:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MAMA
MAMA (BLU-RAY)
Bespreking door: Stephan - Geplaatst op: 2013-08-27
FILM
Twee jonge meisjes, Victoria en Lilly, worden door hun vader Jeffrey ontvoerd nadat hij zijn vrouw en haar partner om het leven heeft gebracht. Op de vlucht voor de autoriteiten verliest Jeffrey op de besneeuwde wegen in de bergen de controle over zijn auto om enkele meters lager tegen een boom te belanden. De drie zijn gelukkig ongedeerd en Jeffrey neemt zijn dochtertjes dieper het woud in waar ze een hutje vinden waarin ze kunnen schuilen. Daar probeert Jeffrey in een bui van complete ontreddering hen van het leven te beroven, maar voordat hij daarin slaagt wordt hijzelf het slachtoffer van “iets” dat de twee kleine meisjes beschermt. Vijf jaar later wordt het hutje alsook de twee meisjes teruggevonden door speurders die Jeffreys broer Lucas ingehuurd heeft. Victoria en Lilly zijn compleet verwilderd en men heeft geen idee hoe ze erin geslaagd zijn om zo lang in leven te blijven; maar Lucas kan desalniettemin zijn geluk niet op. Hij besluit samen met zijn vriendin Annabel de twee op te voeden en met de hulp van psycholoog Dr. Dreyfuss krijgen ze een huis ter beschikking waar ze de twee in alle rust weer op hun positieven kunnen laten komen. Echter, wat ze niet beseffen is dat het “iets” dat de meisjes beschermd heeft tegen hun vader hen gevolgd is en absoluut niet van plan is om de meisjes zomaar weer vrij te laten…

Mama
is gebaseerd op een drie minuten durende kortfilm, gemaakt door Andrés en Barbara Muschietti, die door niemand minder dan Guillermo Del Toro (Pacific Rim, Hellboy) opgemerkt werden. Del Toro was zo onder de indruk dat hij zijn schouders onder het project zette als producer en zodoende krijgen we nu deze 100 minuten durende film, die gelukkig niet gewoon een uitgerokken versie van het origineel is. Andrés mocht de leiding houden over de regie en kreeg Jessica Chastain (Lawless, Texas Killing Fields) in de hoofdrol als Annabel, terwijl Nikolaj Coster-Waldau (New Amsterdam) zowel de rol van Lucas als van Jeffrey mocht vertolken. De prestaties van de twee, alsook van de kleintjes die Victoria en Lilly spelen, zijn zeker goed te noemen en we beginnen ons af te vragen wanneer Jessica Chastain eindelijk eens écht zal doorbreken, want met zwarte haren is ze een vrouw die zonder probleem het beeld kan vullen (en dan hebben we het over presence, niet volume!). En toch… Mama kon ons niet compleet overtuigen. De schrikeffecten zijn wel goed en het verhaal an sich heeft ook wel genoeg substantie om een dik anderhalfuur te vullen, maar de achtergrond is nogal knullig, verscheidene visuele effecten lijken uit een videogame van 10 jaar geleden te komen en het einde is een beetje een afknapper. Voorts vonden we het personage van Mama op zich wel goed, maar we zijn ondertussen echt uitgekeken op geesten die zich qua beweging spiegelen aan The Ring.

BEELD EN GELUID
Voor een kleinschalige horrorfilm krijgen we een meer dan acceptabele presentatie waarin we geen duidelijke compressiefouten zagen. Het niveau van detail is zeker goed en het beeld oogt zeer scherp, maar wat vooral opvalt is dat het einde bijna compleet kleurloos is, terwijl ook de “dromen” (als je ze zo mag noemen) absoluut niet mooi ogen en sommige visuele effecten zoals gezegd uit een oude videogame lijken te komen. Dat ligt zeker niet aan de transfer, dus daar kunnen we geen negatieve commentaar op geven. De DTS-HD 5.1-track die bij de film zit doet perfect zijn werk met duidelijke dialogen, terwijl spannende muziek in volume omhoog gaat zonder dat zachte effectjes uit de surrounds overstemd worden. Mooi gedaan allemaal en perfect opgezet voor het creëren van additionele spanning op de juiste momenten.

EXTRA'S
Qua extra’s krijgen we om te beginnen de originele kortfilm, gevolgd door The Birth of Mama, een korte maar interessante behind the scenes van 10 minuten waarin de cast & crew achtergrondinformatie geven over hoe het project tot stand is gekomen en wat men probeerde te bereiken. Voorts zijn er ook nog wat verwijderde scènes en een eveneens korte feature (6 min) over de visuele effecten. Als laatste is er ook nog een audiocommentaartrack waarin broer en zus Muschietti zowat alles omtrent de productie en de totstandkoming van de film loslaten.

CONCLUSIE

Als je op zoek bent naar een leuke horrorfilm met goede schrikmomenten en redelijke acteerprestaties, dan is Mama wel een goede keuze, maar een klassieker in zijn genre zal deze film nooit worden.


coverStudio: Universal

Regie: Andrés Muschietti
Met: Jessica Chastain, Nikolaj Coster-Waldau, Megan Charpentier

Film:
6/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
16

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582913392


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Portugees, Spaans
Extra's:

• Birth of Mama
• Deleted scenes
• Matriarchal Secrets
• The Visual Effects of Mama


Andere recente releases van deze maatschappij