:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MAN WITH THE IRON FISTS 2, THE
MAN WITH THE IRON FISTS 2, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-06-19
FILM 
Drie jaar geleden wist men in de filmwereld niet wat men zag toen rapper RZA zelf achter de camera kroop en een kungfu-film draaide. Iedereen weet wel dat de zanger in de ban is van de gevechtfilms van de Shaw Brothers (de naam van zijn band Wu Tang Clan is sowieso een ode aan de film Shaolin And Wu Tang). Blijkbaar is hij er ook van overtuigd dat zijn “kunst” meerwaarde heeft voor het genre. Misschien ligt het aan ons, maar Aziatische gevechtfilms die zich afspelen in de 19de eeuw en drijven op een soundtrack vol hiphop, zijn a priori potsierlijk. Ondanks de barslechte kritieken zette RZA zijn droom voort, en jawel vandaag ligt zowaar de sequel van het vehikel in de winkelrekken. De regie gaf hij door aan de Nederlander Roel Reiné (bekend van de Death Race-sequels en onlangs van het zeevaartepos Michiel De Ruyter). Dat is misschien geen slechte keuze, wat nu ook weer niet betekent dat dit tweede deel goed is. Integendeel.

De held van dienst is nog altijd Thaddeus Henry Smith (een rol die uiteraard door RZA zelf wordt vertolkt), een smid die zich ijzeren vuisten schonk en met alle plezier in de bres springt voor de verdrukten. De mooie Innocence (Pim Bubear) ontdekt in de rivier het bijna levensloze lichaam van de smid. Zij kan haar vader Li Kung (Dustin Nguyen) overtuigen om de man een schuilplaats in hun huis te geven. De dorpsleider heeft daar eigenlijk maar weinig zin in, vooral omdat hij op zijn hoede is voor de wrede Master Ho (Carl Ng). Samen met de burgemeester (Cary- Hiroyuki Tagawa) buit deze wreedaard de dorpelingen uit. Iedere dag worden de pineuten verplicht om in de zilvermijn hun leven te riskeren. Bij het minste protest wordt hun hoofd afgehakt of worden zij gemakshalve de dieperik ingegooid. Toch groeit er stilaan protest bij de bevolking. De tiran is namelijk ook verzot op jonge vrouwen waardoor vaders regelmatig het lijk van hun jonge dochter in de jungle vinden. Men maakt hun wijs dat het de kwade geest van Lord Pi is die ronddwaalt, maar de inwoners van Tsai Fu weten beter. Het plaatje wordt helemaal compleet als zij erachter komen dat Master Ho niet in het zilver is geïnteresseerd, maar in de Gouden Nectar (een goedje dat iemand bovennatuurlijke krachten geeft). Tweemaal (en niet één keer meer!) raden wie daar een stokje voor zal steken!

Het grote probleem is niet het infantiele verhaal. Het gebeurt zelden dat makers van dit soort films met ingenieuze scripts op de proppen komen, wel is de onuitstaanbare RZA die anderhalf uur loopt te paraderen (in geen geval willen we het woord acteren gebruiken) het struikelblok. We hebben er geen probleem mee dat The Man With The Iron Fists 2 pure pulp is, per slot van rekening kan pulp fantastisch zijn, maar het enige waar het bij RZA om draait is de verheerlijking van zijn eigen onuitstaanbaar persoontje. In het eerste deelkon de rapper nog (onbegrijpelijk) op Russell Crowe rekenen, maar de cast van het tweede luik bestaat uit een groepje onbekenden die nood hebben aan een stevige portie acteerlessen. Aan actie is er geen gebrek, helaas gaan ook alle inspanningen op dat vlak verloren omdat men alles overdreven hip wil maken (vooral de hiphopnummers weken ronduit storend). Hopelijk heeft er iemand de ballen aan zijn lijf om de egotripper ervan te overtuigen dat een derde deel niet nodig is.

BEELD EN GELUID
In het bonusfilmpje excuseert één van de producers zich voor het feit dat deze gevechtfilm niet het budget van een blockbuster als Iron Man heeft, maar op de soms lachwekkende special effects na is dat nauwelijks te zien. Het beeld van The Man With The Iron Fists 2 is door zijn digitale fotografie misschien wel spuuglelijk, op technisch vlak valt er nauwelijks iets op aan te merken, vooral de Thaise landschappen zijn oogverblindend. De kleuren zijn mooi, de contrasten meer dan goed en alle details zijn goed zichtbaar. Deze aanpak werd RZA immers kwalijk genomen, want al bij al gaat het toch om een hommage aan de kungfu-film van de jaren 70, een genre dat bekend staat om zijn technische mankementen. Het was misschien beter geweest om zoals Rodriguez voor een grindhouse-aanpak te gaan, in ieder geval zou het goed zijn voor de sfeer. De geluidsband bestaat uit een energieke DTS-HD Master Audio 5.1-spoor dat je homecinema leven inblaast, verwacht vooral veel gekraak van botten!

EXTRA'S
Naast een audiocommentaar van RZA, vind je op deze disk twee items in de bonussectie. Allereerst zijn er een twaalftal minuten verwijderde scènes die je (ten minste als je dit wenst) met audiocommentaar van de regisseur kan bekijken. Tot slot is er nog het filmpje Chi Warriors, waarin RZA nog maar eens bewijst dat hij een vrije hoge dunk van zichzelf heeft. Naar eigen zeggen wist de rapper dat hij alles in huis had om een extra dimensie aan het martial arts-genre te geven. Voorts krijg je nog een paar flitsen van stunts (waaraan het grootste stuk van het budget is gespendeerd), inhoudsloze flarden uit interviews en beelden van de lokale bevolking, die eens een kijkje komt nemen op de set.

CONCLUSIE
The Man With The Iron Fists 2 is een overbodige sequel van de (al even overbodige) eersteling van drie jaar geleden. Het enige waar het hem hier om te doen is, is de zaligverklaring van een rapper die beter achter zijn microfoon kon blijven staan.coverStudio: Universal

Regie: Roel Reiné
Met: RZA, Schnitrnunt Busarakamwong, Grace Huang

Film:
5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2015

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083032326


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Zweeds, Duits, IJslands, Noors, Fins, Portugees, Chinees, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack
• Deleted Scenes
• Chi warriors: The Making Of

Andere recente releases van deze maatschappij