:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KIEKENS
KIEKENS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-04-20
SERIE
Zelden werd een televisieserie zo verguisd als Kiekens en je kan er gif op innemen dat wegens de teleurstellende kijkcijfers de makers niet met het idee rondlopen om aan deze sitcom een vervolg te breien. En toch ondanks bakken kritiek, kent deze serie grappige en zeer hilarische momenten die zonder twijfel te danken zijn aan het onmiskenbare talent van de bedenkers Stany Crets en Peter Van Den Begin waardoor Kiekens soms meer een voltreffer dan een misser is. Het duo wilde met deze Vlaamse serie een sitcom naar Brits model draaien waarin overacting één van de hoofdingrediënten is. Een rare keuze, zegt u? Niet echt, want geef ruiterlijk toe: zowat iedereen is het er roerend over eens dat Fawlty Towers de beste komedieserie aller tijden is, maar is dat niet hoofdzakelijk de verdienste van de hypernerveuze John Cleese die van overacting zijn handelsmerk wist te maken? Nu goed, laten we eerlijk en wel wezen: Koen Van Impe die de rol van Kiekens vertolkt is geenszins de Vlaamse Basil Fawlty, maar toch mag je deze sitcom van eigen bodem met een gerust hart naast BBC-klassiekers als Allo, Allo of The Young Ones plaatsen.
 

De productie van Kiekens liep niet bepaald van een leien dakje. Toen de reeks in 2009 kant-en-klaar was om op EXQI Plus te worden uitgezonden, ging de televisiezender over kop waardoor Van Den Begin en Crets noodgedwongen de diverse Vlaamse televisiestations moesten afschuimen om hun serie verkocht te krijgen. Gelukkig hapte Eén toe, ook al zal de zender meer succes voor ogen hebben gehad dan het luttele gemiddelde van 600.000 kijkers per aflevering. Voor wie er wel kan om lachen, is er nu de dvd-uitgave met daarin de dertien afleveringen die elk zo’n halfuurtje hilarische humor tellen.
 
Raymond Kiekens (Koen Van Impe) is de adjunct-directeur van een middelbare school die hoopt dat hij op een dag de functie van directeur kan uitoefenen. Ieder jaar kondigt de huidige directeur Christian ‘de Savooi’ Savoye (Jaak Van Assche) met veel poeha zijn pensioen aan, doch krabbelt het dementerende schoolhoofd ieder jaar terug eens de grote vakantie nadert. Het besluit van Savoye leidt tot grote frustraties bij Kiekens omdat de pennenlikker vreest dat hij de eeuwige slaaf van de infantiele directeur zal blijven. De adjunct-directeur probeert wel op despotische (en vaak belachelijke) wijze de plak te zwaaien, doch enkel zijn achterlijk neefje Wesley (Jonas Van Geel) schenkt aandacht aan de bevelende woorden. Kiekens ziet zichzelf wel als een charismatische leider die de touwtjes stevig in handen heeft, toch is hij voor zowel zijn collega's als voor de leerlingen niet meer dan een paljas.
 

Er is niet alleen een hoekje af bij de adjunct-directeur, ook het lerarenkorps bestaat uit een stel rare snuiters. Myriam Opdebeeck (Barbara Sarafian) is een lerares Nederlands die de drank niet kan laten. De toekomst van deze zatte fles dreigt de richting van de oude vrijster uit te gaan en omdat ze hoopt de prins op het witte paard te ontmoeten, heeft ze haar zinnen gezet op een Zuid-Amerikaanse vakantieliefde. Pierre Satyn (Walter Baele), bijgenaamd het paterken of de janet, ziet wel iets in Myriam en daarom probeert de leraar moraal de goedgelovige vrouw ervan te overtuigen dat Pedro enkel op haar geld en een toekomstig visum uit is, toch slaagt de pilaarbijter er niet in om Myriam aan de haak te slaan. De lerares droomt immers van een gespierde macho en niet van een ex-pastoor die wegens zijn nichterig gedrag vaak de pineut van de school is. De enige leraar die de orde kan handhaven is Herman Van den Bulck (Werther Van Der Sarren) die op stoïcijnse wijze de werkelijkheid met een sarcastische blik bekijkt en daardoor lijkt de pijp, zoals hij door de leerlingen wordt genoemd, de enige normale mens van dit zootje ongeregeld te zijn. Normaal is zeker niet het woord dat je gebruikt om de relatie tussen de slaafse Matthijs (Maarten Bosmans) en de bazige, oversekste Brigitte (Isabelle van Hecke) te omschrijven. Iedere ochtend klaagt Brigitte in de leraarskamer over het feit dat Matthijs er in bed niks van bakt en zijn avond vult met een voetbalmatch en een frisse pint. Deze kleurrijke bende wordt vaak in het ooitje genomen door zowel de directeur als door conciërge Dirk Smout (Peter van den Eede) die alles en nog wat kinky vindt en zo heeft men stof genoeg voor dertien dolle avonturen die het midden houden tussen de volkse humor van FC De Kampioenen en het karikaturale karakter van The Office.
 

Het staat buiten kijf dat Kiekens heel wat minpunten heeft en waarschijnlijk is de grootste hinderpaal van de serie Koen Van Impe wiens overacting soms op de zenuwen werkt. Hetzelfde kan worden gezegd over het neefje van de adjunct-directeur, een personage dat een beetje lijkt op de beklagenswaardige Kenny uit South Park, want in iedere aflevering komt er een sadistisch hoogtepunt waarop Kiekens Wesleys huisdier doodt.  De andere acteurs komen zonder kleerscheuren uit deze sitcom en acteren vaak op voortreffelijke wijze, ook al is het meestal de hilarische Jaak Van Assche die de meeste roem naar zich toetrekt, want iedere scène waarin het monument der Vlaamse televisieacteurs opdaagt is er één om te schuddebuiken. Er mag op het einde misschien wat sleet komen op het personage van Walter Baele, toch blijft de cabaretier steeds grappig, ook al is hij er niet vies van om zich overmatig van de afgezaagde clichés te bedienen. Als je daar ook enkele geslaagde gastoptredens van Peter Van Den Begin (hoe kan het ook anders), Liesa Van Der Aa, Frank Focketyn, Stany Crets en Tuur De Weert (die met Jaak Van Assche zijn dagen van De Pesser en Van Hie mocht herbeleven) bij optelt, dan is Kiekens ondanks zijn tekortkomingen een ideaal excuus om je 400 minuten lang rot te amuseren.
 
 
BEELD EN GELUID
Deze serie speelt zich hoofdzakelijk af binnen de leraarskamer en het bureau van de adjunct-directeur, dus is er ook maar weinig kans dat er op beeldvlak iets verkeerd kan gaan. Op de irriterende begingeneriek na bestaat deze sitcom louter uit dialogen die steeds goed verstaanbaar zijn.

EXTRA’S
Er staan geen extra’s op deze dvd.
 
CONCLUSIE
Kiekens is zeker niet het beste wat Peter Van Den Begin en Stany Crets ooit hebben bedacht, toch staat deze sitcom garant voor enkele lachsalvo’s en dat is in de eerste plaats te danken aan Jaak Van Assche. U hebt reeds meerdere malen gelezen dat dit zowat de slechtste Vlaamse serie ooit is? Neen hoor, ons scherm wordt dagelijks geteisterd door veel ergere dingen, Kiekens bracht ons regelmatig aan het lachen en in donkere tijden is dat meer dan een pluspunt.cover
Studio: LimeLight Pictures

Regie: Indra Siera
Met: Koen Van Impe, Jaak Van Assche, Walter Baele, Jonas Van Geel, Barbara Sarafian, Peter Van den Eede, Isabelle Van Hecke, Maarten Bosmans, Werther Van der Sarren

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
AL

Speelduur:
390 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
541201259433


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands CC
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij