:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STAR TREK XII - INTO DARKNESS
STAR TREK XII - INTO DARKNESS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-09-06
FILM
Kapitein James Kirk (Chris Pine) wordt uit zijn rang ontheven wanneer hij bij een interventie op een primitieve planeet zijn ruimteschip Enterprise openbaart aan de inboorlingen. In een poging om zijn eerste officier Spock (Zachary Quinto) te redden brengt hij het leven van de gehele bemanning van de Enterprise in gevaar, en hij krijgt achteraf de rekening gepresenteerd. Zijn oude mentor Pike (Bruce Greenwood) neemt hem onder zijn hoede, als nieuwe eerste officier onder de nieuwe bemanning van de Enterprise, met als kapitein Pike zelf. Na een aanval op een geheim centrum waar een fotontorpedo wordt ontwikkeld die als wapen in een nakende oorlog met de Klingons kan worden ingezet, probeert het brein achter de aanslag, de terrorist Harrison (Benedict Cumberbatch), de top van Starfleet te vermoorden. Onder meer Pike komt bij die aanslag om. het laatste nippertje kan Harrison ontsnappen naar Kronos, de thuisplaneet van de Klingons. Admiraal Marcus (een bijzonder griezelige Peter Weller) herinstalleert Kirk als kapitein van de Enterprise, en beveelt hem om Kronos te beschieten met de torpedo's. Hij had de job beter aan iemand anders overgelaten, want omdat deze daad ongetwijfeld tot een open oorlog tussen de mensen en de Klingons zou leiden, tracht de nobele Kirk Harrison te arresteren. Harrison openbaart zichzelf als Khan, een 300 jaar oude geneticus die zichzelf heeft weten te transformeren tot een quasi onkwetsbare supermens. Het is Khan duidelijk te doen om zijn bemanning, 72 cryo-tubes met daarin genetisch gemodificeerde mensen, te recupereren. Marcus, die blijkbaar over de zaak het achterste van zijn tong niet heeft laten zien, zou liever de Enterprise de lucht in blazen met Khan erbij, ware het niet dat zijn dochter Carol (Alice Eve) ook op Kirks schip aanwezig is. Kirk is gedwongen om samen te werken met Khan, maar wanneer hij er ei zo na het leven bij inschiet, is het de beurt aan Spock om het op te nemen tegen de monsterlijke misdadiger.
Zoals ik ook al in mijn bespreking van Star Trek XI heb aangegeven ben ik op Trekkiegebied voor 95 % een leek. Ik heb me ook al gewaagd aan Star Trek The Next Generation maar ben er in dat yawnfest waarin een stelletje Shakespeare-acteurs blijkbaar onder de nek compleet verlamd zijn en elkaar trachten te overtroeven met een ellenlange opsomming van fictieve galactische wetteksten, niet in geslaagd om een aflevering volledig uit te kijken, ondanks herhaalde en welgemeende pogingen. Het feit dat er daarnaast nóg een drie- of viertal Star Trek­-reeksen lopen of hebben gelopen, doet me vervolgens de moed helemaal in de schoenen zinken bij de gedachte het universum van Gene Roddenberry ooit helemaal te vatten. Wat de grote hype achter Star Trek is blijft voor mij nog steeds één groot mysterie, en de haast goddelijke verering van de fans voor alles waar ook maar het kleinste Starfleet-insigne op kleeft, gaat compleet aan me voorbij.

J.J. Abrams is er met Into Darkness echter voor de tweede keer in geslaagd om mijn interesse te wekken met een instapklare versie die een remake van de moederreeks is. In tegenstelling tot de eerder trage originele serie met William Shatner en Leonard Nimoy wordt het Star Trek-universum van Abrams gevuld met jonge, sexy acteurs en actrices met een hoge marktwaarde, is er een véél groter budget aanwezig voor speciale effecten én weet Abrams blijkbaar de fanbase zodanig te bespelen dat de nieuwe Star Trek-serie genoeg aansluit bij de klassiekers zodat hij tegelijkertijd oude en nieuwe fans kan plezieren. Dat doet hij in deze reeks door een reïncarnatie van de klassieke schurk Khan uit Star Trek II: The Wrath Of Khan op het voorplan te schuiven, door Benedict Cumberbatch zodanig vertolkt dat hij in elke scène waarin hij meespeelt de rillingen over de rug van de kijker laat lopen. Centraal in de film blijft echter de band tussen de twee hoofdrolspelers, Kirk en Spock, staan, die het blijkbaar erg goed met elkaar kunnen vinden ondanks het feit dat ze zowat diametraal tegenovergestelde visies hebben over hoe een Starfleet-schip moet bestuurd worden. Kirk werkt vanuit zijn gut feeling, en brengt daardoor de bemanning van de Enterprise méér dan eens in dodelijk gevaar, terwijl Spock altijd zorgvuldig tot op een tiende van een procent afweegt wat de risico's zijn die aan een welbepaalde opdracht verbonden zijn. Puristen zullen wellicht zich niet helemaal kunnen vinden in het feit dat het oeverloze geëmmer over de filosofische implicaties van de daden van de Enterprise-crew achterwege worden gelaten, maar deze versie is zeker niet dommer gemaakt tot een onaanvaardbaar niveau. Vooral de tegengestelde visies van Kirk en Spock en het feit dat de beide heren elkaar ondanks dat akkefietje grenzeloos respecteren werkt positief. Vooral Zachary Quinto zet een nagenoeg perfecte Spock neer, compleet met alle maniertjes die het een Vulcan betamen. Deze film sluit qua timbre en qua invulling van de rollen perfect aan bij voornoemd deel, met misschien de randopmerking dat enkele van de nevenfiguren, zoals Scotty (Simon Pegg) en Uhura (Zoe Saldana) wat meer schermtijd krijgen. Ook heeft Abrams een gastrol voorzien voor Leonard Nimoy als de originele Spock uit de originele serie - hoe dat mogelijk is kon u in Star Trek XI zien.
BEELD EN GELUID

Deze Paramount-disk kan voor beeld en geluid uitpakken met perfecte scores. Al van bij de openingsscène op de planeet Niburu, waar de witgekalkte bewoners dolen door een bos met rode takken, en de Enterprise oprijst van onder het diepblauwe oceaanoppervlak is de toon gezet. De kleuren spetteren en botsen met elkaar en onderstrepen de quirks van het door Starfleet gedomineerde universum. De details in de gelaatsexpressie en de kleding, maar vooral in de uitgebreide technologie van de Enterprise en van de futuristische Aarde, overtuigen, en het is uiteraard voor die laatste dat u naar Star Trek kijkt. De zwarttinten zijn buitengewoon effectief, en de scènes in outer space zijn voortreffelijk te noemen. De Dolby TrueHD 7.1-track is rijk en vol, ondersteunt de bewerking van het klassieke thema door Michael Giacchino ten volle, maar haalt vooral zijn punten op de bijzonder goede uitwerking van de speciale effecten; zonder te veel te willen spoilen kunnen we zeggen dat er in de film nogal wat ontploft en nogal wat wordt beschoten, en dat er in de eindscènes een nogal spectaculair evenement plaatsvindt. Vooral over de spreiding van de diverse audiostromen is zeer goed nagedacht: de dialogen zijn netjes gecentreerd en zelfs te midden van zware explosies in de achterkanalen is het gefluister vooraan nog duidelijk onderscheidbaar.


 

EXTRA'S

Wat bonusmateriaal betreft schiet Star Trek: Into Darkness schromelijk tekort. Er is véél meer bonusmateriaal geschoten dan op deze disk aanwezig is, met de bedoeling om het mondjesmaat aan retailers uit te besteden, die dan elk kunnen uitpakken met een bonusdisk die je bij de concurrentie niet krijgt. Dergelijke trucs vind ik niet kunnen. Wat overblijft is een handjevol kortere featurettes die elk een deelaspect van de film belichten. Creating The Red Planet (8:28) toont ons de creatie van Niburu en zijn inwoners, Attack On Starfleet (5:25) neemt ons mee naar het vuurgevecht waarin de top van de vloot verwikkeld geraakt, The Klingon Home World (7:30) weegt af of het design van de aartsvijanden van Starfleet, inclusief onder meer de taal, een beetje conform de andere Star Trek-reeksen is verlopen, The Enemy Of My Enemy (7:03) behandelt de beslissing over het wijs was om Khan uit de oude films terug naar het voorplan te brengen, Ship To Ship (6:03) visualiseert de showdown tussen de Enterprise en een Dreadnaught.
 
En moet u nu eens de mop weten? Als u een audiocommentaartrack wenst, moet u die aankopen via iTunes (en hoe u die zaak dan gesynchroniseerd krijgt met het afspelen van de film, daar mag u zelf iets op vinden. Uiteraard zonder ondertitels!) Wil u nog andere features, zoals verwijderde scènes of een langere making of-documentaire? Dan mag u geld ophoesten en hier of daar een exclusieve versie bij een (web)winkel gaan ophoesten. Wil u alle features? Tja, dan bent u waarschijnlijk een bedrag met drie cijfers kwijt.
 
Dit is consumentenbedrog!
 
CONCLUSIE
Ik denk niet dat Gene Roddenberry zich zal moeten omdraaien in zijn graf: met J.J. Abrams is de Star Trek-franchise in goede handen. Alhoewel de disk met mooie beeld-en geluidskwaliteit kan pronken, getuigt de manier waarop deze release bedeeld is met extra's van een manier van handelen die we alleen op Sicilië gewoon zijn.coverStudio: Paramount

Regie: J.J. Abrams
Met: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg, John Cho, Benedict Cumberbatch, Anton Yelchin, Bruce Greenwood, Peter Weller, Alice Eve, Leonard Nimoy

Film:
8/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
132 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582938791


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 7.1
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Creating The Red Planet"
• Documentaire "Attack On Starfleet"
• Documentaire "The Klingon Home World"
• Documentaire "The Enemy Of My Enemy"
• Documentaire "Ship To Ship"
• Documentaire "Brawl By The Bay"
• Documentaire "Continuing The Mission"
• Documentaire "The Mission Continues"

Andere recente releases van deze maatschappij