:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RESISTANCE
RESISTANCE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-05-13
SERIE
Het aantal series (om over films maar te zwijgen) over de Tweede Wereldoorlog is ondertussen niet meer te tellen. De laatste jaren zochten scenaristen hun soelaas (wellicht om het jongere volkje te paaien) in het bedenken van de meest vreemde verhalen. We hebben het inderdaad over SS-officieren die plots zombies worden of nazi’s die een schuilplaats op de maan zoeken. Allemaal leuk, maar daardoor kwam de traditionele oorlogsfilm volledig in de vergeethoek terecht. Wie daarover (terecht) treurt, heeft echter een nieuwe serie om op handen te dragen: Résistance.
 
Deze prestigieuze zesdelige serie was onlangs één van de paradepaardjes van TF1, waarin o.a. Fanny Ardant de hoofdrol vertolkt. Wel kreeg de serie heel wat kritiek te verwerken wegens heel wat historische onjuistheden in het script (zo zouden de Duitsers in 1942 in Stalingrad capituleren terwijl de zwaarste slag nog moest worden gestreden). Maar goed, al bij al zijn dat niet meer dan (voor sommige onvergeeflijke) schoonheidsfoutjes, want Résistance is zowel onderhoudend, van een hoog niveau als enorm spannend. Ook al marcheerden de Duitse soldaten apetrots door de Franse straten, was niet iedereen van plan om zich zo maar over te geven aan de wil van het Arische ras. Heel wat dappere patrioten sloten zich aan bij het verzet en riskeerden dagelijks hun leven door Britse soldaten te helpen, Duitse officieren neer te knallen of door Duitse oorlogsplannen te dwarsbomen. De zeventienjarige Lili (Pauline Burlet) weigert ook om toe te geven aan de Duitse bevelen en sluit zich daarom bij het verzet aan. Een gemakkelijke taak is dat niet. Niet alleen is er het sluipende gevaar om iedere seconde door een Duits geweer te worden neergeknald, de tiener moet ook haar verzetsactiviteiten voor haar vader geheimhouden (Richard Berry).
 
Wellicht zal de reden wel het gelijksoortige onderwerp zijn, maar bij het bekijken van Résistance dacht ik verschillende keren terug aan de klassieker Secrets Army. Net zoals deze BBC-reeks is ook Résistance heerlijk ouderwets zonder dat dit ook maar één seconde storend werkt (integendeel). De personages zijn misschien wel iets te clichématig geconstrueerd, toch raak je binnen de kortste keren in de ban van deze waaghalzen. Natuurlijk zijn de moffen één voor één smeerlappen die onschuldige burgers ombrengen. Het zijn beelden die je zeker al hebt gezien, maar deze oorlogsreeks is desalniettemin goede televisie waar je niet omheen kunt, inclusief een onweerstaanbare Franse touch.

BEELD EN GELUID
Deze release op Dutch Filmworks is er eentje van TF1. Het wordt meteen duidelijk dat de Franse televisiezender moeite noch geld heeft gespaard om deze serie zo prestigieus mogelijk te maken. In de zes uur dat deze serie duurt hebben we alleen maar haarscherpe (bij momenten wondermooie) beelden gezien waarover niets slechts te zeggen valt. De reden waarom het geluid minder punten scoort is omdat deze serie, op wat geweerschoten na, vooral uit dialogen op een Dolby 2.0-geluidsband bestaat, die de speakers de nodige rust bezorgen. 

EXTRA'S
Er staat geen bonusmateriaal op de schijfjes.

CONCLUSIE
Wie Franse kwaliteit in een traditionele oorlogserie wil, zit op rozen met Résistance. Misschien voor sommige kijkers net een tikkeltje te ouderwets, maar desalniettemin van een hoogstaande kwaliteit.cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Ilan Goldman, Miguel Courtois, David Delrieux,
Met: Pauline Burlet, Tom Hudson, Jean-Baptiste Lagnié, Fanny Ardant

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2015

Leeftijd:
12

Speelduur:
321 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664114377


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij