:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TO DIE FOR
TO DIE FOR
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-12-20
FILM
Volgens collega William is Gus Van Sant een cineast wiens werk interessant is voor filmliefhebbers die af en toe andere kost op prijs stellen. Wie een beetje met het werk van deze Amerikaan vertrouwd is weet dat hij gelijk heeft. Soms slaat Gus de bal wel eens mis (de remake van Hitchcocks Psycho is daar het ultieme voorbeeld van), maar ook tovert hij geregeld cinefiele pareltjes uit zijn mouw zoals To Die For. Als er één "gemakkelijke Gus Van Sant-film" bestaat dan zal dat naast het meesterwerk Good Will Hunting  deze zwarte komedie met Nicole Kidman wel zijn. 


Sabine Hagedoren zal er wellicht niet blij mee zijn, maar er bestaat nog een mooiere weervrouw: Suzanne Stone (Nicole Kidman). Haar echtgenoot Larry Maretto (Matt Dillon) had zich het leven met deze mooie dame wel anders voorgesteld, toch luidt de leuze van de rosse stoeipoes: "You aren't really anybody in America if you're not on tv". En daar heeft deze lellebel alles voor over. Suzanne is niet meteen het intelligentste meisje van de klas, maar dat is niet nodig omdat ze met haar wulpse schoonheid moeiteloos de kijkers om haar vingers kan winden. Larry zou het liefst zijn vrouw aan de haard zien, maar Suzanne wil hogerop in het leven. Na lang aandringen bij haar bazen krijgt ze eindelijk een eigen televisieprogramma, Teens Speak Out, waarin tieners ronduit over hun problemen kunnen praten. Suzanne krijgt de medewerking van drie jongeren: de labiele Jimmy (Joaquin Phoenix), de seksueel onzekere Janice (Illena Douglas) en het onuitstaanbare ettertje Russel (Casey Affleck). Suzanne wil echter meer dan de problemen van deze jongeren aan de kaak te stellen, ze wil het stelletje ongeregeld ook gebruiken om haar man uit de weg te ruimen, want de mooie dame heeft allang begrepen dat Larry een obstakel is op weg naar de top. Het is helemaal niet moeilijk om Jimmy voor deze opdracht te overhalen, een paar keer met hem de lakens delen is genoeg om van de verliefde jongen een meedogenloze moordenaar te maken.


Voor één keer maakt Van Sant het de kijker niet moeilijk want ook al is To Die For  gefilmd als een mockumentary, kan je de film naar zijn normen toch eenvoudig noemen. Het is dan ook niet toevallig dat het één van zijn meest succesvolle releases is geworden. De ster van deze prent is uiteraard Nicole Kidman, de enige actrice die dezelfde glamour uitstraalt als de diva's uit de gouden Hollywoodjaren. Kidman is niet alleen uiterst sexy, ze spettert werkelijk van het scherm en iedere scène met haar is er eentje die is gemaakt om opnieuw te bekijken. Kidman won dan ook terecht voor deze rol een Golden Globe Award (ook werd ze genomineerd voor een BAFTA). Het is weliswaar niet alleen de roodharige vamp die de show steelt, ook Joaquin Phoenix doet dat. Als je de Steve Martin-voltreffer Parenthood niet meerekent, is To Die For eigenlijk de debuutfilm van Rivers broertje en hij zette daarmee meteen zijn stempel op de filmwereld. Wie goed oplet kan ook David Cronenberg herkennen evenals Joyce Maynard, de schrijfster van het boek waarop de film is gebaseerd (nu ja, zou er één iemand zijn die weet hoe Joyce Maynard eruitziet?)

To Die For is grootse cinema van een eigenzinnige cineast die vaak verkeerd begrepen werd. Een echte aanrader die iedereen moet hebben gezien. 


BEELD EN GELUID
Jammer genoeg is de beeldkwaliteit van deze transfer allesbehalve overdonderend. Het is misschien een pleister op de wonde als je weet dat deze film in de meeste winkels tegen een spotprijs in de rekken ligt, toch blijft het jammer om vast te stellen dat de kleuren vaak in elkaar lopen en er massa's wazige beelden aanwezig zijn. We hopen dan ook dat er binnen de kortste keren een Blu-ray met een betere versie op de markt komt. Het geluid is standaard en ook dat is betreurenswaardig. De fenomenale score is immers gecomponeerd door Danny Elfman met wie Van Sant verschillende keren heeft samengewerkt, onder andere voor Good Will Hunting en de politieke biografie Milk.

EXTRA'S
Het is schandalig dat dergelijke meesterwerken op dvd worden uitgebracht zonder extra materiaal.

CONCLUSIE
To Die For is een overheerlijke film en dat is zowel te danken aan de frisse aanpak van Gus Van Sant als aan de betoverende acteerprestaties van Nicole Kidman. Het enige waar we nu nog op zitten te wachten is een release met een feilloos beeld.


cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: Gus Van Sant
Met: Nicole Kidman, Matt Dillon, Joaquin Phoenix, Casey Affleck, illeana Douglas, Alison Folland, Dan Hedaya

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
12

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664056813


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij