:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EUROPA REPORT
EUROPA REPORT (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-05-15
FILM
Eerlijkheidshalve hadden we de naam van Sebastián Cordero uit Ecuador nog niet eerder gehoord, maar wat deze man als regisseur in Europa Report doet is tamelijk verbluffend, en zelfs grensverleggend. Misschien heeft het succes van Interstellar en Gravity er wat mee te maken, maar Europa Report is wederom zo’n sciencefictionfilm die wetenschappelijk accuraat is. Wel, misschien niet de afloop van het verhaal, maar het zou in ieder geval wel zo kunnen gebeuren. Ook al zie je het niet, is deze prent met een tamelijk klein budget gedraaid en dus opteerden de makers voor een foundfootageaanpak. Een foundfootagesciencefictionfilm? We zien meteen ontelbare wenkbrauwen fronzen, want op papier lijkt zoiets een verschrikkelijk slecht idee. Dat dachten we ook toen we aan deze bizarre trip begonnen, maar het eindverdict is helemaal anders uitgedraaid.

De film speelt zich af in de nabije toekomst. Net zoals de Enterprise dat in Star Trek doet, gaan ook hier ruimtetuigen naar plaatsen waar de mens nog nooit is geweest. Zes astronauten gaan met de Europa One naar Europa (de vierde maan van Jupiter). Wetenschappers hebben altijd gedacht dat deze maan niet meer dan een massieve ijsbol was, maar recent onderzoek duidt er steeds meer op dat zich onder de dikke laag ijs leven zou bevinden. Deze ontdekking zou zonder twijfel de grootste uit de mensheid zijn en daarom is het gemakkelijk om astronauten te vinden die aan deze gevaarlijke (maar ontzettend interessante) missie willen deelnemen. De kijker hoeft  zich geen illusies maken. Vanaf het begin weten we dat de astronauten de missie niet hebben overleefd. Gelukkig zijn er nog tapes beschikbaar. Die krijg je anderhalf uur te zien zodat je weet wat er zich op Europa heeft afgespeeld.

Het lijkt inderdaad op een uit de hand gelopen sciencefictionverhaal dat nergens op slaat, maar dat is het niet. Het gebeurt zelden, maar dankzij de foundfootage-aanpak wordt de kijker in het verhaal meegezogen alsof hij zelf aan boord is. De avonturen zijn ontzettend spannend, zonder dat er monsters of andere gedrochten worden bijgehaald. Zo wordt het bijv. nagelbijten als de crew wordt gedwongen om het ruimtetuig te verlaten om een dringende reparatie uit te voeren. Zal de astronaut het halen of niet? Het zijn dat soort vragen die de kijker anderhalf uur boeien. Soms wordt het (net als bij Nolan) een beetje moeilijk om te volgen, want er wordt net iets te veel met grote woorden gesmeten die een normaal mens niet kent. Het is zeker niet altijd simpel, maar gelukkig blijft er ook nog de spanning. Sebastián Cordero doet ook zijn best om alles er zo echt mogelijk te laten uitzien. Er zijn niet alleen de indrukwekkende decors, of de geslaagde foundfootage, ook worden de opnames regelmatig onderbroken door nieuwsverslagen waardoor alles akelig echt wordt.

BEELD EN GELUID
Foundfootage-films zijn meestal een reden om een beperkt budget te camoufleren, maar waardoor het bekijken een hel wordt, doch dat is helemaal niet het geval in Europa Report. De beelden buiten het ruimtetuig zijn indrukwekkend en kunnen gerust naast die van Nolans superproductie staan. Alle scènes zijn glashelder en ieder stilstaand beeld levert een indrukwekkende foto op. Het geluid is ook van de bovenste plank, alhoewel men karig is geweest met geluidseffecten waardoor de speakers (op wat dialogen en gekraak van apparatuur na) meestal zwijgen.

EXTRA’S
Het is jammer, maar er staat geen extra materiaal op deze disk.

CONCLUSIE
Sciencefictionfans die vinden dat 2001: A Space Oddysey en Interstellar de ultieme kick waren, moeten deze kleinere productie beslist een kans geven. Een film die jammer genoeg door bijna niemand is opgemerkt.coverStudio: A-Film

Regie: Sebastián Cordero
Met: Sharlto Copley, Michael Nyqvist, Christian Camargo

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
9

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777951583


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij