:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MISTERIOS DE LISBOA
MISTERIOS DE LISBOA
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2012-01-23
SERIE
Mistérios De Lisboa neemt ons mee naar het Portugal van de negentiende eeuw. De serie biedt ons een blik in het leven van de haute bourgeoisie, een leven dat niet altijd even vlekkeloos en netjes verloopt als de aristocratie wil laten uitschijnen. Intriges, geweld, overspel en verraad lijken hun leven te kenmerken en door dit kluwen aan verhalen, wordt het lot van leden van de adel verbonden met dat van zigeuners, huurmoordenaars en wezen.

Het verhaal begint wanneer Pedro da Silva, een jongen die geen andere herinnering heeft dan zijn verblijf in een katholieke kostschool in Lissabon, erachter komt dat hij eigenlijk geen wees is. De priester van de kostschool, vader Dinis, helpt Pedro meer te weten te komen over zijn herkomst en die is niet van de minste. Pedro is immers de zoon van de gravin van Santa Barbara. Zij heeft hem afgestaan en leeft sindsdien als een kluizenaar in haar kasteel terwijl ze doodsangsten uitstaat voor haar man die overigens niet Pedro’s vader blijkt te zijn. Terwijl Pedro probeert meer te weten te komen over zijn afkomst, komen wij meer en meer te weten over welke onfrisse praktijken er zich allemaal afgespeeld hebben in Portugal en daarbuiten…


Mistérios de Lisboa
werd geregisseerd door de in augustus 2011 overleden Raúl Ruiz. Ruiz werd geboren in Chili en bouwde tijdens zijn leven een indrukwekkend palmares uit in zowel televisie, theater en film. De meerderheid van zijn films maakte hij in Frankrijk. Hij scoorde bij filmkenners met onder andere Généalogies D'Un Crime, Ce Jour-là en Le Temps Retrouvé. Maar voor de verfilming van het negentiende-eeuwse boek Mistérios De Lisboa van Camilo Castelo Branco trok Ruiz naar Portugal. Branco’s werk verscheen oorspronkelijk als een vervolgverhaal in de krant, dus de opdeling in afleveringen die Ruiz hanteert, lag voor de hand. De serie die wij in handen hebben, bevat zes afleveringen van telkens een uur, maar er is ook een vierenhalf durende filmadaptatie verschenen van Mistérios De Lisboa.

AFLEVERINGEN
1. The Boy With No Name
De kleine weesjongen Pedro da Silva ontdekt, met de hulp van vader Dinis, dat hij eigenlijk geen wees is. Zijn moeder leeft nog en is niemand minder dan de gravin van Santa Barbara, Angela de Lima. Vader Dinis ontfermt zich over Pedro en wil hem de kans bieden kennis te maken met zijn moeder. Zij had jaren voordien geen andere keuze dan haar zoon af te staan. Pedro is immers een bastaardkind. En de passionele relatie tussen zijn moeder en vader wil de huidige man van Angela de Lima zo snel mogelijk wil vergeten.

2. The Count Of Santa Barbara
Pedro komt meer en meer te weten over zijn afkomst. Angela werd verplicht om met de graaf van Santa Barbara te trouwen, terwijl zij eigenlijk een andere man had uitgekozen. Maar ze heeft geen andere keuze en verlaat de liefde van haar leven om te trouwen met een man voor wie ze geen respect heeft en voor wie ze doodsbang is. De breuk met haar geliefde zal Angela nooit te boven komen en ook Pedro moet er de gevolgen van dragen. Ondertussen wordt Alberto de Magalhaes geïntroduceerd aan het hof in Lissabon. Er hangt een zweem van mysterie over deze succesvolle zakenman.

3. The Enigma Of Father Dinis
Alberto de Magalhaes onthult zijn ware identiteit aan vader Dinis, die ook niet helemaal is wie hij laat uitschijnen. De brave pater heeft er immers ook een leven vol leugens en intriges op zitten. Door de onthullingen van pater Baltazar da Encarnação staat vader Dinis nog voor grote verrassingen.


4. The Crimes Of Anacleta Dos Remédios
Angela de Lima heeft zich na de dood van haar echtgenoot teruggetrokken in de rust van een klooster. Ze loopt er een oude bekende tegen het lijf, Dona Antónia. Zij vertelt Angela alles over haar leven, dat ook getekend werd door verraad, dramatische gebeurtenissen en vreemde spelingen van het lot.

5. Blanche D’Monfort
Hoewel Alberto de Magalhaes al enige tijd in Portugal verblijft, haalt zijn verleden hem ook hier in. Hij wordt immers gevonden door Elise de Monfort, een knappe Française die uit is op wraak. Elise blijkt, via haar moeder, echter ook banden te hebben met vader Dinis.

6. The Vengeance Of The Duchess Of Cliton
Pedro da Silva is ondertussen een volwassen man geworden. Hij valt voor de charmes van Elise de Monfort wat zal leiden tot een duel met Alberto de Magalhaes. Maar wat Alberto hem te vertellen heeft, kwetst de jonge man nog meer dan hij ooit had kunnen denken en hij vlucht naar Brazilië.


BEELD EN GELUID

De beeld- en geluidskwaliteit in Mistérios De Lisboa zijn degelijk. Er zitten geen fouten in het beeld en het oogt allemaal wel verzorgd. Uiteraard is Mistérios De Lisboa een kostuumdrama en aan dit aspect is ook voldoende aandacht besteed. Sommige scènes lijken zo uit één of andere oud schilderij te stammen. Het geluid is alleen stereo, maar dat stoort niet in het minste.

EXTRA'S
We krijgen een aantal Lumière-trailers te zien, namelijk Borgen, Rabbit Hole en Le Cose Che Restano.


CONCLUSIE

Hoewel het verhaal van Mistérios De Lisboa constant draait om dezelfde set personages is het verhaal allesbehalve makkelijk te volgen. Personages komen en gaan en het is opletten geblazen om iedereen juist te blijven plaatsen. Ruiz viel met zijn 6 uur durende drama meermaals in de prijzen. Jammer genoeg kon de serie ons niet meteen boeien. De grote emoties en het melodramatische aspect zijn niet direct aan ons besteed en eigenlijk draait zowat heel het verhaal precies daar om. Voor diegenen die zich verwachten aan een kostuumdrama à la Pride And Prejudice zal Misterios De Lisboa een grote verrassing zjin, en we vrezen niet meteen in de positieve zin. Bezint eer ge begint.


cover
Studio: Lumičre

Regie: Raoul Ruiz
Met: Adriano Luz, Maria Joćo Bastos, Ricardo Pereira

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Historisch

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
AL

Speelduur:
360 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5425019006013


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Portugees en Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij