:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BATTLESHIP
BATTLESHIP (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-09-11

FILM
De critici waren niet echt wild op Battleship, de laatste film van Peter Berg wiens grootste hit zonder twijfel Hancock met Will Smith is. De Engelse recensenten vergeleken deze actiefilm zelfs smalend met Top Gun. Op zich is dat geen gek idee, want net zoals in de Tom Cruise-klassieker van Tony Scott gaat het in Battleship om robuuste kerels (en met popster Rihanna in hun rangen is er zelfs een gespierde vrouw bij) die volop geloven in een militaristische droom zoals die hun door het Amerikaanse leger wordt voorgespiegeld. Dus ja, het is waar dat Battleship geen cinematografisch kunstwerk is en je zult ons evenmin horen beweren dat Peter Berg een briljante cineast is, maar toch zijn de special effects (die eigenlijk de hoofdrolspelers zijn in deze film) zo sensationeel dat je daardoor niet alleen de debiele dialogen en de ondermaatse acteerprestaties vergeet, maar ook dat je deze actiefilm in de categorie entertainment van de bovenste plank onderbrengt.

Het verhaal is losjes gebaseerd op het populaire gezelschapsspel Zeeslag, alhoewel Battleship in feite niet meer is dan een film waarin Moeder Aarde wordt bedreigd, maar die dankzij de inzet van enkele dappere kerels nogmaals wordt gered. De helden staan onder leiding van admiraal Shane (Liam Neeson) en behalve het spelen van een voetbalmatch tegen Japan en de vrouwtjes achterna lopen, hebben de militairen op de basis in Hawaii niet veel te doen. Een van de leidinggevende officieren aldaar is Alex Hopper (Taylor Kitsch met wie Berg al verschillende keren heeft samengewerkt in de Friday Night Lights-serie). Deze koppige macho wil graag het hart van fysiotherapeute Sam (Brooklyn Decker) veroveren. Echt lukken doet dat niet, want de blondine die tevens de dochter is van de admiraal, houdt niet echt van het machogedrag van deze stoere bink. Net op het moment dat Hopper weer eens over de streep gaat en daardoor ontslagen dreigt te worden, grijpt er een mysterieuze gebeurtenis plaats op de Atlantische Oceaan. NASA-wetenschappers zien vijf onbekende objecten de aarde naderen. De gigantische ruimteschepen nestelen zich op de bodem van de oceaan. De geleerden ontdekken vrij snel dat de schepen afkomstig zijn van een andere planeet die hetzelfde klimaat als de aarde heeft. In hun zoektocht naar een andere leefbare planeet hebben de aardbewoners namelijk door hun signalen ongewild de buitenaardse wezens naar de aarde gelokt. Na een aanval op Hong Kong beseffen de wereldleiders dat de marsmannetjes niet bepaald vreedzaam zijn.  En kijk, je mag drie keer raden wie de aarde van de ondergang zal redden!

Battleship is natuurlijk geen goede film. Op Liam Neeson na die hier een beetje verloren loopt, kan niemand van de cast behoorlijk acteren. En neen, de schuld ligt niet bij Rihanna, want haar vertolking is genietbaar, ook al mag je er vrijwel zeker van zijn dat ze nooit de nieuwe Meryl Streep zal worden. Bovendien is Peter Berg een routineuze regisseur die de mosterd haalt bij topregisseurs als Roland Emmerich en Michael Bay. Gelukkig maar, want het zijn vooral de oogverblindende special effects die indruk maken. De ruimtewezens lijken met hun metalen pak een beetje op Iron Man en hun schepen zijn even spectaculair als een Transformer. Zoals te verwachten viel, is Battleship een visitekaartje geworden van het bedrijf ILM dat met plezier toont waartoe het in staat is. Heeft dit nog iets met film te maken? Dat blijft een moeilijke discussie en ofschoon we liever hadden gezien dat Berg koos voor zowel een resem spelers die wel kunnen acteren als voor een scenario met inhoud, verveelt Battleship geen seconde en dat is ook een verdienste, niet?

BEELD EN GELUID
De special effects-mensen van ILM vonden voor Battleship een nieuw procedé uit waardoor waterscènes nog spectaculairder ogen. Als je zoiets op een Blu-ray te zien krijgt die technisch aan alle eisen voldoet zoals dat bij Battleship het geval is, dan is het filmorgasme uiteraard immens groot. Ook het geluid is overweldigend en voor een film die het vooral moet hebben van explosieve geluiden is dit natuurlijk een bonus van jewelste, ofschoon de heavy metal-soundtrack met afgezaagde deuntjes van AC/DC een teistering voor het oor is.

EXTRA'S
Als je de extra's in minuten omrekent, dan bekom je weliswaar een grote hap, maar toch zijn de meeste documentaires irrelevant beeldmateriaal. Het mooiste voorbeeld daarvan is zonder meer het alternatieve einde dat volgens Berg is gebaseerd op het slot van Butch Cassidy And The Sundance Kid. Dure en grote woorden, doch is het resultaat niet meer dan een vervelende geanimeerde (!) versie die op een videospel uit de jaren 80 lijkt. Omdat de USS Missouri een belangrijke rol speelt in deze film vonden de makers het nodig om ons gedurende twintig minuten rond te leiden op het beroemde oorlogsschip waarop Japan zich officieel overgaf aan president Truman. Het enige wat je hiervan kan opsteken is dat het vaartuig een enorme kanjer is en dat er anno 2012 nog gekken rondlopen die hun leven voor het leger willen opofferen. Preparing For Battle is een documentaire waarin we iets vernemen over de achtergrond van regisseur Peter Berg. Zijn vader was blijkbaar een marinehistoricus en daardoor was deze cineast de geknipte man om een film als Battleship te draaien. In All Hands On Deck: The Cast kan je zien hoe Rihanna leert omgaan met een wapen. Leuk om te zien, maar of dit nu je kostbare tijd waard is, blijft een andere kwestie! Ten slotte zijn er nog kleine documentaires over zowel regisseur Berg als ILM.

CONCLUSIE
De meeste critici waren niet mals voor Battleship, maar toch besef je na afloop dat de "filmspecialisten" het wederom bij het verkeerde eind hadden. Battleship pretendeert nooit grootse cinema te zijn en het was al evenmin 
de bedoeling van Berg om met deze actiefilm in het lijstje van de allergrootste cineasten te worden opgenomen. Neen, hij wilde met Battleship de kijker twee uur onderdompelen in een wereld van verbluffende special effects en hij is daar glansrijk in geslaagd. Top Gun voor marinefreaks die over ufo's dromen? Ja dus.
coverStudio: Universal

Regie: Peter Berg
Met: Taylor Kitsch, Alexander Skarsgård, Rihanna, Liam Neeson, Brooklyn Decker, Tadanobu Asano

Film:
7/10

Extra's:
5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582889543


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Catalaans Dolby Surorund  2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Catalaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Portugees, Engels CC
Extra's:
• Preparing For Battle
• All Hands On Deck: The Cast
• Engage In Battle
• Commander Pete
• The Visual Effects Of Battleship
• Missouri VIP Tour With Director Peter Berg
• Exclusive: Alternate Ending
• Pre-Visualization

Andere recente releases van deze maatschappij