:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIOUXSIE & THE BANSHEES LIVE IN GERMANY 1981
SIOUXSIE & THE BANSHEES LIVE IN GERMANY 1981
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-03-19
MUZIEKCONCERT
Ter promotie van hun vijfde album Juju waren Siouxsie & The Banshees in de zomer van 1981 op tournee in Europa. Het concert op deze dvd is opgenomen in de Sartory Saal in Keulen op 19 juli. De band speelde er in totaal 17 nummers waaronder 7 uit het recente album dat in Engeland de top 10 bereikte en één van hun best verkopende releases werd. In tegenstelling tot het oudere materiaal, waren de songs op Juju vooraf uitgetest tijdens kleine venues en volgens John McGeoch werd het album uiteindelijk een niet gepland conceptplaat met een voorkeur voor een donkere en intense atmosfeer, wat tijdens het concert ook op de voorgrond treedt, al is het duidelijk dat de scherpe kantjes ondertussen afgeveild zijn, want de Lederhosen, hakenkruisen en blote borsten hebben plaatsgemaakt voor een t-shirt met Davidster, een gordel uit de sjalencollectie van Yasser Arafat, een bijpassende haarband en een eerder toevallig lederen armbandje. Succes noopt tot matiging en dat stadium hebben Siouxsie and The Banshees in 1981 al grotendeels bereikt.

 

De band trok voor het eerst de aandacht op het 100 Punk Club Festival in september 1976 met een 20 minuten durende versie van de traditional The Lord’s Prayer. Siouxsie en Steve Severin kregen er de kans om op te treden nadat een geplande band zich van de affiche liet schrappen. Ze deden een beroep op twee voor de gelegenheid geleende muzikanten, nl. debutant Marco Pirroni (Rema-Rema) op gitaar en ene John Simon Ritchie, beter bekend onder z’n artiestennaam Sid Vicious, op drums. De groepsnaam bedachten ze tussen pot en pint. Wat als een gelegenheidsbandje startte ging een eigen leven leiden toen bleek dat er ruimere interesse was voor hun act en hun muziek. Siouxsie and The Banshees was een feit.

 

In tegenstelling tot z’n voorganger Kaleidoscope (1980) is Juju een echt gitaaralbum. John McGeoch neemt het voortouw en z’n gitaarpartij klinkt psychedelische, metaalachtig en gothic in Arabian Knights, Halloween, Night Shift en Sin in My Heart (met Siouxsie op gitaar), schril en schetterend in Spellbound (bewonderd en geïmiteerd door Johnny Marr van de Smiths), terwijl Head Cut in een huiveringwekkende en bedreigende sfeer baadt en de chaos pas echt losbarst in Voodoo Dolly. Tijdens de liveconcerten voorziet bassist Steve Severin de songs van een stevige rockbasis en één keer krijgt hij alleen steun van de drums om het muzikale canvas op te trekken. Budgie grossiert in hallucinerende drumbeats en sterke ritmes in Voodoo Dolly en smeedt Arabian Knights om tot wellicht de beste track uit het Juju-album. Siouxsies welluidende stem breidt het geheel aaneen, soms elegant mijmerend, maar veel vaker stuiterend en ze weet op een perfecte manier de voodoo-achtige sfeer van een nummer als Head Cut op het publiek over te brengen, grommend, lichtjes hysterisch, haast hallucinerend.


PLAYLIST
Israel
Halloween
Regal Zone
Spellbound
Arabian Knights
Switch
Pulled to Bits
Head Cut
Tenant
Night Shift
Sin in My Heart
But not Them
Voodoo Dolly
Hong Kong Garden
Eve White/Eve Black
Happy House
Skin 

Uiteraard ontbreken ook de publiekslievelingen niet tijdens dit concert: Israel, het visitekaartje van de band, de debuutsingle Hong Kong Garden waarmee de groep z’n sterke entree maakte in de Engelse hitparade (hoogste positie nr 7, 1978), het luchtige en dansbare Happy House en Skin als spetterende afsluiter. Alles bij elkaar een mooie selectie van Siouxsie and The Banshees. 


 

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is niet goed. Anno 1981 was video nog niet wat het vandaag is. Het systeem stond technisch nog in z’n beginfase. De scherpte laat dan ook af en toe te wensen over en de kleuren lopen dooreen. De storingen beperken zich tot een zwarte balk die twee keer door het beeld zoeft, van andere ongerechtigheden is geen sprake. Het geluid staat zgn. in Dolby Digital 5.1 en in DTS 5.1, maar dat is quasi onmogelijk en bovendien is er sprake van een slechte balans tussen muziek en stem waardoor het effect of de kwaliteit van een perfecte geluidsband nooit worden bereikt. Alleen voor de echte fans dus als verzamelobject.

 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
Als het filmpje van hetzelfde concert op You Tube van een betere kwaliteit is mét behoud van de originele aftiteling (op de dvd wordt het concert zonder meer afgebroken tijdens het applaus na het allerlaatste nummer), dan mag je je toch afvragen waarmee een releasefirma als Immortal eigenlijk bezig is? Dat is heel erg jammer, want eigenlijk gaat het om een redelijk goed concert dat door de desinteresse voor de technische afwerking van de dvd gedeeltelijk de mist ingaat.

cover
Studio: Immortal

Regie: Christian Wagner
Met: Siouxsie Sioux, Steve Serverin, Budgie, John McGeoch

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
AL

Speelduur:
74 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712177062959


Beeldformaat:
1.78:1 NTSC

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij