:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NEIGES DU KILIMANDJARO, LES
NEIGES DU KILIMANDJARO, LES
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2012-12-30
FILM
Vakbondsleider Michel staat voor een moeilijke opdracht: 20 arbeiders van de scheepswerf moeten afvloeien wegens tegenvallende resultaten. Hij stopt de namen van alle werknemers in een kartonnen doos, inclusief de zijne, en trekt vervolgens 20 namen. De zijne stopt hij er ook bij, terwijl hij als vakbondsvrijgestelde daar niet toe verplicht is, wat z’n jeugdvriend en zwager Raoul gebruikt om hem ervan te overtuigen z’n beslissing terug te trekken. Maar Michel blijft bij z’n standpunt dat hij niet beter is dan de rest van de arbeiders en dus dezelfde behandeling verdient. Michel is een sociaal mens. Z’n vrouw Marie-Claire schrikt zelfs niet als hij haar het nieuws vertelt. Ze kent haar echtgenoot, al meer dan 30 jaar.

 

Een paar dagen later wordt hun huwelijksverjaardag gevierd. Michel nodigt de 19 ontslagen maten uit op het feestje, kwestie van z’n solidariteit nog eens ruim in de verf te zetten. De gasten hebben samen gelegd voor een cadeau: een reis naar de Killimanjaro voor hun tweetjes en nog flink wat zakgeld. Van Raoul krijgt hij een comicstrip waarin Michels naam staat, de allereerste die hij ooit kocht en die sinds lang was verdwenen. Het leven kan mooi zijn. Dat verandert evenwel als een paar dagen later, tijdens een gezellig avondlijk onderonsje met Raoul en z’n echtgenote Denise (de zus van Marie-Claire), twee gemaskerde mannen Michel en Marie-Claires appartement binnendringen, het viertal op een stoel binden, tegelijk flink wat rake klappen uitdelen en er met het huwelijkscadeau én de bankkaarten van Raoul en Michel vandoor gaan. Schade 5000 euro en verdwenen reistickets. Hoe wisten ze van het geldkoffertje af?, vraagt Marie-Claire als ze van de eerste schrik bekomen is. De politie wordt gebeld en de dag nadien legt Michel een verklaring af op het politiekantoor. De stemming in huis is bedrukt, maar het is schoonzus Denis die een depressie krijgt, niet meer naar buiten durft en dagenlang huilt. En dan zit Michel op een keer tegenover 2 jongetjes in de bus die in een comicboekje bladeren dat hem heel bekend voorkomt. Hij vraagt of hij het even mag inkijken en ziet z’n naam op de binnenkant van de cover staan. Hij volgt de beide kereltjes naar huis en stelt vast dat hun vader één van de ontslagen jongere collega’s is. Een paar uur later wordt hij opgepakt door de politie.

 

Les Neiges Du Kilimanjaro is een productie over liefde, collegialiteit en medemenselijkheid die begint als een warm familieverhaal, evolueert tot een quasithriller en eindigt als een feelgoodfilm, waarin onderweg nogal wat valse premisses en beweringen zijn ingebouwd om het scenario acceptabel te maken. Centraal staat een sociaal conflict waarbij een aantal arbeiders zijn afgedankt zonder rekening te houden met hun sociale en maatschappelijke achtergrond én aan de andere kant een vakbondsafgevaardigde die hun lot deelt, maar die kan rekenen op een vette afscheidspremie en straks een goed pensioen. Het resultaat is een conflict tussen oudere mannen die menen voor een rechtvaardige gang van zaken te kiezen en jonge, onbemiddelde arbeiders die vinden dat er geen begrip is voor hun beroerde situatie als gezinshoofd met kinderen ten laste.

 

Tot op dat niveau is Les Neiges Du Kilimanjaro een realistische weergave van wat zich wellicht dagelijks afspeelt in een land en bij uitbreiding in een Europese Unie waar besparingen allerhande aan de orde van de dag zijn en de werkloosheidstatistieken pieken als nooit tevoren. Jammer genoeg gebruiken de makers de foute argumenten om een roofmoord te vergoelijken of tenminste de gevolgen ervan. Dat moffelen ze handig weg tussen grappige en andere keren tussen aandoenlijke en verantwoorde scènes, maar als kijker kan je het gevoel niet wegdrukken dat het allemaal te mooi en te eenvoudig voorgesteld wordt, vooral omdat de schuldige zich gesterkt voelt door het onrecht dat hem is aangedaan en nooit aangeeft z’n daden te betreuren. De slachtoffers, Michel en Marie-Claire, voelen zich te gemakkelijk schuldig aan consequenties die niet direct het gevolg zijn van hun daden of van hun intenties. Het resultaat is een scenario dat af en toe flink rammelt en dat aantal essentiële principes negeert of minstens nuanceert tot het niveau dat de hele samenhang ongeloofwaardig maakt. De feelgoodsfeer van de coda moet de anomalieën camoufleren, maar daarin slagen de makers niet echt. Les Neiges du Kilimanjaro wordt op die manier een stumperige vertelling.

 
BEELD EN GELUID
Les Neiges Du Kilimanjaro is in het zuiden van Frankrijk gedraaid en dat betekent in dit geval dat het kleurenpalet fel en aantrekkelijk is, met veel zon en een blauwe lucht, wat de feelgoodsfeer ten goede komt. Het beeldmateriaal is scherp en van ongerechtigheden is geen sprake. De soundtrack is eerder onopvallend, maar klinkt wel uitstekend en ondersondersteund het
 
 
EXTRA’S
In de Documentaire over R. Guédiguian (66 min.) krijgt u een overzicht van het werk van de regisseur. Kenners vergelijken hem met P.P. Pasolini en zelfs met R.W. Fassbinder wegens zijn interesse voor sociale en maatschappelijke onderwerpen en z’n aparte taalgebruik. Guédiguian komt uit de documentaire te voorschijn als een geëngageerd regisseur die z’n linkse sympathieën nooit onder stoelen of banken heeft gestoken, maar altijd een oog heeft gehad voor achterstelling van de zwakste schakels in de maatschappij. Sinds hij in 1985 z’n eerste film draaide, heeft Guédiguian altijd met dezelfde crew en cast gewerkt en z’n filmbedrijf Agat is tot vandaag een democratisch samenwerkingsverband dat tot de belangrijkste onafhankelijke bedrijven in de sector wordt gerekend. Les Neiges du Kilimanjaro is Guédiguians 17de filmproductie. Eerder maakte hij o.a. Le Promenteur Du Champs De Mars over François Mitterrand, dat tot z’n grootste commerciële successen wordt gerekend. Guédiguian antwoordt in de documentaire o.a. op de kritiek dat z’n films ondanks hun realistische setting en sociaal-maatschappelijke onderwerpen eerder melodrama’s dan echte beklijvende drama’s zijn, maar met Les Neiges Du Kilimanjaro voor ogen, zijn wij geneigd om de critici gelijk te geven.

 
CONCLUSIE
Les Neiges Du Kilimanjaro is op het eerste gezicht een aantrekkelijke film, maar het melige scenario kan niet echt overtuigen.coverStudio: Twin Pics

Regie: Robert Guédiguian
Met: Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gérard Meylan, Marilyne Canto, Grégoire Leprince-Ringuet, Anaïs Demoustier, Adrien Jolivet, Robinson Stévenin, Karole Rocher, Julie-Marie Parmentier, Pierre Niney, Yann Loubatière, Jean-Baptiste Fonck, Emilie Pipon

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
9

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5414939231612


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Documentaire over R. Guédiguian (66 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij