:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ESCAPE PLAN
ESCAPE PLAN (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2014-02-23
FILM
Ray Breslin (Stallone) heeft een wel heel merkwaardige job. Hij laat zich betalen om te worden opgesloten in een gevangenis en moet dan proberen te ontsnappen zodat de overheid weet of de beveiliging wel degelijk genoeg is. Niet dus, zijn huidige score is 14-0 en hij heeft zelfs een boek geschreven over zijn ervaringen. Als een advocate van de CIA zijn bedrijf benadert om een nieuwe ultrageheime gevangenis uit te testen zijn hij en zijn team niet echt geneigd om snel in te gaan op het aanbod, maar als Breslins partner Lester Clark (Vincent D’Onofrio) fijntjes weet te melden dat ze het dubbele van hun normale salaris krijgen, worden de mogelijke risico’s al snel overboord gegooid en besluit Breslin om het alsnog te proberen. Immers, met een team dat zijn stappen volgt en een veiligheidscode om uit hachelijke situaties te geraken, kan er niet veel misgaan, toch? Ja dus.Breslin wordt ontvoerd, gedrogeerd en de tracker die hij heeft laten implanten in zijn huid wordt verwijderd waardoor zijn team totaal geen idee meer heeft van waar hij kan zitten. Eens in de geheime gevangenis wordt het nog een beetje erger als blijkt dat de gevangenisdirecteur niet de persoon is die hij verwachtte en de veiligheidscode totaal geen effect heeft. Er zit maar 1 ding op: met zijn ervaring en wat hulp van binnenuit doen waar hij zo goed in is: ontsnappen dus!

Stallone en Schwarzenegger zijn nog eens op dreef. Na The Expendables hebben ze elk een eigen film gemaakt, de ene al met wat meer succes (Schwarzenegger, The Last Stand) dan de andere (Stallone, Bullet To The Head) en nu zien we beide actiehelden uit de jaren 80 wederom samen in deze Escape Plan. Gecombineerd met een cast waarin we ook nog Jim Caviezel (Person Of Interest), 50 Cent, Sam Neill (Alcatraz), Vincent D’Onofrio (Men In Black) en Vinnie Jones (Snatch) tegenkomen, verwacht je dat de vonken van het scherm zullen spatten. Jammert genoeg is dat niet echt het geval. Escape Plan is nogal serieus opgezet, wat meteen ook het probleem was in de vorige Stallone-film (Bullet To The Head), en Schwarzenegger die het normaal gezien moet hebben van oneliners, krijgt vooral onnozele lijntjes tekst die niet echt een memorabele indruk maken. Op Jim Caviezel na krijgt de rest van de cast dan nog personages die door zowat eender wie uitgebeeld kunnen worden en wat overblijft is een relatief generieke actiefilm die enkel een beetje opvalt vanwege zijn nogal unieke setting (die we niet gaan verklappen omdat dat zowat de clou van het verhaal is!). oorts leunt de film ook nog wat teveel op scènes die regelrecht gepikt lijken uit oudere successen van de hoofdrolspelers (Schwarzenegger met een mitrailleur in zijn handen is bijna een regelrechte kopie uit Commando) en waar dat in The Expendables nog als een leuke knipoog gezien werd, beginnen zulke knipogen echt wel te vervelen als ze opnieuw worden herhaald. Wat met Escape Plan dus het geval is.


Is Escape Plan dan een totale mislukking? Neen, gelukkig niet. Er zijn momenten waarop je de sterktes van zowel Stallone als Schwarzenegger boven ziet drijven en het gevecht tussen beiden is echt wel leuk om te zien, en zoals eerder vermeld is Jim Caviezel echt wel goed gecast als slechterik. Jammer genoeg is het verhaal nét te simplistisch (zelfs voor een actiefilm) en wordt het potentieel van de cast niet ten volle gebruikt. Vinnie Jones als psychopathische gevangenisbewaarder is slechts leuk voor even en echt origineel uit de hoek komen mag bij blijkbaar niet, Sam Neills bijrol voegt weinig toe voor zo’n bekende naam en dit geldt ook voor de andere “grote” namen in de cast.

BEELD EN GELUID
Escape Plan heeft op deze Blu-ray een zeer mooie transfer die elk rimpeltje op de huid van de twee actiehelden glorieus weergeeft dankzij een zeer hoog niveau van detail dat we ook opmerken in de texturen van de uniformen. De kleuren springen van het scherm, maar eens we in de centrale gevangenis zitten worden vooral zwart, grijs en blauw dominant. Huidtinten zijn te allen tijde zeer natuurlijk en de zwartwaarden zeer diep. Het enige min of meer negatieve dat we kunnen melden is dat de CGI wat softer oogt dan de rest van het beeld, maar gelukkig is er niet echt veel CGI gebruikt, dus echt storend is het niet. Het geluid komt in de vorm van een 5.1 DTS-MA-track die zijn werk zeer goed doet met duidelijke dialogen en een constant gebruik van de achterste speakers voor effecten. Je voelt je onmiddellijk in het midden van de gevangenis en telkens er actie uitbreekt, worden de effecten bijgestaan door een flinke basspartij van de subwoofer.

EXTRA'S
Dutch Filmworks voegt niet altijd leuke extra’s toe aan z'n releases, maar dat het wél kan, wordt bewezen met deze release van Escape Plan. We beginnen met Executing the Plan: The Making of Escape Plan, waarin we gedurende 23 minuten on-site footage te zien krijgen alsook interviews met cast & crew die dieper ingegaan op de manier waarop het verhaal tot stand  is gekomen. Daarna is het tijd voor Maximum Security: The Real-life Tomb, waarin experts ons gedurende een dikke twintig minuten komen vertellen hoe onrealistisch de bewakingssystemen uit de film wel zijn en ook nog wat informatie verstrekken over het design van de gevangenis die centraal staat in de film. Clash of the Titans is dan weer een leuke toevoeging waarin Schwarzenegger en Stallone vertellenen hoe leuk ze het vonden om op deze manier samen te werken. Finaal zijn er ook nog wat verwijderde scénes.

CONCLUSIE

Al bij al is Escape Plan een redelijk rechttoe rechtaan actiefilm die het moet hebben van de naam van de hoofdrolspelers, maar die zijn potentieel (en dat van de cast) niet waar kan maken. Leuk voor wat hersenloos vertier tussendoor, maar zeker niet memorabel.
coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Mikael Håfström
Met: 50 Cent, Arnold Schwarzenegger, Jim Caviezel, Sylvester Stallone, Vincent D'Onofrio, Vinnie Jones

Film:
6/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
DS-SL

Barcode:
8715664109557


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Clash of the titans
• Executing the plan
• Maximum security: The real life tomb
• Verwijderde Scènes

Andere recente releases van deze maatschappij