:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRIDAY NIGHT DINNER - SEIZOEN 1
FRIDAY NIGHT DINNER - SEIZOEN 1
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2013-02-08
TV-SERIE
Friday Night Dinner
is een nieuwe komische serie van Britse makelij waarvan ondertussen twee seizoenen gemaakt en uitgezonden zijn op Channel 4. Uit cijfers van IMDB blijkt dat vooral jongemannen onder 18 en vrouwen boven 45 heel enthousiast zijn over de lotgevallen van een joods gezin met twee volwassen zoons in een niet nader genoemde Engelse stad. Met een gemiddelde score van 8,1 doet Friday Night Dinner het in elk geval beter dan The Royal Bodyguard (IMDB-gemiddelde: 4,7; DVD Info-score: 4) en bijna net even goed als Death In Paradise seizoen 1 (IMDB-gemiddelde: 8,3; DVD info-score: 8), humoristische series die in 2011 op de BBC te zien waren. Friday Night Diner is een stuk grappiger dan de beide andere producties en alhoewel niet volmaakt, is het een tv-serie die beslist een jong publiek kan interesseren, en gezien Adam en Jonny niet alleen heel grappig, maar ook aantrekkelijk zijn om naar te kijken, zal het u niet verbazen dat jonge vrouwen aan deze serie een hoge score toekennen. In Jackie herkennen zich op hun beurt heel wat huismoeders met kinderen, waardoor Friday Night Dinner perfect gepositioneerd lijkt.

 

Jackie en haar echtgenoot Martin zijn bovenal gewone mensen. Ze wonen in een gewoon huis in een doodnormale straat. Zij is vooral met het huishouden bezig en geobsedeerd door het kookprogramma Masterchef; hij vergaapt zich vooral aan zijn wetenschappelijke magazines die haar al een hele tijd een doorn in het oog zijn. Als de oudste zoon Adam en z’n jongere broer Jonny op vrijdagavond naar huis komen om er met hun ouders het diner te gebruiken, is deze anders zo rustige plek op aarde het schouwtoneel van hilarische confrontaties en dolkomische misverstanden, want de doofheid van Martin leidt sowieso regelmatig tot malentendus en ongemakkelijke situaties en bovendien kunnen de jongens het niet laten om elkaar voortdurend te plagen als overjarige scholieren. Voor de rest zijn Adam en Jonny voorbeeldige zoons, Adam componeert muziek voor commercials, Johnny werkt in een makelaarsbedrijf en hij heeft een vriendinnetje. Tot spijt van moeder Jackie is Alison ondanks de vele uitnodigingen nog nooit op vrijdagavond aan haar tafel verschenen. Jonny heeft altijd wel een uitleg voor de afwezigheid van zijn vriendinnetje dat volgens Adam helemaal niet bestaat! Jonny ontkent, maar ook z’n ouders hebben hun twijfels.


Martin is vooral met de toekomst van zijn oudste zoon Adam begaan. Elke week informeert hij naar z’n interesse in females, zoals hij meisjes een beetje eufemistisch noemt, en in de loop van de serie zal hij Adam zelfs geld aanbieden als hij op het internet naar een geschikte kandidate uit wil kijken. Het gebrekkige succes van Adam en Jonny bij de vrouwtjes is overigens regelmatig aan de orde tijdens het vrijdagse diner en ook oma moeit er zich wel eens mee, alhoewel zij vooral bezig is met de bikini die Jackie voor haar in Spanje heeft besteld. Buurman Jim, een wat verwarde kerel met een donkerbruine Duitse scheper en bewasemde brillenglazen, belt elke vrijdag aan met een smoesje: of hij het toilet mag gebruiken want het zijne is stuk, of hij een paar schoenen kan lenen want z’n hond is er met de zijne vandoor, maar eigenlijk belt hij gewoon aan om met Jackie een praatje te kunnen maken en dan complementeert hij haar met haar kapsel of haar nieuwe bloesje, en zij schijnt maar niet te vatten wat de bedoelingen van haar vreemde buurman zijn.

 

Seizoen 1 van Friday Night Dinner bevat 6 afleveringen van elk zo’n 20 minuten. Een doorlopende verhaallijn is er niet echt en van karakterevolutie is nauwelijks sprake. Friday Night Diner is m.a.w. een feuilleton waarin dezelfde hoofdpersonages in elke aflevering terugkeren om te worden geconfronteerd met telkens nieuwe ontwikkelingen. Dat biedt het grote voordeel dat de afleveringen in willekeurige volgorde kunnen bekeken worden, anderzijds is er niet echt sprake van lange verhaallijnen en/of cliffhangers die u als het ware dwingen om te blijven kijken. Het is vooral de humor die daarvoor behoort te zorgen en die is in voldoende mate aanwezig. Het niveau van spraakmakende series zoals Are You Being Served? (1972-1977), Absolutely Fabulous (1992-2001) of Keeping Up Appearances (1990-1995) haalt Friday Night Dinner niet, maar de serie is een stuk minder plat dan bijv. F.C. De Kampioenen en De Kotmadam, want joodse humor is soms heel fijnzinnig en de algemene aanpak oogt minder kleinburgerlijk. De makers mikken op een ruim publiek dat niet veeleisend is en dat voor de buis zit voor een portie ongecompliceerd vermaak. Op die voorwaarde zijn deze zes afleveringen beslist de moeite waard en het spervuur van grappige en bijtende dialogen, gecombineerd met perfect getimede en vaak zeer hilarische situaties, heeft ook heel vaak op onze lachspieren gewerkt.


Afleveringen

1.1. The Sofa-bed: Jackie en Martin houden grote schoonmaak. Hij moet z’n vele stapels wetenschappelijke magazines bij het huisvuil zetten, maar omdat het naar zijn mening allemaal verzamelobjecten zijn, sluit hij een deal met Jonny om de kartonnen dozen in z’n auto te verstoppen. Ondertussen heeft buurman Jim al ettelijke keren het familietoilet gebruikt omdat het zijne stuk is waardoor het vrijdagse diner al verschillende keren is onderbroken. En dan wordt er gebeld: het is de kandidaat-koper voor de oude divan op zolder.

 

1.2. The Jingle: als Adam en Jonny hun auto voor de deur parkeren zien ze door het venster van de woonkamer hoe hun vader met een vergrootglas z’n edele delen inspecteert. Hij zal het in de loop van de avond meerdere keren doen waarvoor hij zich telkens discreet opsluit op het toilet. Zou papa beestjes hebben? Later die avond belooft Martin z’n zoon Adam 20 pond als hij op een joodse datingsite naar een geschikt vriendinnetje uitkijkt, maar Adam wil vooral naar de radio luisteren, want de jingle die hij voor een commercial heeft geschreven wordt voor de eerste keer uitgezonden. Jammer genoeg doet geen enkele radio het nog en moet de hele familie naar papa’s auto verhuizen. Dan komt aan het licht waarom papa voortdurend met een loep in z’n broek staat te turen.

 

1.3. The Curtains: Jackies moeder komt op bezoek en jaagt haar dochter op stang met de opmerking dat haar nieuwe gordijnen lelijk zijn. Adam en Jonny doen er een schepje bovenop met de bewering dat ze niet beige maar pisgeel zijn. In de keuken laat Martin het avondeten op de grond vallen en schept het met een oude krant weer in de pot. Iedereen eet met lange tanden, behalve oma, want haar is niets verteld. Adam en Jonny zetten een stapje in de wereld als blijkt dat de onenigheid tussen Jackie en oma escaleert. Later zal Adam de vrede tussen beide vrouwen herstellen, maar een flauwe grap kost oma bijna het leven.

 

1.4. The Dress: de wetenschappelijke tijdschriften van Martin blijven de sfeer op vrijdagavond verzieken. Jackie eist dat hij een vuurtje maakt in de tuin en ze verbrandt. Maar Martin is inventief en vindt een uitweg. Ondertussen is Jackies vriendin Val gearriveerd met de jurk die ze gekocht heeft voor de bruiloft van haar dochter Karen. Als blijkt dat Jonnys vriendinnetje Alison andermaal niet van de partij zal zijn op het bruiloftsfeest, is Jackie boos en meent dat de jongedame zich te goed voelt om kennis te maken met familie van haar vriend. Ze wordt afgeleid door Jim die weer aan de bel hangt met een smoesje. In de tuin verplicht ze Martin om z’n doos met tijdschriften in het vuur te gooien.

 

1.5. The Mercedes: terwijl hij op z’n verjaardag uit z’n auto stapt wordt Adam bijna overhoop gereden door Sheila Bloom, een oude vlam van Martin, die graag opschept met haar zilverkleurige Mercedes. Omdat Jackie als gevolg van een ongelukje op krukken loopt, is besloten dat Martin zal koken. Maar die bakt er niets van en dus wordt het een etentje bij de plaatselijke Chinees waar ze Sheile Bloom tegen het lijf lopen die hun uitgebreid over de plotse dood van haar moeder vertelt, maar de situatie is dusdanig hilarisch dat Adam en Jonny het uitgieren van pret. Heel pijnlijk natuurlijk, vooral omdat ze nadien bij Sheila Bloom aan moeten bellen omdat Martin en Sheila’s vriend Eddie elkaars jas bij de Chinees hebben meegenomen. In de verwarring vertelt Martin dat hij ooit Sheila’s borsten gekust heeft, wat niet in goede aarde valt bij z’n vrouw.

 

1.6. The Date: Adam is helemaal overstuur als hij merkt dat z’n moeder Tanya Green heeft uitgenodigd, een meisje met wie hij als kind vaak in de tuin speelde. Uiteraard willen z’n ouders hem aan Tanya koppelen, maar daarin heeft Adam duidelijk geen zin. Terwijl Adam en z’n moeder in de keuken ruzie maken, vertelt Martin de jonge vrouw alles over de wis- en natuurkundige Isaac Newton en ook aan tafel gaat hij gewoon door over z’n lievelingsonderwerp. Een weerbarstige pot met augurkjes bezorgt Adam een bloedneus en van de verwarring maakt Jonny gebruik om Tanya te verwennen.

 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is goed en hetzelfde geldt voor het geluid dat overigens in het 5.1-formaat staat, wat voor een dergelijke serie niet echt nodig is gezien het in Friday Night Dinner seizoen 1 vooral om de dialogen gaat.
 
EXTRA’S
Geen
 
 
CONCLUSIE
Friday Night Dinner seizoen 1 is een lichtvoetige comedy op z’n Brits, heel vaak grappig, soms hilarisch en altijd gezellig en onderhoudend. De makers mikken met hun aanpak zeer bewust niet op de fans van Monthy Pyton of Absolutely Fabulous, maar op een ruim publiek dat kan genieten van een ongecompliceerde sitcom voorzien van flink wat humor. cover
Studio: JustBridge

Regie: Martin Dennis, Steve Bendelack
Met: Tamsin Greig, Simon Bird, Paul Ritter, Tom Rosenthal, Mark Heap

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
12

Speelduur:
150 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344747653


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
-

Andere recente releases van deze maatschappij