:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOY RIDE
JOY RIDE
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2002-12-16
FILM
Onmiddellijk na The Fast And The Furious voorspelde men rijzende ster Paul Walker een gouden toekomst. Joyride moest een volgende carrièresprong worden naar bekendheid en onsterfelijkheid tussen de Hollywood-populatie. Jammer genoeg had deze low-budget materie niet de nodige impact om zijn sterrenstatus verder op te krikken.


De plot van deze thriller/horror film zit losjes in elkaar: eerstejaarsstudent Thomas (Walker) krijgt van zijn droomvrouw Venna telefonisch te horen dat haar relatie op de klippen liep. Resultaat: de jongeling laat alles achter om zo snel mogelijk deze uitgelezen kans met beide handen te grijpen. Dat hij daarvoor half Amerika moet doorkruisen interesseert hem niet (Venna wordt immers vetolkt door Leelee Sobieski, hoe zou je zelf zijn). Op hetzelfde moment komt Thomas' broer Fueller (Steve Zahn) vrij uit de gevangenis en omdat hij er toch moet passeren biedt Thomas z'n broer dan maar een lift aan. Fueller is van het anarchistische lolbroek-type en koopt tijdens een tankbeurt een CB radiootje om tijdens hun lange rit door de Nevada woestijn te converseren met de vele eenzame truckers. Op een gegeven moment krijgen ze een zekere 'Rusty nail' aan de lijn en doen ze zich voor als een eenzame truckersvrouw die wel zin heeft in een avontuurtje. Ze trappen op Rusty's tenen en kwetsen bovendien serieus z'n gevoelens als ze een vals afspraakje regelen tussen hem en hun imaginair personage. Wat ze natuurlijk niet weten is dat Rusty Nail geen doordeweeks truckchauffeurtje is die dit alles zomaar aan zich laat voorbijgaan...


BEELD EN GELUID
Dit is zo één van die films die echt wel een meerwaarde krijgt door een goede Dolby Digital 5.1-track. Het verrassingselement maakt in dit genre zowat het grootste deel van de film uit en als er dan opnieuw zo'n scène komt waarbij de spanning langzaam wordt opgebouwd tot aan de climax waarbij de achterste speakers in het rood gaan, dan spring je uit je zetel, neem het van ons aan. Dit is echt één van die perfect uitgebalanceerde soundtracks met (split)surrounds op de juiste momenten, een redelijk hoog opnameniveau en duidelijke dialogen, meer kan je niet wensen. Alhoewel het hier om een lowbudgetproduktie gaat werd er toch veel aandacht besteed aan de technische kant van de zaak want ook het beeld is nagenoeg perfect. Solide kleuren, een stabiel beeld en veel detail zijn slechts een paar troeven van deze anamorfische 2.35:1 transfer.


EXTRA’S
We bijten de spits af met drie audiocommentaren: eentje door de regisseur, eentje door de schrijvers Tarver en Abrams en eentje door de hoofdacteurs Zahn en Sobieski, tevens het leukste van de drie. Een voorbeeldje hiervan is Sobieski die zich ergert aan het feit dat op een bepaald moment haar tepels te zien zijn door haar truitje. Bovendien maakt ze zich blijkbaar ook zorgen over de grootte van haar achterwerk. Verder is er een leuke auditie van acteurs Eric Roberts en Stephen Shellen voor de stem van Rusty Nail, een vier minuten durende featurette en een bioscooptrailer. De kers op de taart zijn hier echter de 4 alternatieve eindes van de film (het moet gezegd, het einde in de film zelf was de juiste keuze) plus een weggelaten scène waarin Zahn en Sobieski elkaar kussen.


CONCLUSIE
Een doordeweekse lowbudget-thriller die net dat ietsje meer krijgt op dvd en dit wegens de uitstekende technische presentatie van de schijf. De extra's zijn ook niet mis met op kop maar liefst 4 alternatieve eindes. Zeker meer dan een huurbeurt waard!


cover
Studio: Fox

Regie: John Dahl
Met: Steve Zahn, Paul Walker, Leelee Sobieski

Film:
5,5/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626012207


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks
Extra's:
• 3 Audiocommentaren,
• Featurette,
• Stemauditie voor Rusty Nail,
• Verwijderde scène,
• 4 Alternatieve eindes,
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij