:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEFIANCE
DEFIANCE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-10-14
FILM
Als Zus Bielski en z’n jongere broer Asael na een inspectietocht naar huis terugkeren, stellen ze vast dat hun beide ouders, net zoals de rest van de joodse inwoners van hun dorpje in Wit-Rusland, doodgeschoten zijn door SS-ers die in het kielzog van het Duitse leger naar Moskou oprukken. Hun jongste broertje, verstopt onder de plankenvloer in de huiskamer, heeft de slachting overleeft. In samenspraak met hun oudere broer Tuvia, net terug van een bezoek aan z’n schoonouders waar hij z’n vrouw in veiligheid heeft gebracht, besluiten ze om het woud in te trekken in oostelijke richting. Maar daar stoten ze op joodse mannen en vrouwen die eveneens op de vlucht zijn voor het nazigeweld en dus blijft er niets anders over dan een kamp te bouwen, want de winter staat voor de deur en die kan lang en hard zijn. Voor de Bielskis het goed en wel beseffen zitten er tientallen mensen in hun kamp en wordt de voedselbevoorrading een probleem en precies daaromtrent ontstaat er een meningsverschil tussen Tuvia en Zus over de manier waarop ze onwillige boeren aanpakken. Na een schietpartij met een Duitse patrouille als gevolg van verraad, verlaat Zus met z’n kompanen het kamp en schaart zich aan de zijde van Russische partizanen die in een ander deel van het woud hun kamp hebben gebouwd.

 

Tuvia staat er nu alleen voor met z’n jongere broer Aseal, maar ze overleven de winter en tijdens de daaropvolgend lente kunnen ze de Duitse patrouilles op een veilige afstand houden. Doch dan blijkt uit de documenten van een gevangengenomen Duitse soldaat dat de nazi’s een grote aanval op het woud voorbereiden en omdat de Russen niet bereid zijn om de krachten te bundelen, besluit Tuvia dat zijn groep moet vertrekken. Het wordt een moeizame tocht over open terrein en door gevaarlijke moerassen en als ze uiteindelijk weer vaste grond betreden, kijken ze in de loop van een Duitse tank...

 

Dat joden zich tijdens de Tweede Wereldoorlog niet zouden hebben verzet tegen de deporatie naar de concentratiekampen blijkt niet altijd overeen te stemmen met de realiteit. Uiteraard waren de meesten niet in staat om weerstand te bieden, door gebrek aan wapens bijv., maar aanvankelijk geloofde niemand in Duitsland dat Hitler lang aan de macht zou blijven en toen dat toch het geval bleek te zijn geloofde niemand dat hij de joden een haar zou krenken, want had hij ze niet broodnodig in de fabrieken in Oost-Silezië en ter vervanging van Duitse mannen die in de oorlog vochten? In de bezette gebieden in het oosten, waar joden met de slachtingen geconfronteerd werden, keek uiteindelijk niet iedereen passief toe tot hij of zij aan de beurt was. Net zoals in Polen en Hongarije doken mensen onder om vanuit de clandestiniteit aanslagen te plegen, vijanden te vermoorden, transportroutes te saboteren en in sommige gevallen namen ze grote groepen bedreigde medemensen onder hun hoede in illegale kampen, ver van de bewoonde wereld. De gebroeders Bielski rolden toevallig in hun rol van redders. Ze wilden in eerste instantie zichzelf in veiligheid brengen, maar ze beseften al gauw dat de mensen die ze tegenkwamen leiding nodig hadden, want dat ze het zonder hulp van derden niet zouden redden. De Bielski’s konden die hulp bieden, maar dat ging ten koste van mensenlevens, want verraders werden zonder meer doodgeschoten en Duitsers die in hun handen vielen ondergingen hetzelfde lot, deels omdat ze geen extra monden konden voeden, maar vooral omdat heel veel joodse mensen familieleden verloren hadden en zich op de vijandelijke soldaten wilden wreken. Na de oorlog was er sprake van misdaden tegen de mensheid, maar tot processen is het nooit gekomen, want de Bielski’s redden uiteindelijk meer dan 1200 joden van een gewisse dood in de concentratiekampen.

 

Voor zover we dat kunnen controleren, houdt de regisseur zich vrij goed aan de historische feiten. Soms kiest hij voor een vereenvoudigde oplossing voor wat er zich in die drie jaar in het kamp heeft afgespeeld (hij laat de joodse kampbewoners bijv. één Duitser doodslaan als wraak voor de moord op hun familieleden), maar hij schets in elk geval een realistisch beeld van de leefomstandigheden (honger, tyfus, seksuele relaties) en van de onderlinge spanningen, die pas verdwijnen nadat Tuvia de aanstichter van veel onheil doodschiet. Tragisch, maar in het licht van de feiten en de omstandigheden nauwelijks vermijdbaar. Anderzijds moet het geïnvesteerde budget (32 miljoen dollar) ook terugverdiend worden en met een acteur als Daniel Craig is dat een makkie, op voorwaarde dat je ook avontuur in je film stopt. In Defiance krijgt de regisseur daar alle kans toe en die neemt hij ook, waardoor de hoofdverhaallijn regelmatig onderbroken wordt voor ruime confrontatiescènes tussen joden en Duitse patrouilles. Liefhebbers van vechtscènes en avontuurlijke acrobatie à la James Bond worden op hun wenken bediend, de rest zit er na een tijdje beslist een beetje verveeld bij, want de scènes verschillen nauwelijks van elkaar en ze houden de dramatische voortgang flink op.

 

Dat is het eerste punt van kritiek op deze film. Het tweede punt betreft de positionering van Daniel Craig, van wie we al langer weten dat hij meer in zijn mars heeft dan wat het James Bond-personage te bieden heeft, getuige de indringende manier waarop hij Perry Smith destijds gestalte gaf in Infamous (2006), maar vreemd genoeg kiest regisseur Edward Zwick in Defiance eerder voor de fysieke kwaliteiten van z’n hoofdrolspeler en dwingt hem in een heldenrol, waardoor Liev Schreiber (The Manchurian Candidate, 2004; Love In The Time Of Cholera, 2007) als het veel interessantere karakter Zus Bielski het laken bijna moeiteloos naar zich toe trekt en voor dramatische impact zorgt, terwijl je nu precies hem in avontuurlijke situaties verwacht! Schreiber is niet alleen fysiek een indrukwekkendere (en minder gelikte) acteur dan Craig, hij past ook veel beter in een dergelijke rol en het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij uiteindelijk toch het verschil zal maken op het meest kritieke moment (waarbij je opnieuw het gevoel hebt dat Daniel Craig erbij is gehaald omdat hij – veel meer dan Schreiber - de kassa kan laten rinkelen). Schreiber is ondertussen het hoofdpersonage in de succesvolle Showtime-serie Ray Donovan (2013), waarvan twee seizoen gemaakt zijn. De Engelse acteur Jaimie Bell (The Eagle, 2010; Jane Eyre, 2011) maakt een uitstekende indruk als Zus en Tuvias jongere broertje Aseal. 


 
BEELD EN GELUID
Regisseur Edward Zwick probeert het dramatische verhaal over de Bielski-joden niet te romantiseren of op te tooien en dus zijn de kleuren donker een koud en het production design sober en realistisch. De scherpte is goed, het zwartniveau is in orde en ongerechtigheden hebben we niet gezien. De footage uit de Tweede Wereldoorlog die af en toe getoond wordt om het historisch kader te schetsen, is uiteraard in zwart-wit en heeft de bekende gebreken. De transfer is overigens goed van kwaliteit. Omdat dit een Amerikaanse productie is spreken de Russische joden (de hoofdrolspelers) onder elkaar Engels, maar de nazi’s spreken altijd Duits en de Russische partizanen spreken meestal Russisch, terwijl de joden in de onderhandelingen met hun niet-joodse Russische landgenoten dan weer Russisch spreken. Het is een beetje een ratjetoe, maar ondertitels zijn in Amerika een moeilijke aangelegenheid en dus is er gekozen voor een acceptabele tussenoplossing waardoor de couleur locale toch een beetje overeind blijft. Anderzijds: heeft er zich iemand gestoord aan het feit dat de Spaans-Italiaanse Borgia-clan in de Engelse én de Amerikaanse tv-serie Engels sprak? De muziek die componist James Newton Howard aaneen heeft gelast klinkt goed en ondersteunt perfect de actie en de dramatische momenten.

 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
In Defiance vertelt regisseur Edward Zwick over Wit-Russische joden die in de Tweede Wereldoorlog hun toevlucht zoeken in het woud en daar in zeer primitieve omstandigheden proberen te overleven. Het scenario steunt op waargebeurde feiten, maar met Daniel Craig in de hoofdrol groeit Defiance ook uit tot een avonturenfilm. Die keuze heeft invloed op de sfeer en is nadelig voor de sereniteit die je omtrent dit soort gevoelige onderwerpen verwacht.cover
Studio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Edward Zwick
Met: Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell, Alexa Davalos, Allan Corduner, Mark Feuerstein, Tomas Arana

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
16

Speelduur:
131 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045223120


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij