:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BAD COMPANY
BAD COMPANY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-12-20
FILM
Kevin Pope (Chris Rock), een welopgevoede CIA-agent, wordt tijdens een geheime missie gedood terwijl hij zijn partner, Oakes (Anthony Hopkins), het leven redt. Oakes beseft dat de missie niet verder kan zonder Kevin, maar dan ontdekt de CIA dat hij een tweelingbroer heeft. Deze Jack Hayes (Chris Rock) is totaal het omgekeerde van Kevin en Oakes beseft dan ook dat het een moeilijke opdracht wordt om deze te doen doorgaan als Kevin Pope. En dat dan nog binnen de acht dagen. Voor Jack Hayes het goed en wel beseft bevind hij zich tussen de kogelgevechten, explosies, nucleaire bommen en ongure maffiafiguren…

Producer Jerry Bruckheimer is dankzij afgeborstelde spektakelfilms als Top Gun, Beverly Hills Cop, Bad Boys, Armageddon en recenter Black Hawk Down waarschijnlijk één van de machtigste mensen in Hollywood. Zowat alles wat hij aanraaktn vertaald zich in keiharde dollars. Ook met Bad Company had hij graag hetzelfde gezien, maar dat pakte even anders uit. Door de betreurde 11/9-aanslagen en de gelijkenissen met de film, speelden de producers op veilig en stelden de film voor alle zekerheid even uit. Toen de film uiteindelijk in de zalen kwam, ging deze bijna letterlijk kopje onder. De 100 miljoen $ (70 milj. $ productiekosten + 30 milj. $ promotiekosten) kostende film bracht ‘slechts’ 30 miljoen $ op. Daarmee gaat deze Bad Company officieel de geschiedenis in als Jerry Bruckheimers eerste grandioze flop. Maar als je de productie eens van naderbij bekijkt dan kom je al snel tot de ontdekking dat het niet geheel onterecht is dat de film geflopt is en door de critici afgekraakt werd. De film is het beste te omschrijven als een cliché overladen ‘buddy’-film. Het bekendste voorbeeld van dit genre zijn de Lethal Weapon-films. Deze producties ontsnapten nu ook niet aan het welbekende fenomeen dat heet: cliché, maar hadden wel het belangrijke voordeel dat er een fantastische chemie hing tussen hoofdacteurs Mel Gibson (Mad Max, Payback) en Danny Glover (Predator 2, Switchback). En dat is nu net wat er niet heerst tussen Anthony Hopkins (The Silence Of The Lambs, Hannibal) en Chris Rock (Nurse Betty, Down To Earth). Zo lijkt Anthony Hopkins zichzelf dikwijls af te vragen wat hij in hemelsnaam in Bad Company doet en dat is niet echt geloofwaardig. Nog maar te zwijgen van zijn uitgezakte indruk. Ook de dikwijls grappige Chris Rock kon ons deze keer niet overtuigen, daarvoor gingen zijn grappen té dikwijls pijnlijk onderuit. Op gebied van actie en spanning wilt het ook niet echt lukken, enkel het laatste halfuur biedt wat meer kwaliteit (daardoor nog de 5,5/10). Regisseur van dit alles is niemand minder dan Joel Schumacher, die toch sterke cinema afleverde met A Time To Kill en Tigerland. Maar ja, hij was ook verantwoordelijk voor het tenenkrommende debacle Batman & Robin uit 1997. Deze Bad Company is bijgevolg enkel aan te raden als er echt niets anders te vinden is of voor de niet teveel eisende actiefanaat.

BEELD EN GELUID
De technische kwaliteiten van dit schijfje zijn een pak beter dan de eigenlijke film die erop te vinden is. Zo is het anamorfische 2.35:1 beeld voldoende scherp met een goed zwartniveau en schaduwdetail. Ook het contrast is bevredigend. We hebben geen dramatische compressiefouten kunnen opmerken, maar wel enkele minieme trillende beeldlijntjes en wat filmgrain. Vuil en printbeschadigingen ontbreken volledig. Een goede beeldkwaliteit! Met het geluid zit het ook snor. Zo is de Engelse Dolby Digital 5.1-track van een goede kwaliteit met voldoende dynamiek en warmte. Vooral de prachtige muziek van Trevor Rabin (Armageddon, The One) komt goed tot zijn recht! De dialogen klinken natuurlijk en zijn goed te verstaan. Een goede soundtrack, maar de Engelse DTS 5.1-track klinkt duidelijk wijder en geniet bijgevolg onze voorkeur!

EXTRA’S
Waw! Geen “bare-bones”-uitgave, maar direct het zware geschut! Waar is die Special Edition-aanduiding op de hoes? Vergeef ons het sarcasme, maar we moesten de extra’s hier weer met een vergrootglas zoeken. Zo krijgen we hier als enige echte extra de promotionele Featurette “In Bad Company: Achter de schermen” (12 min.) waarin iedereen verkondigt hoe fantastisch de regisseur en de hoofdacteurs wel niet zijn. Niets wereldschokkends dus. Tenslotte zijn er wel bioscooptrailers aanwezig voor The Royal Tennenbaums en Sorority Boys, maar niet van Bad Company zelf. Een zware teleurstelling…

CONCLUSIE
Het uitermate middelmatige Bad Company werd een gigantische misser in de bioscopen. Toch zorgde filmmaatschappij Buena Vista voor een kwalitatieve DVD met een meer dan goede beeld- en geluidskwaliteit. Spijtig dat de extra’s wat vergeten zijn! Dat maakt van deze DVD eerder een huurtip.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Joel Schumacher
Met: Anthony Hopkins, Chris Rock, Peter Stormare, Kerry Washington, Matthew Marsh

Film:
5,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
16 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875940835


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Ests, Russisch, Engels CC
Extra's:
• Featurette
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij