:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SCORPION KING, THE
SCORPION KING, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-12-08
FILM
Memnon (Steven Brand), een kwade veroveraar, raast met zijn troepen over het land en verslaat alles en iedereen. De uitslag van elke veldslag weet hij van tevoren door de visoenen van tovenares Cassandra (Kelly Hu). Akkadiër Mathayus (The Rock) wordt samen met zijn broer Jesup (Branscombe Richmond) en een andere Akkadiër ingehuurd door afgezanten van de belangrijkste volkeren om de tovenares te vermoorden. Dit omdat deze de grootste macht is van Memnon en bijgevolg een doorn is in het oog bij alle volkeren. Eenmaal de tovenares dood is, heeft Memnon geen voordeel meer. Maar als de drie huurmoordenaars in een val van Memnon lopen, overleeft enkel Mathayus, door de tussenkomst van tovenares Cassandra. Vanaf dan weet hij dat Cassandra eigenlijk niet slecht is, maar dat ze gevangen gehouden wordt door Memnon. Mathayus kan haar niet helpen, want hij wordt ingegraven in de woestijn samen met paardendief Arpid (Grant Heslov). Als ze kunnen ontsnappen gaan beide heerschappen terug naar Memnon zijn burcht om Cassandra te bevrijden en Memnon te verslaan. Dit eindigt in een spectaculaire climax met veel zwaardengekletter.


Na het verassende succes van The Mummy in de zomer van 1999 (wereldwijde boxoffice 413,5 milj. $) was een sequel onvermijdelijk. Deze kwam er in de zomer van 2001 met The Mummy Returns. Ook dit tweede deel werd een immense succes (wereldwijde boxoffice 430 milj. $). De film was nog niet uit de zalen of regisseur Stephen Sommers had al plannen om nog een derde film te doen. Dit “Mummy 3”-project nam al snel concrete vormen aan wanneer worstelster The Rock (gewone naam: Dwayne Johnson) opnieuw ingehuurd werd om zijn rol van Scorpion King uit The Mummy Returns te hernemen. Regisseur Stephen Sommers besloot alleen op te treden als schrijver en producer. Al snel werden ook de regisseur (Chuck Russell, het bekendst van Eraser en The Mask) en de andere castleden bekendgemaakt. Enkele van deze castleden zijn bekende B-actiefilm en TV-seriegezichten zoals Duitser Ralph Moeller (Universal Soldier, Gladiator en Conan: The Series) en Branscombe Richmond (Renegade, To The Limit). De bekendste naam uit de cast is topacteur Michael Clarke Duncan (Armageddon, The Whole Nine Yards) die in 2000 genomineerd was voor de oscar “beste acteur in een bijrol” voor zijn prestatie in The Green Mile.


Maar het moet ons van het hart dat de show gestolen wordt door de supersexy Kelly Hu. Deze prachtige verschijning begon haar carrière als weerloos slachtoffer van supermoordenaar Jason in Friday The 13th Part 8: Jason Takes Manhatten (’89), maar mag binnenkort zowel aantreden in de nieuwste bigbudget Jet Li (Cradle 2 The Grave) als in X2 (X-Men II). En we verwedden ons hoofd erop dat we nog meer van haar gaan zien. De 95 miljoen $ (60 milj. $ productiekosten, 35 milj. $ promotionele kosten) kostende film ging in de zomer van 2002 in première en werd een dikke hit met een wereldwijde boxoffice van 164 miljoen $. Vrijwel onmiddellijk liepen de meeste Amerikanen van stapel dat dé nieuwe Schwarzenegger opgestaan was in The Rock. Maar wat ons betreft is dat iets teveel van het goede daarvoor heeft The Rock iets te weinig draagkracht en charisma. Ook de film zelf is maar een flauw doorslagje van Schwarzenegger’s doorbraakfilm Conan The Barbarian (’82). Waar Conan The Barbarian goed geschreven en ongepolijst was (lees: veel bloot en bloed), is The Scorpion King cliché overladen en véél te tam. Zo tam dat je soms de indruk krijgt dat je naar een véél te dure aflevering van Xena: Warrior Princess aan het kijken bent. Gelukkig neemt de film zichzelf niet al te serieus zodat je als je niet teveel op de fouten let, toch nog een fijne kijkervaring hebt. The Scorpion King is aan te raden voor de niet teveel eisende actiefan of voor iedereen die eens een avondje met verstand op nul lekker languit naar een filmpje wilt kijken. Meer moet dat soms niet zijn…


BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld ziet er prachtig uit! Het beeld is haarscherp, met wervelende kleuren en een goed detail en diepte. De gebruikte print is volledig vrij van vuil en beschadigingen. We hebben ook geen digitale compressiefouten kunnen waarnemen. Een schitterende beeldkwaliteit! Ook het geluid is referentiekwaliteit. Zo is de Engelse Dolby Digital 5.1-track een dynamische track met veel richting en punch. De dialogen zijn helder en klinken natuurlijk. We hebben nergens ruis of storingen opgemerkt. Hoe goed deze Dolby Digital 5.1-track ook klinkt, deze wordt duidelijk voorbij gestoken door soms zelfs agressief klinkende DTS-tegenhanger. Deze track klinkt gedetailleerde en met een iets wijder geluidsbeeld. De pijlen vliegen bijna letterlijk door je huiskamer! Een zéér goede geluidskwaliteit!


EXTRA’S
Universal heeft voor de release van The Scorpion King een groot blik extra’s opgetrokken. Om te beginnen krijg je de mogelijkheid om de elders aanwezige “Alternatieve scènes” via seamless branching-techniek in de film te plaatsen. Vervolgens hebben we de keuze uit een audiocommentaar ingesproken door regisseur Chuck Russell of één ‘ingegromd’ door de steen euh… The Rock. De eerste is een schermspecifieke commentaartrack waar regisseur Russell veel weet te vertellen over het maken van de film. Het geheel is voldoende informatief, maar wordt na een tijdje door de vele stiltes nogal vermoeiend om te beluisteren. Dan verkiezen we de meer humoristische en leeghoofdige aanpak van The Rock. De sympathieke kerel vertelt door middel van veel oneliners en ‘wow’-kreten hoeveel plezier hij had bij het maken van de film. Ook merk je direct dat hij zichzelf fantastisch vindt. Deze track is het best te beluisteren met een grote bak gerstenat in de buurt. Vervolgens hebben we een kort clipje met een handvol bloopers en een 9-tal alternatieve scènes. De kwaliteit van deze scènes is niet altijd denderend. “Spotlight On Location” is een standaard promodocumentaire (14 min.) met een blik achter de schermen. Uiteraard komen de belangrijkste cast en crewleden aan het woord met een woordenschat waarin de woorden ‘fantastisch’, ‘beste’ en ‘goed’ meermaals opduiken! Vervolgens krijgen we een lijst aan korte filmpjes die elk handelen over iets specifieks van de film. Zo hebben we iets dat handelt over de vele sets die gemaakt moesten worden, over de vele vechtscènes, iets over de hechte vriendschapsrelatie tussen The Rock en Michael Clarke Duncan, de duizenden kostuums die gemaakt moesten worden, de vele exotische dieren en nog iets over de aanwezige special effects. Voorts treffen we nog wat promomateriaal zoals een videoclip van de hardrockgroep Godsmack (met het nummer I Stand Alone), de originele bioscooptrailer, een reclamespot voor het The Scorpion King videogame en een DVD-trailer voor E.T.: The 20th Anniversary aan. Laatste op het lange lijstje zijn wat DVD-Rom features zoals een extra interview met The Rock, filmmuziek, de volledige storyboards en wat extra info over de film. Daar we geen DVD-Rom toestel bezitten, hebben we dit niet kunnen testen. Een aantal goed uitgevoerde features waardoor deze DVD gerust de naam “Special Edition” waardig is!


CONCLUSIE
The Scorpion King is een wat domme, maar toch amusante avonturenfilm die wereldwijd een dikke hit werd. Worstelster The Rock is in Amerika in één klap doorgebroken en zal in 2003 te zien zijn in het actievehikel Helldorado. Of hij in de rest van de wereld een even grote ster wordt, is nog maar de vraag. Aan Universal zal het in ieder geval niet liegen want zij hebben van deze release van The Scorpion King een fantastische DVD gemaakt! Zowel op gebied van beeld- en geluidskwaliteit als op extra’s. Een prima release die waarschijnlijk veel mensen zal aanzetten om de minpunten van de film zelf door de vingers te zien.


cover
Studio: Universal

Regie: Chuck Russell
Met: Dwayne "The Rock" Johnson, Steven Brand, Kelly Hu, Michael Clarke Duncan, Grant Heslov, Peter Facinelli, Bernard Hill, Ralph Moeller, Branscombe Richmond

Film:
6,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190318694


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Engels CC
Extra's:
• Lange versie
• 2 commentaartracks
• Bloopers, Alternatieve scènes
• Spotlight On Location
• Productieontwerpen
• Verfilming van een vechtscène
• The Rock en Michael Clarke Duncan
• Kostuumontwerp
• Werken met dieren,
• Special effects
• Videoclip
• Bioscooptrailer
• Reclamespot videogame
• 4 DVD-Rom features
• Cross-promotional trailer

Andere recente releases van deze maatschappij