:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GAME OF THRONES - SEIZOEN 3
GAME OF THRONES - SEIZOEN 3
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-03-03
SERIE
De oorlog in Westeros is nog in volle gang. Stannis Baratheon mag dan wel een hogepriesteres van de “enige god van het vuur” aan zijn zijde hebben, het heeft hem niet geholpen tijdens de aanval op Koningslanding en met de staart tussen de benen is hij moeten terugtrekken naar Dragonstone alwaar hij broedt op nieuwe plannen om zijn claim op de Ijzeren Troon kracht bij te zetten. Robb Stark, de uitgeroepen Koning van het Noorden, lijkt nog de beste kansen te hebben om Westeros te veroveren aangezien hij erin slaagt om de ene veldslag na de andere te winnen, maar door allerlei omstandigheden ziet hij zijn opmars naar de hoofdstad toch gestuit en hij beseft maar al te goed dat de vernietiging van zijn thuishaven Winterfell niet echt in zijn voordeel speelt. Daardoor kan de sadistische Joffrey ongestoord op de IJzeren Troon blijven zitten als marionet van Tywin Lannister, die de teugels stevig in handen houdt en die zijn dochter Cersei en zijn zoon Tyrion gebruikt als politieke pasmunt om zijn macht veilig te stellen.

Ondertussen werkt Daenerys Targaryen, de laatste van de Targaryens, hard aan de opbouw van haar leger zodat ze de oversteek kan maken naar Westeros om aldaar de strijd aan te gaan en haar rechtmatige aanspraak op te troon te laten gelden, doch wat geen van de hoofdspelers lijkt te beseffen is dat ondertussen voorbij de Muur in het Noorden allerlei krachten zich samenbundelen voor een verschrikkelijke aanval tegen het Zuiden. Zo zijn er de Wildlings die zich verzameld hebben en die een mars plannen naar de Muur, maar mogelijk nog erger is de dreiging van de ondode Witte Wandelaars...

Dit en nog veel meer krijgen we te zien in het alweer derde seizoen van Game of Thrones, zonder twijfel een van de meest uitgediepte tv-series van de laatste jaren. Met tien afleveringen van bijna een uur elk verwacht je je aan een wervelend spektakel, zeker na de gebeurtenissen uit het tweede seizoen, maar Game of Thrones blijft verrassen omdat het tempo niet wordt opgedreven. Neen, we zien nog steeds op alle niveaus de subtiliteit van de verschillende gelijktijdige politieke schaakspelletjes en elk gepersonaliseerd avontuur wordt gedetailleerd opgevolgd zodat je werkelijk niets mist. Dat zorgt er evenwel voor dat de eerste afleveringen nogal tam overkomen als je na het tweede seizoen verwachtte dat de strijd in alle hevigheid zou losbarsten, maar tegen het einde zijn er dan weer enkele totaal onverwachte wendingen die het bord op zijn kop zetten en die ervoor zorgen dat je reikhalzend uitkijkt naar seizoen 4.


Game Of Thrones trapt niet in de val om goedkoop succes te oogsten door plots volop over te schakelen naar een overdaad qua actie om het publiek voor een korte periode op zijn wenken te bedienen, maar blijft de vele verschillende plotlijnen minutieus uitdiepen om telkens een kleine stap vooruit te zetten en tegelijk te verrassen. Met elk seizoen lijken er spelers bij te komen en andere te verdwijnen, maar de vraagt rijst stilaan hoelang de makers dat nog volhouden. “Winter is coming” en lijkt de apocalyps naderbij te brengen, maar tot op heden hebben we niet meer dan subtiele dreigingen gezien en met zoveel verschillende gelijktijdige plotlijnen lijkt het een bijna onmogelijke taak om alles samen te laten komen in een consistente finale die de opgebouwde verwachtingen inlost.

BEELD EN GELUID

Het beeld van Game Of Thrones ziet er in dit derde seizoen op dvd wederom zeer goed uit maar toch… de vorige seizoenen hebben we op Blu-ray bekeken en dan valt het op dat dvd toch écht wel een stuk minder is dan het Blu-ra formaat. Het kleurengebruik en het contrast die variëren per locatie zijn top, maar eens je de Blu-rayrelease met zijn verbluffende diepte en scherpte gezien hebt, wil je echt niet meer terug naar dvd. Net zoals je van dvd niet naar vhs terug kan keren. Zonder twijfel blijft Game Of Thrones een van de best uitziende series van dit moment, maar daar wil je optimaal van profiteren en dat is dus niet het geval met de dvd-release (waar op zich niets op aan te merken is!) Het geluid komt niet met DTS-HD MA audio, maar met een Dolby Digital 5.1- track die wel zeer goed zijn best doet om krachtig over te komen met een goed gebruik van de surroundspeakers en de subwoofer voor het creëren van atmosfeer, terwijl de dialogen nooit overstemd worden door de omgevingsgeluiden. Ook hier vonden we de HD-tracks van seizoen 1 en 2 nét dat tikkeltje straffer, maar als je niet beter weet, zal je zeker niets missen.

EXTRA'S
Niet minder dan 12 audiocommentaartracks, een 14 minuten durende recap van seizoen 2 (A Gathering Storm), 10 minuten over de nieuwe personages die in dit derde seizoen hun opwachting maken (New Characters), 6 minuten over de Wildlings (Inside The Wildlings), 9 minuten over hoe een huwelijk in de wereld van Game of Thrones eigenlijk werkt (The Politics of Marriage) en dan nog eens een vijftal verwijderde en langere scènes. In elke feature zien we cast & crew aan het woord over het specifieke onderwerp van dat moment en we kunnen zonder probleem zeggen dat we ook op dvd niet mogen klagen over het additionele materiaal. De Blu-rayrelease bevat echter nog net dat tikkeltje meer (waaronder een 47 minuten durende behind the scenes van episode 9), waardoor we dat formaat toch prefereren boven deze dvd.

CONCLUSIE

Robb Stark zegt in seizoen 3: "I have won every battle, yet somehow I’m losing the war" en die quote begint eveneens een serieus gevaar te worden voor Game Of Thrones. Dit derde seizoen is wederom een schot in de roos, maar de trage en zeer diepgaande vertelstijl zorgen ervoor dat de verwachtingen met elk seizoen alleen maar hoger worden met betrekking tot de uiteindelijke finale, waardoor je je afvraagt of de serie die verwachtingen ooit zal kunnen inlossen en niet zoals Lost een zwaar teleurstellende apotheose zal opleveren. Gelukkig is dat een vraag die in de toekomst wordt beantwoord en tot dan is er alweer een seizoen waarvan je volop kan genieten. Game Of Thrones seizoen 3 mist een beetje actie en focust nét wat te veel op politiek gekonkelfoes dat bij momenten gaat vervelen, maar slaagt erin om door een compleet onverwachte plotwending die even ingrijpend is als de dood van Eddard “Ned” Stark, de kijker compleet versteld te laten staan. En is het niet dat wat we graag zien in een schitterende serie zoals deze?
cover
Studio: Warner

Regie: Daniel Minahan, David Benioff, Alex Graves, Alik Sakharov, Michelle MacLaren, David Nutter
Met: Alfie Allen, Emilia Clarke, Lena Headey, Michelle Fairley, Peter Dinklage, Richard Madden

Film:
8/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
536 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888168936


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Pools Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Hebreeuws, Noors, Pools, Spaans, Turks, Zweeds
Extra's:
• Audiocommentaar
• A Gathering Storm
• Inside the Wildlings
• New Characters
• The Politics of Marriage
• Verwijderde Scènes


Andere recente releases van deze maatschappij