:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HAVEN - SEIZOEN 3
HAVEN - SEIZOEN 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-05-16
SERIE
Haven is een stadje in Maine waar de kwellingen heersen. Mensen beschikken er over bovennatuurlijke gaven die meestal eerder een vloek dan een zegen zijn en Haven is voor hen het perfecte toevluchtsoord. De nieuwe politiechef Nathan Wuornos (Lucas Bryant) heeft compleet geen gevoel, wat hem tot een geduchte tegenstander maakt bij vechtpartijen. Audrey Parker (Emily Rose), in een vorig leven een FBI-agente, heeft dan weer net de gave dat ze immuun is voor de kwellingen. Smokkelaar en barman Duke Crocker, uitbater van de Grey Gull, is de afstammeling van een familie die op de gekwelden jaagt en telkens hij in contact komt met het bloed van gekwelden wordt hij bovennatuurlijk sterk. Zijn gave komt handig van pas om mensen te identificeren als gekwelden.

 


Op het einde van het tweede seizoen zagen we dat Audrey ontvoerd werd. De ontvoerder blijkt een seriemoordenaar te zijn die bekend wordt onder de naam de bolt gun killer, omdat hij zijn slachtoffers doodt met een pistool waarmee je vee doodt alvorens het te slachten. Audrey kan weliswaar door het ingenieus speurwerk van Nathan en Duke uit de kelder van de bolt gun killer bevrijd worden, maar de moordenaar kan onder de radar blijven en maakt een indrukwekkende reeks slachtoffers waaraan maar geen einde schijnt te komen. Audrey gaat na haar traumatische ervaring in hypnotherapie bij psychiater Claire Callahan (Bree Williamson), die spontaan haar hulp heeft aangeboden. Audrey blijkt al minstens twee keer te zijn gereïncarneerd: 27 jaar geleden heette ze Lucy en is ze vereeuwigd op een krantenfoto in een artikel waarin de zoektocht naar de verdwenen Colorado Kid werd onderzocht. Maar 27 jaar daarvoor heette ze Sarah. In elk leven blijkt ze op haar 27ste verdwenen te zijn nadat de meteorietenzwerm uit het sterrenbeeld Jager over Haven trok. Audrey en haar vorige incarnaties zijn dan verdwenen in een gebouw dat de Schuur wordt genoemd en dat zich ook maar om de 27 jaar manifesteert. Met nog zo'n slordige 50 dagen te gaan lijkt het erop dat Audreys dagen in Haven geteld zijn, tenzij ze daarvóór nog een manier vindt om aan de vloek van de Schuur te ontsnappen.

Nathan is intussen op het spoor gekomen van een geheim genootschap dat zich The Guard noemt. De leden van The Guard hebben allemaal een bizarre tatoeage op de arm. Nathan laat zich ook tatoeëren in de hoop tot het genootschap toe te treden; een beeld van een bewakingscamera heeft immers onthuld dat ook de bolt gun killer een dergelijke tatoeage draagt. Hij probeert het vertrouwen te winnen van serveerster Jordan McKee (Kate Kelton), een vrouw wier kwelling erin bestaat dat ze niemand kan aanraken zonder haar test subject hemeltergend pijn te doen. Met Nathan die niets kan voelen lijkt het alsof ze voor het eerst in jaren weer contact met een menselijk wezen kan hebben. The Guard, die zich tot doel heeft gesteld de gekwelden onder alle omstandigheden te beschermen, is er veel aan gelegen dat Audrey de schuur ingaat. Audrey zwalpt nog altijd op amoureus vlak tussen Nathan en Duke, en geen van beide heren vinden het interessant dat Audrey 27 jaar van de aardbodem zal verdwijnen.

 


Het derde seizoen van Haven bevat eindelijk een min of meer consistente rode draad die halverwege de reeks wat begint uit te rafelen, maar uiteindelijk toch nog een stevige koord wordt eens de season finale op het scherm komt. De warrige verhaallijnen van seizoen 2 zijn verleden tijd, maar de scenaristen hebben er toch niets beter op gevonden dan - zoals in vele reeksen - een blik seriemoordenaar open te trekken en te zien wat er van komt. De reeks is intussen mijlenver afgedwaald van het opzet van het oorspronkelijke boek van Stephen King en houdt ongeveer het midden tussen The X-Files en Neighbours. Alhoewel niet alle afleveringen even sterk zijn en het soms clichés regent, zoals in het spookhuisverhaal Real Estate, zitten er toch een paar originele vondsten bij de plots. In Double Jeopardy zaait een levend geworden schilderij van Vrouwe Justitia dood en vernieling, in Burned komt een kind voor een serie morele dilemma's te staan als blijkt dat iedereen haar onvoorwaardelijk gehoorzaamt zonder dat ze dat eigenlijk wil, en Reunion is een leuke variant op het Tien Kleine Negertjes-leitmotiv met een originele twist.
 
AFLEVERINGEN
Disk 1:
27. 301
Audrey wordt gekidnapt en aan een kruisverhoor onderworpen door een man die per se alles wil weten wat ze over de Colorado Kid weet. Nathan en Duke krijgen intussen te maken met weirdo Wesley Toomey (Michael Therriault), die bij hoog en bij laag beweert dat zijn moeder Roslyn (Deborah Tennant) ontvoerd is door aliens. Roslyn zit echter in dezelfde kelder opgesloten als Audrey...

28. Stay
Haven wordt overspoeld door naakte mannen die tot mens getransformeerde honden blijken te zijn. Toen Tor Magnusson (Adrian G. Griffiths) de hondsdolle pup van zijn zoon, Jesse, binnenbracht bij de dierenarts voor een spuitje, heeft zich die merkwaardige transformatie voorgedaan. Zijn zoontje Liam (Raiden Moore) wordt door de honden ontvoerd en Tor zal eerst het vertrouwen van Jesse moeten zien terug te winnen.

29. The Farmer
Audrey en Nathan moeten het opnemen tegen een vijand die de organen van zijn slachtoffers rooft. Alle slachtoffers blijken geboren te zijn in eenzelfde fertiliteitskliniek. Ze krijgen daarbij de assistentie van Tommy Bowen (Dorian Missick), een agent uit Boston die blijkbaar zelf wat lijken in zijn kast heeft liggen (en dat mag je letterlijk interpreteren).

30. Over My Head
Een zwemlerares wordt in een zwembad doodgebeten door een haai, alhoewel het beest met geen mogelijkheid in het zwembad kan zijn terechtgekomen en bovendien spoorloos verdwenen is. Na enkele andere zee-gerelateerde ongelukjes vermoedt Audrey dat één en ander te maken heeft met een andere vermiste zwemlerares, Daphne (Francine Deschepper). Nathan probeert via Jordan McKee toenadering te zoeken tot The Guard. De gebroeders Teagues proberen Tommy Bowen onder druk te zetten, maar hun plannetje mislukt. En de bolt gun killer maakt een nieuw slachtoffer: een vrouw wordt aan een geldautomaat gescalpeerd.
 
Disk 2:
31. Double Jeopardy
Een onstopbare vrouw gekleed als Vrouwe Justitia (Katriina Isberg) komt uit een schilderij en straft al degenen die door rechter Boone (Barry Flatman) veroordeeld zijn. Eerst schept ze met een lepel de ogen uit van een gluurder, dan breekt ze alle ribben van een vrouw die haar baby door elkaar zou hebben geschud... De volgende die op haar lijstje staat is Duke Crocker, die veroordeeld is voor een parkeerboete en voor het niet tijdig betalen van zijn dranklicentie. Jammer genoeg heeft Duke nog een derde, ergere misdaad op zijn kerfstok... Nathan pleegt zelf een misdrijf om opgenomen te worden bij The Guard.

32. Real Estate
Op halloweenavond geraken Audrey, Nathan, Duke, Jordan, Tommy en Claire gevangen in een spookhuis, waar men blijkbaar wel ín kan geraken, maar niet meer uit. De geest die het spookhuis bezweert, Roland Holloway (Iain Glen), wil wraak nemen op Lucy en hoopt dat Audreys vrienden elkaar op de duur door de extreme omstandigheden naar het leven zullen staan. Audrey probeert echter het huis te slim af te zijn, terwijl Dwight (Adam Copeland) en de Teagues plannen hebben om het op te blazen.
 
33. & 34. Magic Hour
Noelle Keegan (Melanie Scrofano) heeft één keer per dag, bij zonsondergang, de gave om de die afgelopen dag overleden persoon weer tot leven te wekken. Haar zus Moira (Claudia Black) ziet de opportuniteit om er een slaatje uit te slaan en ze pleegt moorden om vervolgens de nabestaanden te chanteren om tegen betaling hun gestorven dierbare weer tot leven te wekken. De zaak neemt echter een compleet onverwachte wending waardoor de ware identiteit van de bolt gun killer wordt onthuld. Duke en Audrey reizen naar Colorado nadat ze de vermoedelijke moeder van de Colorado Kid, June Cogan (Joan Gregson), hebben opgespoord. June lijdt echter aan de ziekte van Alzheimer en kan zich amper iets herinneren; alleen dat een zekere Sarah, nóg een vorige incarnatie van Audrey, de échte moeder van de Colorado Kid geweest moet zijn.
 


Disk 3:
35. Sarah
De gekwelde Stuart Mosley (George Robertson) stuurt Duke en Nathan terug naar 1955, waar het duo een ontmoeting heeft met Sarah (Emily Rose), de incarnatie van Audrey van twee generaties geleden. Duke redt het leven van Roy Crocker (Vincent Montuel), zijn grootvader, maar zet daardoor een reeks gebeurtenissen in gang waardoor Dave in de toekomst Vince vermoordt. Aan hen om de zaak weer recht te trekken en op zoek te gaan naar de Stuart Mosley van 1955 (Ryan Lee Kennedy), die hen kan laten terugkeren naar hun eigen tijd.

36. Burned
Ginger Danvers (Kiara Glasco) heeft de gave om iedereen te laten gehoorzamen aan wie ze een rechtstreeks bevel geeft. Omdat ze eigenlijk nog een kind is, gaat ze niet altijd even oordeelkundig met haar gave om. Zo heeft haar vader Morton (Stephen Bogaert) de benen genomen toen de Guard hem en zijn dochter naar een veilige plaats wilde brengen. De Guard wil echter Ginger inzetten als wapen om Audrey onder controle te houden. Audrey en Nathan vinden een schuilplaats waarin de bolt gun killer huiden van zijn slachtoffers bijhoudt, waarmee hij zich kan vermommen in een willekeurige andere persoon.

37. Last Goodbyes
Iedereen in Haven is in een coma terechtgekomen en dreigt binnen twaalf uur te verstikken. Iedereen, behalve Audrey, die immuun is voor de Kwellingen, en een mysterieuze man (Nolan North) die aan retrograde amnesie lijdt en compleet niet meer weet wie hij is. Uiteraard is hij de oorzaak van de kwelling, maar vooraleer er een oplossing kan worden gevonden zal hij eerst moeten weten wie hij is en waar hij vandaan komt. De bolt gun killer heeft intussen een nieuw slachtoffer gemaakt.

38. Reunion
De klas waar Nathan en Duke hebben ingezeten houdt na tien jaar een reünie. Verschillende van de studenten worden plots tien jaar jonger alvorens ze op een gruwelijke wijze vermoord worden. Eén van de genodigden heeft duidelijk een kwelling waarmee hij of zij al die narigheid veroorzaakt. Ondertussen komt Arla Cogan (Laura Vandervoort) ook weer aan de oppervlakte.

Disk 4:
39. Thanks For The Memories
De wachttijd van 27 jaar zit erop. Een meteorenstorm maakt geleidelijk een rokende puinhoop van Haven. Audrey heeft de keuze om al dan niet in de Schuur te stappen. Als ze dat doet, stoppen de kwellingen voor 27 jaar. Zo niet, haalt de bevolking van Haven beter een stofzuiger boven om de rest van hun stadje mee op te vegen. Audrey hoopt dat de zoon van één van haar vorige incarnaties, James Cogan (Steve Lund), weet hoe de kwellingen kunnen beëindigd worden zonder dat ze zichzelf moet opofferen. En er is inderdaad nog een manier, maar daarvoor moet Audrey diegene opofferen van wie ze het meest houdt. En was dat niet net het probleem om te beginnen?

BEELD EN GELUID
Net als in het tweede seizoen heeft E1 Entertainment het vertikt om de reeks verder op Blu-ray uit te brengen. We moeten het stellen met een dvd-uitgave die op het vlak van beeld flink tegenvalt. Naast een meteorenstorm valt er ook op Haven nog een storm van macroblocking en bijvoorbeeld in de aflevering Stay zit er op het einde van de 21ste minuut een joekel van een compressiefout. De kleuren zijn ook al niet helemaal stabiel en lijken voortdurend te shiften. Qua audio hebben we een keuze tussen een Dolby Digital 5.1-track en een Dolby Surround 2.0-track. De eerste heeft het nadeel dat de dialogen in de frontspeaker relatief stil staan ten opzichte van de surrounds, waardoor een deel precisie wegvalt. Wel worden de surrounds actief benut en Haven is een reeks waarvoor er blijkbaar middelen voorzien zijn om van het sound design iets netjes te maken. Een betere mix zou echter geen overbodige luxe zijn.

Voorts wil ik opmerken dat de doos waarin de serie is verpakt, waarbij de vier disks op één spindle gepropt zitten, onaanvaardbaar is.

 


EXTRA'S
Op het vlak van bonusmateriaal heeft E1 Entertainment wat televisieseries betreft zich danig herpakt en we krijgen nagenoeg alles wat in het buitenland te vinden is ook nog op ons bord. Volgende keer zou de firma er echter nog een klein beetje meer geld tegenaan mogen gooien en de extra's van Nederlandse ondertiteling voorzien. 5 afleveringen zijn voorzien van een audiocommentaar, maar de insprekers zijn uitsluitend crewleden en zonder ondertitelingsspoor is het discours niet altijd even makkelijk te volgen. De faux-documentaire The haunting truth about Haven: A documentary (40:31) is aanvankelijk nogal flauw van opzet, waarbij cast en crew spelen alsof ze met tegenzin aan deze documentaire meegewerkt hebben. Gaandeweg krijg je dan toch nog wat interessante informatie, onder meer over de locaties en de personages. De ultieme natte droom van elke fanboy is natuurlijk een Q&A-sessie bijwonen: in Haven panel from New York Comic Con (45:53) is het zover: fans kunnen vragen stellen aan de drie hoofdrolspelers, worstelaar Edge, echte naam Adam Copeland, die Dwight vertolkt, alsook een handjevol producenten en scenaristen. We raden u echter af om deze featurette vóór de serie zelf te bekijken. In een drietal cast interviews (26:28) komen achtereenvolgens de drie hoofdrolspelers, Ian Glen en het acteurduo Nolan North en Emily Rose die nagenoeg alléén de aflevering Last Goodbyes dragen, aan het woord. Naast 8 webisodes Escape to Haven (15:23), een compleet oninteressante b-roll Behind-the-scenes reel (4:12) en een ongrappige blooper reel (5:19) wordt de bonussectie afgesloten met een trailer voor seizoen 3 (3:43) en een teaser voor seizoen 4 (1:27).
 
CONCLUSIE
Haven verschijnt bij ons altijd met een backlog van nagenoeg 2 jaar en op seizoen 1 na mogen we naar een HD-release fluiten. Ergens mogen we blij zijn dat E1 Entertainment de reeks nog niet heeft laten vallen, maar er zou dringend wat geïnvesteerd mogen worden op technisch vlak.cover
Studio: E1 Entertainment Benelux

Regie: T.W. Peacocke, Robert Lieberman, Lynne Stopkewich, Tim Southam, Fred Gerber, Paolo Barzman, Stephen Reynolds, Jason Priestley, Lee Rose, Shawn Piller
Met: Emily Rose, Lucas Bryant, Eric Balfour, Richard Donat, John Dunsworth, Bree Williamson, Dorian Missick, Adam Copeland, Laura Vandevoort, Kate Kelton

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
535 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045241056


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 5 audiocommentaartracks
• Documentaire "The haunting truth about Haven: A documentary"
• Documentaire "Haven panel from New York Comic Con"
• 3 cast interviews
• 8 webisodes "Escape to Haven"
• B-roll "Behind-the-scenes reel"
• Blooper reel
• Season 3 trailer
• Season 4 teaser

Andere recente releases van deze maatschappij