:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LORCA, MUERTE DE UN POETA
LORCA, MUERTE DE UN POETA
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-05-14
FILM
Op 12 augustus 1936 leest de Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca voor het laatst uit z’n werk voor op een feestje dat te zijner eer door vrienden is georganiseerd. Hij heeft een uitnodiging voor Mexico op zak waar z’n toneelwerken razend populair zijn, maar hij besluit het onrustige Madrid te verlaten en de zomer door te brengen bij z’n familie in Granada. Z’n vrienden raden hem die reis af, want ook in Andalusië is de sfeer gespannen sinds de berichten over moordpartijen in de hoofdstad de provincie hebben bereikt. Tegen de tijd dat García Lorca z’n geboortestad bereikt is de hel in Sevilla losgebroken: de militairen kondigen er de staat van beleg af omdat de linkse regering niet in staat blijkt om met de rellen en de werkonderbrekingen als protest tegen de politieke toestand af te rekenen. Volgens de dichterzal het wel zo’n vaart niet lopen en is het vooral blufpoker van een paar overijverige generaals, maar de coup lijkt goed voorbereid en de volgende ochtend sluiten alle legereenheden én de Guardia Civil in Andalusië zich bij de coupplegers aan. Linke elementen worden uit het leger en uit de politie verwijderd en doodgeschoten, opstandige burgers worden op vrachtwagens weggevoerd en ondergaan hetzelfde lot, dagen na elkaar, tientallen per dag, meestal jongemannen, intellectuelen en kunstenaars.

 
 

Op aanraden van zijn vader duikt Federico García Lorca onder bij de bevriende familie Rosales die aanzien geniet in Granada en die bekend staat als volgeling van het falangisme (extreemrechtse en fascistische politieke stroming in Spanje). Ondertussen is een rapport tegen Lorca gefabriceerd waarin staat dat hij communistische sympathieën koestert en de rechtse bourgoisie van Granada in één van z’n werken als door en door slecht heeft afgeschilderd. Er wordt een arrestatiebevel tegen hem uitgeschreven en als blijkt dat hij ondergedoken is, wordt hij ervan beticht een vijand van de staat te zijn. Uiteindelijk wordt hij in het huis van de Rosales opgepakt en opgesloten. Z’n falangistische vrienden proberen hem weer op vrije voeten te krijgen, maar het besluit is in Madrid ondertussen genomen: de doodstraf. Op 18 augustus 1936 wordt hij met drie andere mannen op een vrachtwagen gezet en op een verlaten landweg doodgeschoten.


 

 

In Lorca, Muerte De Un Poeta reconstrueert regisseurJuan Antonio Bardem de laatste vijf weken uit het leven van de Spaanse dichter Federico García Lorca. Het is geen hagiografie geworden, maar een realistische reconstructie van de feiten waarin de poëzie en de muziek van Lorca een belangrijke plaats krijgen. In het eerste halfuur komt vooral de politieke situatie in Spanje aan bod anno 1936 en zonder voorkennis van de feiten is dat beslist geen gemakkelijke kijkervaring, vooral niet voor buitenstaanders. Eens die brok doorgespoeld is wordt Lorca, Muerte de un Poeta een stuk aantrekkelijker, maar spannend wordt het nooit, want de regisseur heeft duidelijk niet de bedoeling om de historische feiten meer dan nodig te dramatiseren. Voeg daarbij het feit dat Bardem z’n hoofdfiguur afschildert als een man met een getormenteerde geest, een schrikhaas die alles behalve moedig is en die uiteindelijk het noodlot probeert af te wenden door z’n vader de opdracht te geven om 1000 pesetas over te maken ten voordele van de Spaanse strijdkrachten, en dan wordt Lorca, Muerte De Un Poeta vooral het portret van een kleine zielige man die wegens zijn politieke overtuiging het lot deelt van duizenden medeburgers. Hij was toevallig een wereldberoemde dichter, maar in Madrid scheen z’n ster veel minder sterk en voor het rechtse regime was hij een communist, een opruier en een staatsgevaarlijk individu.

 


De Britse acteur Nickolas Grace, die vooral carrière maakte in Britse tv-series (Daniel Deronda, 2002; Affinity, 2008), neemt de hoofdrol voor z’n rekening. Verrassend genoeg is hij veel minder aantrekkelijk dan García Lorca zelf en bovendien is z’n spel weinig spontaan. Misschien was de echte Lorca ook een man van brede armbewegingen en een barok taalgebruik – men noemde hem wel eens verwijfd – maar Grace lijkt in deze film eerder op een pafferig baronnetje en veel minder op de aantrekkelijke bon vivant die we van de zwart-witfoto’s kennen. Vooral de haarsnit die Juan Antonio Bardem voor z’n hoofdpersonage heeft gekozen is totaal misplaatst en herinnert ons een beetje aan die afschuwelijke haartooi waarmee ook Donald Sutherland in Il Casanova Di Federico Fellini (1976) opgezadeld werd. In de beste rollen ziet u Juan Manuel Cervino als de onverbiddelijke Commandante Valdés, Luis Hostalot als Lorcas boezemvriend Pepe Rosales en Margarita Lozano als Lorcas beminnelijke moeder Doña Vicenta Lorca.

 

 
BEELD EN GELUID
Het beeld staat jammer genoeg in 1.33:1 waardoor de prachtige Andalusische landschappen niet echt tot hun recht komen, zelfs niet in de luchtopnamen waarvoor de grote middelen zijn ingezet. De beeldkwaliteit is matig, met nogal wat opvallende korrelvorming en fletse en/of te donkere kleuren. Het kijkplezier wordt voorts ontsierd door witte stippen en strepen, alhoewel dat in de meest donkere scènes nauwelijks opvalt. Een biografische film over één van de meest gerespecteerde Spaanse dichters ooit verdient evenwel een betere behandeling. Het geluid staat in mono, maar daar is eigenlijk niet veel van te merken en bovendien klinkt de geluidsband vaak hol en ongenuanceerd. De lipsynchronisatie (Spaans) is niet perfect, maar het heeft er alle schijn van dat de originele versie in het Engels is gedraaid. We hebben het niet kunnen controleren, maar mocht dat niet zo zijn, dan is er sprake van een zeer slechte afwerking van de originele Spaanse geluidtrack.
 
Wij keken naar een Spaanse release van deze film met Spaanse en Engelse ondertitels. Die laatste staan jammer genoeg vol schrijffouten.

 
 
EXTRA’S
De extra’s stellen weinig voor: Biografieën van de hoofdrolspeler en de regisseur, de Synopsis van de film en een aantal Andere Trailers, allemaal in het Spaans zonder Engelse vertaling.
 
CONCLUSIE
Lorca, Muerte De Un Poeta is belangrijker omwille van het onderwerp dan omwille van de film. Het scenario is niet denderend interessant, de hoofdrolspeler is niet echt goed gecast voor de rol (geef ons dan maar Andy García in The Disappearance Of García Lorca uit 1996) en de dramatische voortgang is vaak zwak. Technisch is dit een dvd met een gemiddelde kwaliteit. Alleen voor bewonderaars van Federico García Lorca dus.

 cover
Studio: Suevia Films

Regie: Juan Antonio Bardem
Met: Nickolas Grace, Antonio Iranzo, Francisco Jarque, Mario Pardo, Javier Dotú, Fernando Chinarro, Margarita Lozano

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1987

Leeftijd:
-

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8431797100185


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Spaans
Extra's:
• Biografieën
• Synopsis
• Andere Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij