:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RIKI-OH (STORY OF RICKY)
RIKI-OH (STORY OF RICKY)
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2002-12-09
FILM
Story Of Ricky is één van de meest gestoorde films ooit, wie hiervan niet houdt, stopt nu beter met lezen.

In de nabije toekomst zorgen budgetproblemen bij de overheid ervoor dat de meeste gevangenissen geprivatiseerd worden. Wanneer de rustige Ricky (Fan Siu Wong) wraak neemt op de drugdealers die verantwoordelijk zijn voor de dood van zijn vriendin, komt ook hij in één van deze ‘maximum security’-gevangenissen terecht. Het penitentiaire complex waar Ricky wordt ondergebracht wordt gerund door een sadistische directeur, zijn assistent (die een vals oog heeft met snoepjes erin) en de gewelddadige ‘Gang of Four’. Wanneer Ricky binnen de gevangenismuren geconfronteerd wordt met het terreurbeleid van de ‘Gang of Four’, besluit hij in opstand te komen en zijn weerloze medegevangenen te beschermen. Het duurt niet lang vóór Ricky (die gezegend is met superkrachten) door de anderen gezien wordt als de verlosser. Als de directeur begint te vrezen voor zijn ‘positie’ en zijn lucratieve opiumplantage stuurt hij de ‘Gang of Four’ af op Ricky om eens en voor altijd met hem af te rekenen. Het spreekt voor zich dat dit allerlei bloederige gevolgen heeft.


Jaren geleden leerden wij Story Of Ricky kennen via een artikel dat verscheen in het Britse Bizarre Magazine. Afgaande op wat we daar te lezen kregen was dit een één van dé films die we moesten zien. Jammer genoeg moesten wij dan nog lang geduld oefenen tot er een dvd-release op de markt kwam die ons toeliet om eindelijk dit geschift stukje pellicule met eigen ogen te aanschouwen. Nadat de dvd-release telkens weer werd uitgesteld en we onze douane problemen hadden opgelost konden we een goede 2 jaar geleden eindelijk ons regio 1-exemplaar (uitgebracht door Tokyo Shock / Media Blasters) bekijken. Was de film het lange wachten waard? Jazeker, het was al sinds begin jaren ’90 geleden dat we nog eens iets even gestoord en over the top gezien hadden, namelijk het in het zelfde jaar uitgebrachte Braindead. De film was dus wel degelijk het wachten waard, de kwaliteit van de regio 1-dvd was jammer genoeg verre van goed. We bleven dan ook jarenlang hopen op een betere dvd release van deze klassieker. Groot was dan ook onze dank toen wij vernamen dat Hong Kong Legends besloten had om Story Of Ricky uit te brengen op dvd. Iemand die enkele jaren geleden had beweerd dat dit underground-pareltje ooit nog te krijgen zou zijn met Nederlandstalige ondertiteling hadden we gemakshalve zot verklaard.


Het woord ‘cheesy’ krijgt eigenlijk een nieuwe dimensie bij een film als Story Of Ricky. De meeste gore effects ogen verschrikkelijk fake (wij gaan er van uit dat het niet de bedoeling was om het echt te doen lijken), de dialogen en dubbing zijn hilarische en het verhaal is ook te gestoord voor woorden. Wat te denken bij voorbeeld van het volgende stukje wereldliteratuur:

Persoon A: Right, you asshole, listen up.
B : First, eat shit.
C : And then lick our shoes clean.
D : And… Kuang, what do you want?
E : And then I cut you into little pieces and feed you to the dogs.


Grote kunst. Genoeg alvast om ervoor te zorgen dat Story Of Ricky een absolute cultfilm is geworden met een wereldwijde aanhang. Wie verwacht om indrukwekkende martial arts-scènes te zien komt eigenlijk bedrogen uit, integendeel, de gevechten zijn eigenlijk zo amateuristisch in beeld gebracht dat het weer erg leuk wordt. We hadden eerlijk gezegd nooit verwacht ooit een film te zien waarin iemand zijn eigen buik opensnijdt,de ingewanden er uit haalt om er tenslotte zijn tegenstander mee te wurgen. Je moet er maar opkomen. Story Of Ricky bevat meer dan genoeg gore om de verwende gorehound te bevredigen en de meeste normale kijkers na 5 minuten weg te jagen. Filmfans die zichzelf als ‘normaal’ beschouwen moeten zo ver mogelijk van Story Of Ricky blijven, alle andere zullen aan deze film tonnen pret beleven.


Jammer genoeg is het rond regisseur Nam Nai-Choi (ook gekend als Ngai Kai Lam) erg stil geworden de laatste jaren. Nadat hij medio jaren ’80 al enige succes oogstte in het cultmilieu met het even geflipte The Seventh Curse, mocht hij in 1993 nog van wereldwijd underground succes proeven met Story Of Ricky om daarna in de vergetelheid te geraken. Story Of Ricky, een verfilming van de manga Rikki-Oh (Power King), is ook gekend onder de namen Lai Wong, King Of Strength en tenslotte ook als Riki-Oh.


BEELD EN GELUID
De regio 1 (Media Blasters)-release van deze film was slecht tot zeer slecht te noemen wat betreft beeldkwaliteit. Ondanks de goede reputatie van HKL waren we niet echt gerust hoe de beeldtransfer zou zijn op deze dvd. We kunnen reeds onmiddellijk meedelen dat we meer dan aangenaam verrast waren over het geleverde werk. Verwacht geen mirakels of een transfer die kan wedijveren met die van een splinternieuwe Hollywood dvd releases, maar een degelijke versie van een Hong Kong cultfilm van 10 jaar geleden. Het beeld oogt redelijk scherp en contrastrijk en is vrij van storend grain of slugs, een euvel dat duidelijk aanwezig was bij de eerdere regio 1-versie. Een hele verbetering kortom.


Bij nogal wat Hongkongfilms lijkt het geluid opgenomen geweest te zijn in een kartonnen doos en dit, gebruik makend van de goedkoopst mogelijke geluidseffecten. Ook Story Of Ricky ontsnapt hier niet echt aan, let wel: het kan niet echt als storend ervaren worden, voor sommigen heeft het zelf een charmante kant. De Cantonese Dolby Digital 5.1-track kan niet indrukwekkend genoemd worden. Gedurende de hele film worden de surroundkanalen bijna niet gebruikt. Positief dan weer is dat er geen fouten of ruis in de track zitten. Een aanrader is zeker ook eens de Engelse track, de dubbing en dialogen zijn zo ridicuul en slecht dat het weer genieten wordt.


EXTRA’S
- Audiocommentaar door stuntman Jude Poyer en Hong Kong filmcriticus Miles Wood. Een leuke track waaraan de fans van de film zeker plezier kunnen beleven.
- Trailer gallery: UK promotional trailer en de originele bioscooptrailer.
- Martial Hero (2 min. 40) Fan Siu Wong bewijst tijdens deze demonstratie dat hij wel degelijk een begenadigd martial arts beoefenaar is.
- Rising star (36 min.): interview met Fan Siu Wong, met scènes uit zijn eigen films en de films van zijn vader. Interessant interview dat in het Engels ondertiteld werd.

CONCLUSIE
Liefhebbers van films als Ichi The Killer, Versus, Braindead en Evil Dead moeten gewoon Story Of Ricky gezien hebben. Anderen dienen dit te bekijken op eigen risico of in dronken toestand. Een must buy voor de cultfilmfreaks. U bent bij deze gewaarschuwd.


cover
Studio: Hong Kong Legends

Regie: Nam Nai-Choi
Met: Fan Siu-Wong, Yukari Oshima, Frankie Chan

Film:
8,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993

Leeftijd:
16

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664010839


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Audiocommentaar
• Trailers
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij