:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MASK OF ZORRO, THE
MASK OF ZORRO, THE
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-12-09
FILM
"Don Diego, Don Diego, you just missed Zorro, he has just left." Het is één van de talrijke dialogen uit de TV-serie waarvan onze haren ten berge rijzen. En geen mens uit het dorp die het ooit in vraag gesteld heeft waarom Don Diego en Zorro zich nooit op één en dezelfde plaats bevinden. Maar echt ergeren doen we ons er niet aan. Het is en blijft leuk entertainment voor een niet veeleisend publiek. En dat moeten de makers van deze film ook gedacht hebben. The Mask Of Zorro is een ontspannende avonturenfilm doorspekt met allerlei ingrediënten zoals humor, actie en romantiek. Het basisverhaal is ondertussen gekend al hebben de scenaristen wel een aantal nieuwe elementen en wendingen toegevoegd die het geheel best interessant maken. Diego De La Vega (Anthony Hopkins) neemt het op voor het gewone volk en elke kans om de Spanjaarden tegen zich in het harnas te jagen, benut hij volop. Wanneer drie willekeurige boeren op het punt staan om geëxecuteerd te worden, verschijnt Zorro ten tonele, tot groot jolijt van het volk. Tijdens het gevecht wordt hij bijgestaan door de jonge Alejandro en diens broer die van Zorro een speciale ketting overhandigd krijgt uit dankbaarheid. Gouverneur Rafael Montero is echter wel de boosdoener wanneer Diego door zijn toedoen huis, vrouw en kind verliest en zelf achter de tralies verdwijnt. Twintig jaar later doet Montero opnieuw zijn intrede in Californië en een ontsnapte Diego wil de dood van zijn gezin wreken. Vermits hij zelf al een aardige leeftijd bereikt heeft, doet hij een beroep op Alejandro, die hij opnieuw tegen het lijf loopt. Met zijn hulp wil Diego de Spanjaarden opnieuw een hak zetten...


BEELD EN GELUID
De beeldtransfer voor deze Superbit is heel geslaagd te noemen. De bitrate is met iets meer dan 40% gestegen tot 7 Mbit/s (in vergelijking met de 5 Mbit/s van de eerste release). Hierdoor ontbreken compressiefoutjes compleet. Het beeld is ook wat scherper en gedetailleerder dan voorheen, de kleuren ogen beter gesatureerd en levendiger, en de gelaatstinten van de personages zien er iets natuurlijker uit dan de eerste release waar de aanwezigheid van rood/geel te nadrukkelijk aanwezig was. Jammer genoeg kunnen we net niet de maximumscore toekennen. In een aantal scènes is heel miniem wat grain zichtbaar en één scène bevat een dunne verticale lijn die eveneens in de eerste release aanwezig is. Edge enhancement is ten opzichte van de oorspronkelijke release quasi onbestaande al kan je hier en daar wel een heel miniem gebruik ervan bespeuren. Muggenzifterij hoor ik jullie al roepen? Misschien, maar voor die prijs mag het wel perfect zijn natuurlijk en is het niet toekennen van de maximumscore in dit geval wel gerechtvaardigd.


Ook deze release beschikt over een Engelse DTS 5.1 (754 kbps) en Dolby Digital 5.1 (448 kbps) geluidstrack. Van een Franse geluidstrack ontbreekt ook hier gelukkig elk spoor. Net als bij Bram Stoker’s Dracula werd de Dolby Digital track op een hogere bitrate werd gezet ten opzichte van de eerste release, al is het verschil niet bijzonder groot. De DTS 5.1 daarentegen biedt een duidelijk hoorbaar verschil, klinkt gedetailleerder en heeft meer spreiding. De beschikbare kanalen worden tijdens de actiescènes zo optimaal mogelijk gebruikt en zorgen dat de sfeer er goed inzit. De subwoofer gaat hierbij voldoende diep door in de lage tonen en ondersteunt de actie perfect. Pistoolschoten, gekletter van de zwaarden of gejoel van het volk klinken zuiver en helder doorheen de speakers. De DTS klinkt wat subtieler en verfijnder dan zijn tegenhanger die met momenten eerder ruw en agressief uit de hoek komt. De DTS geniet om die redenen dan ook onze voorkeur.


EXTRA’S
Een Superbit dvd bevat geen extra's, vandaar dat we ook geen score toekennen.

VERPAKKING
Gelukkig worden we deze keer gespaard van het plastieken en uiterst kwetsbare hoesje waarin de eerste Superbit releases verschenen. De nieuwe releases krijgen een kartonnen omhulsel met daarin een grijs Amaray-doosje en dat is uiteraard al heel wat steviger. Volgens de laatste berichten zou Columbia nu ook de eerste Superbits voorzien van dergelijke verpakking.

CONCLUSIE
The Mask Of Zorro is een amusante en leuke avonturenfilm, uitermate geschikt voor een ontspannend avondje film. De Superbit-versie van deze film biedt meer kwaliteit ten opzichte van de eerste release waarbij de DTS-track uitstekend klinkt en het beeld er heel goed uitziet. Een aanrader? Jazeker, indien de (veel te) hoge prijs geen obstakel vormt.
cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Martin Campbell
Met: Antonio Banderas, Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones, Stuart Wilson

Film:
8/10

Extra's:
-/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
132 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609052336


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Hindoestaans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij