvolgen om de derde Harry Potter te verfilmen. Wij zijn alleszins benieuwd...


BEELD EN GELUID
Zowel beeld- als geluidskwaliteit behalen mooie punten. De film krijgt op deze release het originele en anamorfische 1.85:1 beeldformaat waarbij het gediversifieerde kleurenpalet echt van het scherm spat. Kleuren ogen warm en levendig, het contrast is voldoende optimaal geregeld, scherpte en detail zijn voortreffelijk. Grain en printbeschadigingen zijn aanwezig, doch heel miniem, slechts in een handvol scènes doet dit zich voor. Edge-enhancement is eveneens zichtbaar, maar ook hier kunnen we stellen dat het slechts een paar scènes betreft. Desondanks dat deze film veeleer dialooggedreven is en de beschikbare kanalen slecht sporadisch worden aangesproken wanneer de soundtrack door de speakers knalt, scoort de kwaliteit van de Spaanse Dolby Digital 5.1-track ruimschoots voldoende. Het geluid klinkt over de hele lijn zuiver, vol en natuurlijk.


EXTRA’S
Een heleboel extra’s op deze DVD, maar of ze allemaal weten te boeien zullen we nu uit de doeken doen. We gaan van start met een audiocommentaar ingesproken door regisseur Alfonso Cuarón en beide hoofdrolspelers Gael García Bernal en Diego Luna. De regisseur komt nauwelijks aan het woord vermits de twee acteurs er op los tateren en giechelen dat het een lieve lust is. Echt informatief is deze commentaartrack dus bijgevolg niet. De twee hebben wel enorm plezier beleefd aan deze film, zoveel is duidelijk. De gebruikelijke Making Of (22 min.) toont ons beelden achter de schermen zonder echt een meerwaarde te betekenen. Deze featurette is veeleer een aaneenschakeling van beelden en scènes uit de film, interviews zijn er niet te zien. De drie verwijderde scènes maken al gauw duidelijk dat deze terecht zijn verwijderd. De kortfilm “You Owe Me One” (11 min.) van Carlos Cuarón, de broer van de regisseur, handelt over de nachtelijke seksuele uitspattingen van één bepaalde familie. Leuk om eens te bekijken zonder meer. Deze extra’s zijn Spaans gesproken en Engels ondertiteld.


Een Engelstalig radio-interview (28 min.) met de regisseur is dan wel interessanter om te beluisteren. Alfonso Cuarón vertelt honderduit over de achtergrond bij de film en de totstandkoming ervan. De overige extra’s bestaan uit trailers, radiospot, TV-spots, posters, een opsomming van de gewonnen awards, cast en crew info en quotes, een korte montage hoe de film er zou uitzien na de keuringscommissie, color bars, en een boekje met achtergrondinformatie over de personages in de film. Tenslotte krijgen we nog enkele korte muziekfragmenten uit de soundtrack te horen.


CONCLUSIE
Y Tu Mamá También is opnieuw een filmisch hoogstandje uit Mexico waarvan de laatste jaren wel meer interessante producties afkomstig zijn. De technische presentatie op dvd is heel goed, beeld- en geluidskwaliteit lossen de verwachtingen ruimschoots in. De extra’s daarentegen mogen dan al kwantitatief uitblinken, kwalitatief hebben ze niet zo heel veel om het lijf. Maar laat dit laatste je zeker niet weerhouden om deze dvd in huis te halen, het is tenslotte de film die het meeste van belang is, niet?


cover
Studio: Icon

Regie: Alfonso Cuarón
Met: Maribel Verdú, Gael García Bernal, Diego Luna, Silverio Palacios, Juan Carlos Remolina

Film:
9/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
U.K.

Jaar:
2001

Leeftijd:
18

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321900937788


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Audiocommentaar
• Making Of
• Verwijderde scènes
• Interview regisseur
• Kortfilm
• Trailers, Radiospot, TV-spots
• Posters
• Awards
• Cast en crew
• Montage keuringscommissie
• Color bars
• Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij