:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOW TO TRAIN YOUR DRAGON - GIFT OF THE NIGHT FURY
HOW TO TRAIN YOUR DRAGON - GIFT OF THE NIGHT FURY
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-12-24
FILM
In deze kerstkortfilm bezoeken we opnieuw het Vikingdorpje Berk uit How To Train Your Dragon, waarin de Vikings zich klaarmaken voor het jaarlijke winterfeest Snoggletog - ze waren blijkbaar goed in de wind toen ze de naam verzonnen. De draken, waarmee ze in de hoofdfilm vrede hebben gesloten, vliegen echter kort voor het feest om onverklaarbare reden weg. Alleen Hikkie's (Jay Baruchel) Night Fury, die niet kan vliegen zonder zijn baasje, blijft verweesd achter. Wanneer Hikkie hem echter een nieuwe staart geeft, gaat ook de Night Fury ervandoor. Hikkie krijgt de kans om de draken te volgen en belandt op een eiland waar de draken naartoe zijn gevlogen om er te paren, eieren te leggen en vervolgens jonkies op te voeden. Hikkie wil met de troep jonge draakjes terugkeren naar het dorp op de vooravond van Snoggletog, maar Astrid (America Ferrera), die een deel van de achtergelaten eieren heeft verdeeld, weet niet dat deze exploderen als ze uitkomen. Uiteindelijk kan het dorp zich alsnog opmaken om te feesten.

Ook de verrassende Dreamworks-film How To Train Your Dragon leverde in 2012 een kerstspecial af die, net als Po's Winter Wonderland bij mijn weten alleen in Duitsland is verschenen met Nederlandse ondertitels. Opnieuw krijgen we een Dreamworks-product dat erg nauw aansluit bij de hoofdfilm en waarvoor de originele cast weer opgetrommeld is in een redelijk mooi geanimeerde, maar korte (21 minuten!) kerstspecial die vooral de completisten onder de dvd-verzamelaars, zoals ondergetekende, zal aanspreken. Aangezien How To Train Your Dragon niet de bezoekersaantallen van Shrek of Ice Age mocht noteren, zijn de figuurtjes niet altijd even bekend bij het grote publiek, en dat zal ongetwijfeld kopers tegenhouden om geld in deze titel te stoppen. Jammer, want de kortfilm is best aardig en toont dat Dreamworks zijn eigen backcatalogus respecteert.
 
 

 
BEELD EN GELUID
Beeld en geluid zijn oké; bij computeranimatie zoals dit is het quasi onmogelijk dat er veel verkeerd gaat. Het beeld bevat rijke animatiedetails, alhoewel de kleuren wat onderdrukt worden qua luminositeit. De Dolby Digital 5.1-geluidstrack is zeker in orde en bevat duidelijke dialogen, maar laat het een beetje afweten op het vlak van surroundeffecten.
 
EXTRA'S
Voor deze kortfilm zijn er nog wat extra's opgedoken. In 6 filmpjes "Gobber's training secrets" (2:06) zie je hoe je bepaalde draken kan africhten. Dan volgen er 4 verwijderde scènes (5:14), die niet echt veel toevoegen. "Learn how to draw a baby Gronckle" (3:55) is een korte tekenles, en dan volgen er een spelletje "Spot the difference", een DVD Rom-sectie met wat bijkomend materiaal, enkele cross-promotionele trailers, en de inmiddels klassiek geworden World Of Dreamworks animation-featurette.
 
CONCLUSIE
How To Train Your Dragon - Gift Of The Night Fury is te kort om te overtuigen en leunt nogal stevig op de hoofdfilm. Er is blijkbaar wel een markt voor dit soort shorts en daarin zal deze dvd zeker niet misstaan. Importeren uit Duitsland is echter de boodschap, want in de Benelux heeft Dreamworks, dat deze disk in eigen beheer uitgeeft en niet via Paramount, vooralsnog geen brood gezien in een ev. release.cover
Studio: DreamWorks

Regie: Tom Owens
Met: Jay Baruchel, Gerard Butler, Craig Ferguson, America Ferrera, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, T.J. Miller, Kristen Wiig, Bridget Hoffman

Film:
7,5/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Duitsland

Jaar:
2011

Leeftijd:
6

Speelduur:
21 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4047552500820


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 6 filmpjes "Gobber's training secrets"
• 4 verwijderde scènes
• Documentaire "Learn how to draw a baby Gronckle"
• Spelletje "Spot the difference"
• DVD Rom-sectie
• Cross-promotionele trailers
• World Of Dreamworks animation

Andere recente releases van deze maatschappij