:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HYSTERIA
HYSTERIA
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-06-06
FILM
Heb je ooit al van Dr. Joseph Mortimer Granville gehoord? De kans is klein, maar toch is dit heerschap de man
die tijdens de gloriedagen van  het Victoriaanse tijdperk de vibrator uitvond. Tanya Wexler die eerder niemendalletjes als Ball In The House en Finding North maakte, besloot om over dit onderwerp een ondeugende sekskomedie te maken, ofschoon er geen enkel naakt lichaam te bespeuren valt. Maar waarom malen? Wexler mag dan wel meer dan eens een loopje nemen met de geschiedenis, toch is Hysteria een aangename prent geworden die voor de nodige grollen zorgt.
 
 
Mortimer Granville (Hugh Dancy) is werkzaam in het Londense Westminster-ziekenhuis. Hij is zich ten volle bewust van zijn medische plicht en tracht met de weinige beschikbare middelen zijn patiënten te genezen. Deze nobele opdracht stuit evenwel op hevig protest bij zijn overste die de nieuwe medische revolutie maar niks vindt. De moderne methodes kosten alleen maar geld en de hoofdarts heeft met een bevriende pillendraaier een deal gesloten zodat de zieken enkel medicijnen van diens makelij slikken. Na veel protest belandt de goedwillige Granville voor de zoveelste keer op straat en wordt hij gedwongen om op zoek te gaan naar een nieuwe job.
 

Iedereen wijst de jonge dokter af, behalve de vrouwenarts Dalrymple (Jonathan Pryce) die zijn vele patiënten niet meer de baas kan. Zowat de helft van de Londense vrouwen lijdt aan hysterie en de vrouwenarts beweert dat deze aandoening te wijten is aan een overactieve baarmoeder, in die tijd stond de psychologie immers nog volop in de kinderschoenen. De methode van Dalrymple is allesbehalve victoriaans, want het enige wat de dokter doet is zijn handen inwrijven met allerlei oliën om daarna de patiënten (die bijna allemaal oude vrijsters zijn) het opperste genot te bezorgen. Dalrymples onorthodoxe methode is bekend in alle uithoeken van Londen waardoor de wachtkamer wordt overbevolkt door “zieke” vrouwen die best een "helpend" handje kunnen gebruiken en daarom wordt Granville zonder veel vragen snel in dienst genomen. Het broodje van de nieuwbakken hulp lijkt gebakken, want niet alleen ziet Dalrympe in hem de ideale opvolger, ook heeft hij het hart van diens dochter Emily (Felicity Jones) veroverd. Het is echter de andere dochter Charlotte (Maggie Gyllenhaal) die roet in het eten gooit, daar deze vrijgevochten vrouw vindt dat de geneeskundige talenten van Granville beter in het armenziekenhuis van East End worden gebruikt. Charlotte gaat dagelijks in de clinch met haar vader, want de kapitaalkrachtige arts is van mening dat zijn dochter net iets te kwistig omspringt met het familiefortuin. Ze mag wel de armen helpen, zolang het maar geen cent kost. Ondertussen is Granville tot over de oren verliefd op Charlotte en samen met zijn nieuwe liefde smokkelt hij arme patiënten binnen in het kabinet van haar vader. Wanneer dit alles wordt ontdekt, verliest de jonge dokter nog maar eens zijn baantje, tot hij bij toeval een raar toestel uitvindt: The Jolly Molly, ’s werelds eerste vibrator!
 
 
Dit verhaal lijkt wel een beetje ongeloofwaardig, doch werden destijds vele hysterische vrouwen behandeld met een vibrator. Geen mens die wil weten wat er zich in die tijd achter de hoge muren van de gekkenhuizen afspeelde, maar dat is niet Wexleys zorg, daar zij met Hysteria enkel een ouderwetse romantische komedie met enkele ondeugende dialogen wilde maken die (bijna) geschikt is voor de hele familie en bij momenten oogt als een preutse (maar stijlvolle) James Ivory-film. Je ziet in deze film dan ook geen hysterische vrouwen rondhuppelen, wel oude vrijsters die seksueel niet meer aan hun trekken komen en reeds in de wolken zijn dat er een jongeman beschikbaar is die zich een uurtje over hun lichaam wil ontfermen. Ofschoon zowat alle acteurs in deze film schitteren, is het toch vooral (opnieuw) Maggie Gyllenhaal die erin slaagt om onze harten te stelen. Wat een vrouw!
 
BEELD EN GELUID
Wanneer een dvd een feilloze transfer heeft, moet je daar weinig woorden aan vuil maken. Haarscherpe beelden, geen filmgrain en een piekfijn geluid zorgen dan ook voor een victoriaans filmfeest.
 
 
EXTRA’S
Er zijn geen extra’s op deze dvd.
 
CONCLUSIE
Hysteria mag dan wel de uitvinder van de vibrator in het daglicht stellen, toch is het een uiterst braaf geregisseerde film waarin enkele schuine (beschaafde, maar grappige) mopjes verwerkt zitten. Wie trouwens Maggie Gyllenhaal in een gedurfde film wil zien, moet beslist Secretary in huis halen. Hysteria is (bijna) entertainment voor de hele familie, een aangename aanrader dus!coverStudio: Paradiso

Regie: Tanya Wexler
Met: Maggie Gyllenhaal, Hugh Dancy, Rupert Everett, Jonathan Pryce, Felicity Jones, Ashley Jensen, Sheridan Smith

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
6

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8414937032310


Beeldformaat:
Onbekend PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij