:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OUTPOST - RISE OF THE SPETSNAZ
OUTPOST - RISE OF THE SPETSNAZ
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-12-24
FILM
De gruweldaden van de nazi’s zijn altijd een inspiratiebron geweest voor B-filmmakers. In de jaren 70 had je bijv. de erotische exploitatiefilms die zich in nazikampen afspeelden en nog niet zo lang geleden bedacht ene Timo Vuorensola Iron Sky waarin nazi’s vanuit het heelal de wereld bedreigen. En dan heb je natuurlijk ook nog de Outpost-films. Het concept daarvan is zeer eenvoudig. Het Duitse leger raakt stilaan uitgeput, maar gelukkig voor de manschappen hebben enkele krankzinnige geleerden een alternatief gevonden. Men wekt de doden weer tot leven en op die manier beschikken de nazi’s over een leger zombies die naast het brengen van een Hitlergroet ook nog hun vijanden kunnen ombrengen. De eerste Outpost-film verscheen in 2007 en ook al was het niet meer dan een flauw excuus om een zombiefilm in elkaar te steken, was de prent toch al bij al genietbaar. Meer zelfs, deze spotgoedkope prent werd een gigantisch cultsucces op de dvd-markt en zoiets moet natuurlijk tot de laatste druppel worden uitgemolken. 
 
 
Deze keer is het Kieran Parker die in de regisseursstoel kruipt. Het is meteen ook zijn regiedebuut. Parker is iemand die alles over de zombiewereld weet, want hij is producer van talrijke films uit dat genre waaronder de twee vorige Outpost-films en leuke ondingen zoals Zombie Musical. In de derde Outspot-film wilde Parker meer actie brengen. Zijn bedoelingen mogen goed zijn, toch heeft hij maar weinig kaas gegeten van dit concept. Hoe simpel het verhaal ook is (Russische Spetsnaz-soldaten die in de handen van Duitsers vallen), slaagt Parker er toch in om er een verwarrend boeltje van te maken. Hij springt zodanig van de hak op de tak dat je na een tijdje niet meer weet wat er aan de hand is. Echt erg is dat allemaal niet, tenslotte verwacht niemand een intrigerend scenario in een zombiefilm, toch had hij op zijn minst Rise Of The Spetsnaz wat leuker kunnen maken door bijv. meer grappige personages in te lassen. Nu worden er alleen maar machowoorden in de mond van mannen gelegd die met moeite kunnen acteren waardoor je de rest kan raden.
 
 
Desalniettemin zullen liefhebbers van dit soort films zich zoet kunnen houden met de derde Outpost-film. Wel is het overduidelijk dat er nieuw bloed nodig is. Hopelijk heeft ook Parker het door dat zijn plaats die in de producerstoel is.

BEELD EN GELUID
Splendid Films is gelukkig nog zo'n label dat heeft begrepen dat mensen die een dvd kopen ook nog recht hebben op een degelijke beeldkwaliteit. In de derde Outpost is dat helaas minder het geval. Deze transfer is wel van alle storingen gespaard gebleven, toch springt regisseur Kieran Parker zo zuinig met kleuren om dat alles een lelijke grijze tint krijgt. Op die manier kun je natuurlijk wel de goedkope speciale effects wat camoufleren, de filmpret wordt er geenszins mee verhoogd.

EXTRA'S
Het enige wat je op deze dvd in de bonussectie kan vinden is een samenraapsel van wat interviews. De makers vonden het natuurlijk ontzettend leuk om deel te mogen uitmaken van dit derde luik. Vermakelijk om naar te kijken, alleen steek je er niks van op. Ten slotte moeten we ook nog opmerken dat het hoesje 103 minuten speeltijd vermeldt terwijl dat er in werkelijkheid slechts 83 zijn, maar wie weet is dat misschien nog een voordeel.


CONCLUSIE
Ondanks het blijvende succes van deze bijzondere zombiefilms zoeken de makers in het derde luik meer de kant van de actiefilm op. Dat is jammer, want door het lage budget en de ondermaatse vertolkingen valt dit zombiefeestje bijna volledig door de mand. Ook Parker had beter niet achter de camera gestaan en gewoon producer blijven spelen. Plotseling schiet het gezegde over de schoenmaker en z'n leest door mijn hoofd...coverStudio: Splendid

Regie: Kieran Parker
Met: Bryan Larkin, Iván Kamarás, Michael McKell

Film:
5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4013549027427


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Duits
Extra's:
• Interviews (18 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij