:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COLD MOUNTAIN
COLD MOUNTAIN (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-02-20
FILM
Timmerman W.P. Inman (Jude Law) uit North Carolina beleeft een kortstondige romance met Ada Monroe (Nicole Kidman), de dochter van een predikant (Donald Sutherland) alvorens hij onder de wapens wordt geroepen om aan de kant van de zuiderlingen te mogen (lees: moeten) vechten in de Amerikaanse seccessieoorlog. Na een bloederige slag houdt hij het echter voor bekeken en deserteert. Wat niet zo'n goed idee is, want er lopen voortdurend milities rond met als opdracht om deserteurs, slaven en kortom iedereen met een iets bruiner velletje dan de gemiddelde medemens onmiddellijk neer te leggen. Ada probeert intussen te overleven nadat haar vader is omgekomen. Probleem is dat ze is opgevoed als een juffrouw van hoge komaf; in de praktijk kan ze piano spelen, borduren en alle rivieren van Europa opnoemen, maar een aardappel planten is er te veel aan. Gelukkig krijgt ze de bereidwillige hulp van Ruby Thewes (Renée Zellweger), een boerenmeid die geen blad voor de mond neemt. De boerderij van de Monroes is echter in erbarmelijke staat en militieleider Teague (Ray Winstone) hoopt maar wat dat de dames in nood er al snel het bijltje bij neerleggen, zodat hij de boel voor een prijsje kan overnemen - Ada Monroe neemt hij er overigens graag bij. Ada blijft echter hopen dat Inman, haar witte ridder op dito paard, op een dag voor haar neus zal staan om het schorriemorrie mores te leren. Voor Inman is de weg terug naar Cold Mountain er echter eentje waarbij de dood zich achter elke hoek manifesteert.

Met zijn niet-lineaire opbouw ivertoont Cold Mountain overeenkomsten met Anthony Minghella's vorige epische film The English Patient, waarin eveneens gebladerd wordt in het verleden van iemand die in de oorlog aan de verkeerde kant van de linie stond. Minghella's manier om meticuleus naar een grootse finale op te bouwen faalt wederom niet, maar allicht is het onderwerp, de Amerikaanse burgeroorlog, iets minder geschikt om te serveren voor een groot publiek, alhoewel het een mooie verdienste is om de rol van de vele oorlogsweduwen in het conflict wat nader toe te lichten. Meestendeels volgen we echter de zwijgzame en in zichzelf gekeerde Inman op zijn eenzame tocht naar huis, waarbij het Jude Laws voornaamste verdienste is om elke seconde een achterdochtige blik over zijn schouder te werpen alsof er elk moment een kolonne blauwbloezen uit de gracht kan springen. De vertelstructuur laat  niet veel ruimte voor romantische spanning tussen de twee hoofdrolspelers; Kidman acteert naar goede gewoonte alsof er een wintergroente in haar achterste is blijven steken en als de film dan uiteindelijk toch wat tempo begint te krijgen dan is dat vooral door de goede inspanningen van Renée Zellweger die met haar zuiders dialect en temperament terecht een Oscarwinnende prestatie neerzet. De eerder magere premisse wordt echter vooral goedgemaakt door een mooie fotografie waarin sfeerschepping volop troef is en waarin de schoonheid van de natuur compromisloos wordt gepaard aan de gruwel van de oorlog. Enkele mooie bijrollen zijn onder meer weggelegd voor Donald Sutherland en Natalie Portman, maar er mocht wat meer aandacht worden besteed aan de rollen van de slechterikken. Zo wordt de posse van Cillian Murphy in een handomdraai om zeep geholpen, terwijl er duidelijk meer potentieel zat in de verhaallijn omtrent de drie rondtrekkende verkrachters. Wellicht worden in het verhaal soms té evidente keuzes gemaakt, en dat er op veilig is gespeeld werd alleszins niet door de Oscarjury beloond met een karrevracht aan prijzen. Zes van de zeven nominaties werden niet verzilverd en alleen Renée Zellweger werd - volledig terecht overigens - gelauwerd met een prijs. Eén en ander heeft natuurlijk ook wel te maken met het feit dat de concurrentie in 2003 meedogenloos was: zowat alle "technische" Oscars waren zonder discussie voor Peter Jacksons The Return Of The King.

BEELD EN GELUID
De distributierechten van deze Miramax-productie waren oorspronkelijk in handen van Disney dat een redelijke dvd-versie uitbracht. De beeldkwaliteit van deze E1-Blu-rayversie is echter ondermaats. De compressie lijkt nergens op, wat onder meer resulteert in vieze blokvorming, bijvoorbeeld aan de omheining die Ada en Rudy opzetten. Onder meer in de blauwe lucht zijn er donkere vlekken te zien,en alhoewel de keuze voor een grainy transfer enigszins te verdedigen is, kunnen sommige nachtelijke scènes, waarin het soms binnen lijkt te sneeuwen, niet de bedoeling zijnt. Onder meer de openingsscène, waarin een loopgracht van de zuidelijke troepen gedynamiteerd wordt, is verbluffend. De kalmere scènes stralen de rust van het platteland van North uit. De geluidstrack voldoet echter ook niet aan de HD-standaard omdat de muziek bij momenten aberrant vals klinkt en dat bij de kwaliteitscontrole niemand schijnt opgevallen te zijn.

EXTRA'S

De koopversie van de dvd bevatte tenminste nog wat verwijderde scènes. Er staat helemaal niets van bonusmateriaal op deze disk. In ongeveer elk beschaafd land is er van Cold Mountain wel een rijk gevulde speciale editie te krijgen.

CONCLUSIE

Links laten liggen deze versie en importeren is de boodschap. Na The English Patient wordt er alweer een geesteskindje van Anthony Minghella zwaar mismeesterd.


coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Anthony Minghella
Met: Jude Law, Nicole Kidman, Renée Zellweger, Eileen Atkins, Brendan Gleeson, Philip Seymour Hoffman, Natalie Portman, Giovanni Ribisi, Donald Sutherland, Ray Winstone

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
4,5/10

Beeld:
4/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
16

Speelduur:
155 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045229535


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij