:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LOCKOUT
LOCKOUT (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-01-09
FILM
De vermelding op het hoesje dat Lockout is geproduceerd door Luc Besson is eigenlijk meteen ook een verwittiging dat je je mag verwachten aan een hersenloze actiefilm. In thuisland Frankrijk wordt Besson bijna als een filmgod beschouwd. Een beetje onterecht eigenlijk, want op The Fifth Element en Léon na, zijn de meeste van zijn films slechts niemendalletjes. Maar goed, dat soort prenten brengt nog steeds geld op (vooral in de videotheek) en Lockout is dan ook de zoveelste in het rijtje.

Washington, 2079. Snow (Guy Pearce) is een gewezen agent van de CIA die door de overheid wordt opgepakt. Hij wordt ervan verdacht om tijdens een deal zijn land te hebben verraden. Op zo'n misdaad staat natuurlijk de grootste straf en de pineut wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig jaar. Plots komt uit het niets een alternatief aangewaaid. De dochter van de president (Maggie Grace) is een fanatieke mensenrechtenactiviste. Daarom brengt zij een bezoekje aan de MS One, een ruimteschip dat tot een gevangenis is omgebouwd. Opdat de brave wereldbevolking geen last zou hebben van dit gespuis, worden de bandieten in slaap gebracht. Het toeval wil dat er tijdens dit hoog bezoek een opstand uitbreekt waardoor de dochter in groot gevaar is. De Amerikaanse overheid stelt Snow voor de keuze. Ofwel gaat hij dertig jaar de nor in ofwel bevrijdt hij het arme wicht. En tja, omdat Lockout nu eenmaal een actiefilm is, kiest Snow voor de laatste optie.

Vele critici verwijten Besson (alhoewel de film in feite is geregisseerd door het duo James Mather en Stephen St. Leger) dat Lockout te veel op een kopie van Escape From New York lijkt. Dat is ergens wel zo, maar natuurlijk heeft een Besson-productie niet de charme van een John Carpenter-klassieker. Je kan moeilijk de schuld in de schoenen van Guy Pearce schuiven, want hij speelt zijn rol voortreffelijk (ofschoon het onbegrijpelijk is waarom zo'n klasbak aan zo'n onzin wil meewerken). Met het verhaal zit het wel snor. Toegegeven, het scenario kan wel door iedere kleuter worden verzonnen, maar toch zou zo'n verhaal moeten volstaan om een degelijke actiefilm te maken. Lockout is dat niet. Het probleem van deze film is dat er een tekort aan bloed is. Niet dat we kicken op ketchup, maar de gewelddadige scènes zijn veel te ongeloofwaardig en bovendien houden ze de kijker geen seconde in de ban. Meer zelfs, na een uurtje wordt Lockout vervelend (en dat tijdens een ontsnapping!). Maggie Grace die we kennen uit Lost en de twee Taken-films is ook niet bepaald het soort actrice dat de cinefiel doet smelten. Bovendien zijn sommige scènes ronduit debiel in beeld gebracht, zo lijkt de CG-geanimeerde achtervolgingsscène in het begin van de film op tekeningen uit een Jommeke-boek (waarmee we meteen onze excuses aan Jef Nys aanbieden).

Lockout is een zeer matige actiefilm die wordt rechtgehouden door een amusante Guy Pearce; de rest van de prent is overbodig.

BEELD EN GELUID
Technisch bekeken is Lockout misschien wel een hoogvlieger, doch zijn de special effects zo lachwekkend dat dit heel wat punten kost. Het geluid is van de bovenste plank, maar dat is dan ook het enige waarop Besson trots kan zijn.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze Blu-ray.

CONCLUSIE
Lockout is het zoveelste Besson-gedrocht dat nauwelijks iets met filmmagie heeft te maken. Afschuwelijke special effects en banale acteerprestaties (op Pearce na) maken van Lockout een sciencefictionfilm die je maar beter gauw vergeet.


coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: James Mather en Stephen St. Leger
Met: Guy Pearce, Maggie Grace, Vincent Regan, Joseph Gilgun, Lennie James, Peter Stormare

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045234195


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij