:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEFT LUGGAGE
LEFT LUGGAGE
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2012-06-04
FILM
De jonge filosofiestudente Chaja geniet tijdens de woelige jaren zeventig volop van alle geneugten die het studentenleven in Antwerpen rijk is. Aangezien haar vriendje één van de touwtrekkers van de vernieuwing is, staat ze vaak op de eerste rij bij allerlei manifestaties. Tot ze toe is aan iets nieuws en hem dumpt, natuurlijk. Deze drang naar afwisseling ervaart Chaja niet alleen bij haar vriendjes, maar ook tijdens haar studentenjobs. Wanneer ze haar baantje in de keuken van een restaurant opzegt, moet ze op zoek naar een andere bijverdienste.


Via haar joodse achtergrond, komt ze in contact met de familie Kalman. Dat gezin zoekt hulp in het huishouden en voor het verzorgen van de jongste kinderen, waaronder ook de vijfjarige jongen Simcha. Hoewel zowel Chaja als de Kalmans joods zijn, kunnen ze niet meer van elkaar verschillen. Chaja is zeer vrij opgevoed, maar bij de familie Kalman komt ze in een streng Chassidisch gezin terecht waar de vader nog met ijzeren hand regeert. Uiteraard verstoort Chaja’s uitbundig gedrag, uitdagende kledij en uitgesproken mening de regelmaat en orde die normaal in het gezin heersen. De botsingen tussen Chaja en vader Kalman blijven dan ook niet uit en meermaals ziet één van de betrokken partijen de cultuurclash eigenlijk niet meer zitten. Anderzijds valt niet te ontkennen dat Chaja in een mum van tijd een speciale band heeft opgebouwd met de kleine Simcha. En aangezien deze jongen nooit spreekt en amper contact legt met zijn familie, is dat toch wel heel bijzonder. Chaja zou dan ook voor Simcha door een vuur gaan. Met de hulp van Yacov Apfelschnitt, een oude vriend van haar ouders, leert ze heel wat bij over het joodse geloof. Op deze manier groeit ook gaandeweg haar respect voor de strikte levenswijze van de Kalmans.


Dit groeiend begrip lijkt voor Chaja hand in hand te gaan met een steeds groter wordend besef van de sterke indruk die de Jodenvervolging bij haar ouders heeft nagelaten, een pijnlijke wonde die tot dan toe zo goed mogelijk toegedekt bleef en zich alleen uitte in de gedreven zoektocht van Chaja's vader naar een koffer vol met herinneringen die hij tijdens zijn vlucht in de oorlog ergens in Antwerpen achter heeft moeten laten. Maar dan gebeurt er een drama dat Chaja’s wereld helemaal op zijn kop zal zetten.

Left Luggage is het bekende regiedebuut van regisseur Jeroen Krabbé. De combinatie van de meeslepende verhaallijn en de sterke acteerprestaties van onder andere Laura Fraser (Single Father), Jeroen Krabbé en Isabella Rossellini (Blue Velvet) zorgen ervoor dat dit een film is die je niet snel zal vergeten.

BEELD EN GELUID
Left Luggage is een film uit 1998 en dat is duidelijk te merken aan de beeldkwaliteit. Hoewel we het gebruik van de doffere kleuren nog zouden kunnen toeschrijven aan het creëren van de juiste sfeer, gaat dat niet op voor de ruis in het beeld en de zwakke contrasten. Bovendien is het beeld ook niet altijd even stabiel. Soms lijkt het zelfs even stil te staan en dan te verspringen. Met het geluid is het al niet veel beter gesteld. Er is een stereogeluidstrack en een 5.1.-surroundtrack, maar eigenlijk is er geen verschil tussen beide. We kregen sterk de indruk dat bij de 5.1.-track de achterste boxen helemaal niet gebruikt werden. Bovendien klinkt het geluid soms wat hol.


EXTRA'S

De dvd van Left Luggage bevat een aantal leuke extra’s. Vooreerstl vinden we interviews met Jeroen Krabbé (7’18”), Isabella Rossellini (1’41”) en Laura Fraser (2’05”). Bij de interviews van Isabella Rossellini en Laura Fraser konden we wel geen ondertiteling selecteren. Voorts vinden we ook de trailer van de film bij het bonusmateriaal. In B-Roll (3’18”) krijgen we wat echte beelden te zien van op de set. Op zich stellen deze beelden niet zo veel voor en is het ook niet duidelijk waarom juist deze fragmenten gekozen zijn, maar ze geven natuurlijk wel een realistisch beeld van het werk op de set. In laatste instantie vinden we nog Een ervaren Debutant, een soort making-of (38’08”) die echt wel de moeite waard is.

CONCLUSIE
Left Luggage is al een iets oudere film die zeker geen hoogvlieger is wat betreft beeld- en geluidskwaliteit. Toch neemt dat niet weg dat het een film is die de moeite waard is om te bekijken.


cover
Studio: Universal

Regie: Jeroen Krabbé
Met: Isabella Rossellini, Maximilian Schell, Laura Fraser, Jeroen Krabbé

Film:
9/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0044007809822


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Interviews
• Trailers
• Making-of ... (Een ervaren Debutant)

Andere recente releases van deze maatschappij