:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COURAGEOUS HEART, A
COURAGEOUS HEART, A
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2012-01-20

FILM
Helden Getuigen Zelden. Het is de titel van een liedje van Herman van Veen over mensen die hun leven op het spel zetten voor anderen een daarvoor geen erkenning opeisen. Omdat ze het als hun plicht zien om te doen wat ze deden. Omdat net zij en niet anderen daar en toen voor een keuze werden gesteld die er eigenlijk geen was en deden wat het hart en een portie gezond verstand hun ingaven te doen. Van sommigen kennen we ondertussen de namen: Oscar Schindler (1908-1974), een Tsjechisch-Duits industrieel die het leven redde van naar schatting 1200 joden door ze aan werk te helpen in z’n emailfabriek in Krakau, of John Rabe (1882-1950), een Duitse zakenman en lid van de NSDAP die in 1937 in China de zgn. Veiligheidszone Nanking organiseerde om 200.000 Chinese burgers te beschermen tegen de gewelddaden van het oprukkend Japanse leger. Vele anderen, honderden of misschien zelfs duizenden bleven anoniem en hun verhaal is nooit verteld of het is grotendeels onbekend gebleven zoals dat van Henryk Slawik (1894-1944), een Pools politicus en sociale werker die 5000 Polen het leven redde door ze valse paspoorten te bezorgen waarop vermeld stond dat ze katholiek waren, of Yvonne Jaspa (1910-2000) die als lid van de Belgische ondergrondse 3000 Joden van de deportatie redde, en Aristides de Sousa Mendes (1885-1954) die als Portugees diplomaat ruim 30.000 visa uitreikte aan vluchtelingen voor de naziterreur, waaronder 12.000 joden.   
 


 

Het verhaal van Irena Sendler (in het Pools: Irena Sendlerowa) raakte op ruime schaal bekend nadat studenten in het Amerikaanse Kansas in 1999 een toneelstuk schreven over haar ervaringen tijdens de Duitse bezetting van Polen. In 2003 prees paus Johannes Paulus II haar opoffering in het Joodse Getto van Warschau in een persoonlijke brief en zag de Poolse staat zich verplicht om haar de Orde van de Witte Arend toe te kennen, de hoogste onderscheiding die een burger in Polen kan ontvangen. Maar al in 1965 werd ze door het Israëlische Yad Vashem erkent als Rechtschapene der Naties voor de vele joodse levens die ze tijdens WOII had gered. In 2009 draaide regisseur John Kent Harrison A Courageous Heart in opdracht van CBS voor Hallmark Hall of Fame, de langstlopende Amerikaanse serie waarin bekende wereldburgers, fenomenen en boeken onder de aandacht worden gebracht sinds 1951, en waarvoor hij zich baseerde op de memoires die Irena Sendler in 2003 dicteerde aan de Poolse schrijfster Anna Mieszkowska.
 
Irena Sendlers verhaal begint in 1941 in Warschau waar de nazi’s inmiddels meer dan 440.000 joden samengedreven hebben in wat later het Getto van Warschau zal worden genoemd. Als medewerker van de Poolse sociale dienst heeft ze vrije toegang tot het getto. Ze ziet er o.a. toe op de indijking van de tyfusepidemie die elke dag grote hoeveelheden slachtoffers maakt. Bevriende joodse families voorziet ze van kleine hoeveelheden voedsel en kleding, maar als het gerucht de ronde doet dat er 80 km verderop in het oosten een nieuw concentratiekamp wordt gebouwd (Treblinka) zonder barakken, dan weet Irena hoe laat het is: haar joodse vrienden zijn in heel groot gevaar.  Hun overreden om uit het getto te vertrekken is evenwel niet zo gemakkelijk, want de meesten denken dat ze in de massa en binnen de muren van het getto veilig zijn. Bovendien zijn Duitsers toch een beschaafd volk?
 

 
De kleine Anna is het eerste kindje dat Irena uit het getto smokkelt en via een bevriende priester bij een welwillende Poolse familie onderbrengt die het meisje als z’n eigen dochter op wil voeden. Janina Kryszanowska, Irena’s ziekelijke moeder, beseft dat haar dochter risico’s neemt, maar ze zwijgt. Je lijkt op je vader, zegt ze, je moet doen wat je als je plicht ziet. En dat doet Irena, eerst in samenwerking met haar medewerkers op de sociale dienst, later, als de Duitsers de toegang tot het getto beperken tot dokters en verpleegsters, met een vals toegangsbewijs en vermomd als verpleegster in samenwerking met de Poolse ondergrondse die haar van kleding en geld voorziet. Aan de kandidaat-vluchtelingetjes worden zware eisen gesteld: alleen wie er niet té joods uitziet en voldoende Pools spreekt komt in aanmerking. De rest maakt buiten het getto geen kans en brengt de organisatie én de Poolse gezinnen in gevaar. Maar mooie liedjes duren nooit lang en dus wordt de zaak uiteindelijk verraden en Irena opgepakt, gefolterd en tot het vuurpeloton veroordeeld. Alleen een flink pak geld van de ondergrondse redt haar van de kogel terwijl haar collega’s even verderop worden geëxecuteerd.
 
 
Zoals u wellicht al heeft begrepen is A Courageous Heart een tv-film met een bedoeling, in dit geval om eer te bewijzen aan één van die vele helden uit de Tweede Wereldoorlog. Dat er sprake is van een relatief beperkt budget (Hallmark-producties kosten door de bank dubbel zoveel als gewone tv-films) heeft evenwel nauwelijks invloed op de kwaliteit van de productie want het production design is zeer geloofwaardig en de cast bevat een aantal grote kleppers, o.a. Anna Paquin (The Piano, Finding Forrester, Jane Eyre) en Marcia Gay Harden (Pollock, Meet Joe Black), naast niet onverdienstelijke acteurs zoals Nathaniel Parker (Vanity Fair, Nuremberg), Paul Freeman (Centurion, The Devil’s Number) en Michelle Dockery (Downton Abbey – Seizoen 1, 2010). Regisseur John Kent Harrison werkt bijna uitsluitend voor televisie, maar dat is aan z’n films nauwelijks te zien, want qua scenario, bezetting en technische realisatie is er weinig tot geen verschil met gewone bioscoopproducties. Voor A Courageous Heart week de cineast uit naar Polen en vooral Letland, en alleen een mierenneuker ziet het verschil, want op uitzondering van enkele bestaande gevels voor de ruimere opnamen op straat zijn de decors van het getto volledig namaak.
 
A Courageous Heart is een heftige film (wegens het geweld tegen onschuldige burgers, de vrij uitgebreide marteling van Irena Sendler, etc.), en tegelijk een zeer emotionele productie, wat vooral in de scènes met de joodse kinderen uitgebuit wordt, vaak tot net op het randje van sentimentaliteit. Maar in een dergelijk verhaal is zulks bijna niet te vermijden, want de emoties laaien niet alleen hoog op, de uitersten liggen ook heel dicht tegen elkaar. Wie er niet tegen kan laat deze dvd beter in de rekken liggen. De rest zal genieten van het ingetogen spel van Anna Paquin en het zeer levendige en realistische optreden van de vaak zeer jonge cast. Marcia Gay Harden heeft een klein rolletje als Irena’s moeder, maar wat ze tevoorschijn tovert is pure kwaliteit. Voor de rest herkennen liefhebbers van kostuumdrama’s beslist nog hier en daar een bekend kopje, o.a. Ruby Bentall (Minnie uit de BBC-tv-serie Lark Rise To Candleford (2008-2011).
 
 
De decors en de toestanden in het getto zijn geloofwaardig en realistisch. Zijn ze een perfecte kopie van wat zich in het Getto van Warschau echt afgespeeld heeft? Misschien, misschien ook niet. Wellicht was het erger, veel erger. Maar wat John Kent Harrison ons toont geeft een goede indruk van de onmenselijke behandeling en de deprimerende levensomstandigheden ter plekke: de verkleumde mensjes tegen de gevels, de dakloze kinderen die zwijgend verhongeren en stilletjes lijden, de onoverzichtelijke chaos op straat, de barslechte behuizing, de totale verkrotting, de razzia’s, de toevallige moordpartijen… minder hoeft het niet te zijn, maar meer ook niet, want een goed verstaander heeft het ondertussen wel begrepen: dit was de grootste misdaad tegen de mensheid in ons deel van de wereld in de voorbije eeuw en zelfs toen de Europese leiders vanaf 1942-1943 op de hoogte waren van de massale genocide en de Holocaust, hebben ze niets gedaan.
 
 
BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is goed, met grote contrasten tussen binnenopnamen (warm en bruinachtig) en opnamen op straat (eerder grauw en kleurloos) of in de folterkamers van de Gestapo (blauw en zwart). Ongerechtigheden zijn afwezig, een beetje edge enhancement en grain zijn haast onvermijdelijk in een dergelijke film. Het geluid staat in 5.1 en dat valt vooral op tijdens de massascènes en de razzia’s van de Gestapo. De stemmen klinken realistisch, de mengeling van Poolse en Angelsaksische acteurs leidt tot een veelheid van accenten, maar dat stoort nauwelijks.
 
EXTRA’S
Geen
 

 
CONCLUSIE                               
A Courageous Heart is het verhaal over de Poolse sociale werkster Irena Sendler in haar poging om zoveel mogelijk joodse kinderen uit het getto van Warschau te redden. Op het einde van de film ziet en hoort u ze zelf aan het woord als een oud en gerimpeld vrouwtje. Geweld, emotie en sentimentaliteit vechten voor de ereplaats, maar het blijft een groot verhaal, een heldenepos.cover
Studio: E1 Entertainment Benelux

Regie: John Kent Harrison
Met: Anna Paquin, Marcia Gay Harden, Goran Visnjic, Nathaniel Parker, Steve Speirs, Paul Freeman, Michelle Dockery, Danuta Stenka

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
16

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045222130


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
-

Andere recente releases van deze maatschappij