:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> POSSESSIONS
POSSESSIONS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-01-01
FILM
De Vlaamse pers was verleden jaar wel laaiend enthousiast over het feit dat Matthias Schoenaerts zich sinds De Rouille Et De L'Os een ster in Frankrijk mag wanen, doch is dat voor onze Waalse broeders een doodgewone zaak. Zowel Benoit Poelvoorde als OIivier Gourmet zijn niet weg te denken uit de Franse cinema en sinds kort mag ook Brusselaar Jérémie Renier zich bij dat mooie rijtje voegen. Een jaartje voor zijn grote doorbraak in de Claude François-biografie Cloclo was hij eveneens in Possessions te zien, een intrigerende thriller van Eric Guirado die ons ook  het fantastische drama Le Fils De L'Epicier schonk.


Bruno (Jérémie Renier) en Marilyne Caron (Julie Depardieu) zijn hun armtierig leventje in de grootstad beu. Ze trekken samen met hun kinderen naar de Franse Alpen, want buiten het seizoen is het daar goedkoop om een chalet te huren. Meteen zijn de twee onder de indruk over hoe anders de mensen daar zijn. Er wordt niet op hen neergekeken en ze worden zelfs bij het dorpsleven betrokken. Bruno mag als mecanicien bij een garage werken en Marilyne wordt poetsvrouw bij Patrick (Lucien-Jean Baptiste) en Gladys Castang (Alexandra Lamy). Deze familie bulkt van het geld en in ruil voor het geleverde werk mag de familie gratis in een luxueuze chalet wonen (buiten het seizoen is daar toch geen kat). Alles verandert wanneer de toeristen toestromen, want Bruno en Marilyne worden naar een kleinere woning doorverwezen. De vriendelijkheid en het respect die ze voor de Carons hadden, wordt haat. Ze pikken het niet langer om het pispaaltje te zijn. De armoezaaiers zullen de rijken een lesje leren dat ze nooit zullen vergeten.


Natuurlijk heeft de aanwezigheid van Jérémie Renier er veel mee te maken, maar toch moet je vaak aan de realistische misdaaddrama's van de Dardenne-broers denken als je Possessions ziet. Net zoals zijn personage uit L'Enfant speelt Renier hier ook een jongeling die van geen hout pijlen kan maken en daarom in de harde misdaadwereld terechtkomt. Het boefje is er het hart van in dat hij nooit datgene zal bezitten wat hij wil en dus pikt hij het van anderen die dat wel hebben. Renier heeft de geknipte boeventronie om dat soort rol te vertolken en zoals te verwachten viel, maakt hij er net zoals in Cloclo een glorieuze onemanshow van. Deze kerel heeft hetzelfde acteertalent als Benoit Poelvoorde en als cinefiel hoop je dan ook dat ze hem zo'n rollen blijven aanbieden, want ze zijn hem op het lijf geschreven. Dit maar om te zeggen dat we hopen dat Renier niet zoals Poelvoorde in flauwe komedies wordt gecast! Ook Julie Depardieu (ja, de dochter van) kan behoorlijk acteren. Guirado is een cineast die graag een dreigende atmosfeer in zijn verhaal brengt waardoor zijn regiestijl vergelijkbaar is met die van Dominik Moll (Harry, Un Ami Qui Vous Veut Du Bien en Lemming met Charlotte Gainsbourg). Het is onbegrijpelijk dat deze fijne film over de Franse grens geen succes kende, want hij is een aanrader die geen enkele liefhebber van de Franse moderne cinema mag missen!


BEELD EN GELUID
De Lumière-releases zijn steeds tot in de puntjes verzorgd en dat is ook bij Possessions het geval. De buitenopnames zijn loepzuiver, alles mooi afgelijnd en niet de minste filmgrain. Het geluid is standaard, maar van een dialoogfilm verwachten we niet meer.

EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.


CONCLUSIE
Dardenne-fans wisten het natuurlijk al jaren, maar op Benoit Poelvoorde na is Jérémie Renier de beste Belgische acteur die je vandaag kan vinden. Wie van de Dominik Moll-thrillers houdt, zal zeker in zijn nopjes zijn met deze bizarre thriller die je met een wrang gevoel achterlaat. Niet te missen.


cover
Studio: Lumière

Regie: Eric Guirado
Met: Jérémie Renier, Julie Depardieu, Alexandra Lamy, Brice Fournier

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2011

Leeftijd:
9

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019006433


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen
 

Andere recente releases van deze maatschappij