:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SULLIVAN'S TRAVELS
SULLIVAN'S TRAVELS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2014-07-08
FILM
Het verhaal van Preston Sturges is zonder twijfel één van de meest triestige die je in filmland kan aantreffen. Deze man had ooit alles. Niet alleen was hij de uitvinder van de lipstick die kussenbestendig was (echt waar!), ook werd deze Amerikaan die in zijn jeugd in Frankrijk aan de zijde van danseres Isadora Duncan opgroeide, als één van de grootste vernieuwers van het filmlandschap aangezien. Filmkenner Paul Schrader windt er geen doekjes om: wat John Ford voor de western betekent, is Sturges voor de komedie. Na het gigantische succes van The Great McGinty werd hij één van de paradepaardjes van Paramount, maar dat bleef niet lang duren. De cineast die zijn stiel op Broadway leerde wilde namelijk geen inmenging van derden. Voor hem is de titel van regisseur niet zo maar een woord op de aftiteling, hij is ook degene die alle touwtjes in handen heeft. Met deze attitude werd hij de voorloper van de auteurscinema, maar dat liep fout af. Toen Sturges met de ondertussen bijna onbekende Harold Lloyd The Sin of Harold Diddlebock via zijn eigen opgerichte California Pictures wilde draaien, gooide zijn compagnon Howard Hughes roet in het eten. Sturges stond op straat en de filmstad had geen medelijden met één van de mannen die haar ooit had grootgemaakt. Naar eigen zeggen kon Sturges nadien zelfs niet meer aan de bak komen als eenvoudig hulpje en hij eindigde dan ook aan de fles. Jaren later hebben filmhistorici ingezien dat dit één van de grootste blunders uit de filmgeschiedenis is. Zijn films worden anno 2014 opgehemeld en natuurlijk opnieuw uitgebracht op Blu-ray. Ook Sullivan’s Travels is nu uit.

Sullivan’s Travels is een zeer merkwaardige film omdat Sturges zo wat alle denkbare genres in anderhalf uur film samenvat. De hoofdstructuur is wel een klassiek verhaal dat uit zijn voorbeelden Molière en Dickens kon zijn voortgevloeid, voor de rest is Sullivan’s Travels een bont allegaartje van alle stijlen. Dat gaat van pure Keystone Cops-slapstick (de wilde achtervolging met de bus), een flinke portie film noir tot maatschappijkritiek die te vergelijken is met die van dat ander buitenbeentje uit Hollywood (Frank Capra). Je mag immers niet vergeten dat in 1941 de VS (en dan vooral de lagere sociale klasse) nog volop de wonden van de Grote Depressie likte.

Regisseur John L. Sullivan (Joel McCrea) is één van Hollywoods nieuwste wonderkinderen die met zijn komedies de kassa’s keer op keer laat rinkelen. Maar de cineast houdt het voor bekeken en wil, tot grote woede van de producenten, een sociaalrealistisch drama draaien. Zijn keuze valt op de verfilming van het fictieve boek O Brother, Where Art Thou? dat over daklozen gaat (nu weet je meteen ook waar de Coen-broertjes zich op hebben gebaseerd!). Sullivan is echter een aparte filmmaker en daarom wil hij, om een beter beeld te krijgen van de wereld die hij op het witte doek schept, voor een tijdje tussen de zwervers leven. Op zijn tocht ontmoet hij een (anonieme) moedeloze actrice (Veronica Lake) voor wie Hollywood geen dromen meer heeft.

Na het maken van The Lady Eve, The Palm Beach Story en The Miracle of Morgan’s Creek waagde Sturges zich met Sullivan’s Travels aan een totaal nieuw avontuur. Net zoals in de film zelf waren de grote Hollywoodbonzen niet echt in hun nopjes met deze nieuwe richting, maar Sturges zou Sturges niet zijn indien hij niet volhield. En terecht, want vandaag wordt deze klassieker beschouwd als één van de meesterwerken die ieder zichzelf respecterende cinefiel moet hebben gezien.

BEELD EN GELUID
Sullivan's Travels blijft natuurlijk een film uit de oude doos en dus moet je die ook niet met hedendaagse producties vergelijken. Arrow heeft het originele beeldformaat behouden (gelukkig maar!) en de transfer die je hier aantreft is prachtig gerestaureerd. De geluidsband bevat geen geruis.

EXTRA'S
Deze nieuwe uitgave is er eentje van Arrow. Dat betekent naast een puike restauratie, ook een heleboel extra’s die zijn toegevoegd en die zijn ook deze keer weer van de bovenste plank. Zo is er de anderhalf uur (!) durende documentaire Preston Sturges: The Rise and Fall of an American Dreamer, waarin het leven van deze bijzondere filmmaker wordt belicht. Voorts is er ook nog een uitgebreide visie over Sullivan’s Travels door filmkenner Kevin Jackson. Kortom, deze release is een hebbeding!

CONCLUSIE
Sullivan's Travels is vergeten prachtcinema die iedere cinefiel moet (her)ontdekken. Nu kan dat, want dankzij Arrow is er een prachtrelease op de markt.


coverStudio: Arrow Films

Regie: Preston Sturges
Met: Joel McCrea, Veronica Lake, Robert Warwick

Film:
8,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
U.K.

Jaar:
1941

Leeftijd:
15

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.37:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0


Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Preston Sturges: The Rise and Fall of an American Dreamer
• Kevin Jackson on Sullivan’s Travels: an appreciation by the writer and broadcaster
• Safeguarding Military Information

Andere recente releases van deze maatschappij