:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CLOUDBURST
CLOUDBURST
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-03-14
FILM
Stella en Dot zijn allebei 80 en sinds 31 jaar wonen ze in Dots houten huisje in Maine. Dot was ooit getrouwd, maar ze verliet haar gezin toen ze Stella leerde kennen en haar dochter verbood haar destijds om ooit tegen kleindochter Molly over haar relatie met Stella te praten. Die denkt dus dat Stella en grootmoeder Dot niet meer zijn dan twee oude dametjes die als hartsvriendinnen samenleven en dus ziet ze er ook geen graten in om Dot op een keer met een smoesje een handtekening te laten zetten waardoor het oude (en blinde) mensje een paar dagen later in een bejaardentehuis wordt opgenomen. Stella is het met die gang van zaken niet eens en ze bedenkt een methode om Dot uit het home te kidnappen, waarin ze nog slaagt ook. Molly is uiteraard in alle staten als ze verneemt dat haar grootmoeder verdwenen is en ze doet een beroep op haar echtgenoot (een politieman) om een opsporingsbericht de wereld in te sturen. Stella en Dot kunnen bijgevolg niet meer naar huis en dus besluiten ze om naar Canada te rijden, naar Nova Scotia, zo’n 1600 km noordelijker, om er te trouwen en op die manier Molly’s plan te dwarsbomen.

 

Cloudburst van regisseur Thom Fitzgerald is het verhaal over twee lesbische oudjes die weigeren om hun gezinnetje op te geven omdat een kleindochter meent dat een van hen – haar grootmoeder – beter af is in een bejaardentehuis, waarbij ze geen rekening houdt met de wens van de beide vrouwen. Fitzgerald maakt van z’n film een komedie en een roadmovie, waardoor hij de verhaallijnen lichtvoetig kan houden, zonder te vervallen in oppervlakkigheid en tegelijk een aantal personages en situaties kan introduceren die fungeren als canvas voor de grote liefde tussen Stella en Dot. En dat ze het goed menen met elkaar en met de rest van de wereld moet blijken uit hun ontmoeting met Tommy, een goeduitziende jonge danser die onderweg is van New York naar z’n geboortedorp in Canada omdat z’n moeder weldra zal overlijden. Maar als blijkt dat Tommy thuis niet echt welkom is wegens een onuitstaanbare stiefvader, nemen Stella en Dot hem op sleeptouw, want een sterke jonge kerel kan van pas komen op een reis door het onbekende.

 

Regisseur Thom Fitzgerald maakt van Stella en Dot twee lieve vrouwen die niet zonder elkaar kunnen. Wat Dot betreft hoeft dat niet te verrassen want zij is blind en is dus vaak op hulp aangewezen, maar eigenlijk is Stella degene die echt verloren is als haar partner naar het home wordt gebracht, wat een beetje vreemd lijkt, want met haar cowboyhoed en haar niet altijd even galant taalgebruik lijkt ze eerder een beetje ruw en robuust, waarmee Fitzgerald toch een beetje voor het cliché kiest dat partners in een niet-heterorelatie zich ook als mannetjes en vrouwtjes zouden gedragen. Maar die aanpak zorgt wel voor variatie en grappige situaties, waarbij de scherpe uithalen en venijnige oneliners het actieterrein zijn van Stella, terwijl Dot vooral zalft en sust en de dingen in hun ware context probeert te plaatsen. Tommy, ondertussen gepromoveerd tot chauffeur, kijkt zelfs niet meer verbaasd op als Stella uit haar dak gaat of Dot hem probeert te bemoederen.

 

Olympia Dukakis (The Event, 2003; Away From Her, 2007) was precies tachtig toen ze op de set van Cloudburst in de rol van Stella kroop. Naar verluidt had ze het aanvankelijk moeilijk met de vloeken en het harde taaltje van haar karakter, maar na een carrière van meer dan 60 jaar en een palmares met ruim 100 rollen in films en tv-series, past een actrice zich aan en dat deed ze uiteindelijk ook en schijnbaar met veel enthousiasme, want Stella is een sterk en overtuigend personage met een gouden hart en dat heeft de kijker gauw begrepen. De blinde Dot is in alle opzichten haar pendant. Ze is rustig van aard, goedlachs en ze vindt altijd een manier om de onstuimigheid van haar partner te counteren. De Engelse actrice Brenda Fricker (Omagh, 2004; Albert Nobbs, 2011) zet en warm personage neer, dat nauwelijks gehinderd wordt door haar visuele handicap.

Cloudburst begint in Maine, maar de dramatische handeling speelt zich grotendeels af in Nova Scotia in Canada, en schiereiland met heel veel meren en een prachtige kustlijn. Thom Fitzgerald speelt het contrast ten volle uit en tovert een prachtig decor te voorschijn waardoor z’n film ook een beetje een visitekaartje wordt voor een streek die zelden in een dergelijke productie aan bod komt.

 
BEELD EN GELUID
Vooral de prachtige kleuren van het landschap en de waterpartijen in Canada maken indruk in deze film. Thom Fitzgerald heeft de locaties uitstekend gekozen en hij toont ze in brede opnamen. Het beeld is scherp en gedetailleerd zonder ongerechtigheden. De geluidsband staat in 5.1, maar er gebeurt niet zo heel veel in deze film waardoor de achterste geluidsboxen en de subwoofer een hele film lang rustig blijven. De soundtrack is welluidend en ondersteunt op een actieve wijze de dramatische voortgang.

 
EXTRA’S
De Originele Bioscooptrailer en een aantal Andere Trailers uit het aanbod van Homescreen.
 
CONCLUSIE
Cloudburst is een feelgoodfilm over twee oude vrouwen die al meer dan dertig jaar samen optrekken en die door omstandigheden gedwongen worden om uit te wijken naar Canada waar ze in het huwelijk willen treden om te voorkomen dat hun gezinnetje uiteengetrokken wordt. Thom Fitzgerald portretteert ze als twee lieve oma’s die zich met hand en tand verzetten tegen vooroordelen en discriminatie en als u als kijker empathie kan opbrengen voor hun strijd, dan heeft de regisseur z’n doel bereikt.
\
cover
Studio: Homescreen

Regie: Thom Fitzgerald
Met: Olympia Dukakis, Branda Fricker, Kristin Booth, Michael McPhee

Film:
7,5/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
6

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249481973


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Originele Bioscooptrailer
• Andere Trailers


Andere recente releases van deze maatschappij