:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BOYZ N' THE HOOD
BOYZ N' THE HOOD (BLU-RAY)
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-10-23
FILM
De kleine Tre Styles is een pientere jongen. Hij zou het schitterend kunnen doen op school, ware het niet dat hij geregeld in de problemen komt door ruzies en gevechtjes. Voor zijn moeder Reva is de maat vol. Zij kan het niet langer aan om voor Tre te zorgen terwijl ze ook nog eens alles in het werk stelt om een masterdiploma te halen. Reva wil er immers alles aan doen om een beter leven te krijgen voor haarzelf en haar zoon: weg uit de buurt waar ze nu wonen, een degelijke opleiding voor Tre,… Zij en Tre spreken af dat als hij opnieuw in de problemen zou raken op school, hij bij zijn vader gaat wonen. En zo gezegd, zo gedaan. Tre wordt gedropt bij papa Furious – die zijn naam overigens geen eer aandoet. Furious is een strenge vader die Tre uitdaagt eindelijk de handen uit de mouwen te steken en het is overduidelijk dat hij het beste voorheeft met de jongen. Maar al de goede bedoelingen kunnen niet vermijden dat Tre al heel vroeg in contact komt met geweld, bendes en afrekeningen. In de buurt waar hij opgroeit – South Central Los Angeles – kan dat moeilijk anders. De constante confrontaties tussen Bloods en Crips zorgen ervoor dat Tre en zijn vrienden Doughboy, Ricky en Chris al niet meer opkijken van het zoveelste lijk op de straat.

Zeven jaar later – als de jongens uitgegroeid zijn tot jongvolwassenen – is de situatie niet verbeterd. Doughboy heeft carrière gemaakt als drugsdealer en is net thuis na zijn zoveelste verblijf in de gevangenis. Chris is in een rolstoel beland. Ricky is een prima footballspeler waardoor hij een beurs zou kunnen bemachtigen voor een hogere opleiding. Maar dat is allemaal niet zo evident aangezien zijn vriendin en hun pasgeboren zoontje ook bij hem wonen. Voor Tre valt het allemaal nog wel mee. Hij is erin geslaagd afstand te houden van het bendeleven en heeft al een hele tijd een job in een winkel. Bovendien wil hij, net als zijn liefje Brandi, voortstuderen. Tre en Ricky besluiten ervoor te gaan en nemen deel aan de SAT-testen. Als het allemaal een beetje meezit, kunnen ze een andere toekomst uitbouwen, weg van de achtergestelde buurt waarin ze zijn opgegroeid. Maar hun goede voornemens en hun inzet kunnen niet voorkomen dat het bendeleven gewoon voortgaat. Wanneer de jongens ’s avonds allemaal samenkomen voor het autoracen, komt het tot een confrontatie tussen Ricky en een lid van de Bloods. Doughboy is niet van plan het daarbij te laten en trekt zijn wapen. Wat begint als een woordenwisseling, eindigt in een schietpartij waarbij gelukkig niemand gewond raakt. Maar vergeven en vergeten behoort niet tot de sterke kanten van de bendes en de Bloods zijn erop uit om Ricky te grazen te nemen. Wanneer ze hem op weg naar huis genadeloos afmaken, stort de wereld van Doughboy, Tre en hun vriendenkring in. Ondanks de waarschuwingen van Furious, is Tre vastbesloten wraak te nemen…

Voor John Singleton – die zelf afkomstig is uit South Central Los Angeles – was Boyz N The Hood het filmdebuut. Het was voor hem van in het begin duidelijk dat hij een film wilde maken over de situatie in zijn buurt. Singleton verwachtte dat de film alleen zou aanslaan bij een lokaal publiek, maar niets bleek minder waar. Boyz N The Hood liet een diepe indruk na bij heel wat kijkers. De film werd genomineerd voor een aantal Academy Awards waaronder die voor beste regie. Hoewel Singleton de prijs uiteindelijk niet in de wacht kon slepen, had hij toch heel wat bereikt. Met zijn 24 jaar was hij de jongste regisseur die ooit genomineerd is voor beste regie en bovendien de eerste Afro-Amerikaan. Voor Singleton was de authenticiteit het belangrijkste aspect van Boyz N The Hood. Hij wilde koste wat het kost dat de film de realiteit zou weerspiegelen en dus koos hij ook bewust voor een aantal – op dat moment – minder bekende acteurs. Cuba Gooding Jr. kreeg de rol van Tre toebedeeld en we herkennen Laurence Fishburne (die hier overigens constant Larry genoemd wordt) als Furious. Singleton heeft er ook alles voor gedaan om Ice Cube te casten als Doughboy. De rapper brengt het er overigens prima van af hoewel hij tot dan toe geen enkele acteerervaring had.

BEELD EN GELUID
Boyz N The Hood dateert van 1991 en is dus al een iets oudere film. We waren benieuwd wat de Blu-ray-versie van deze film te bieden had. Op het vlak van beeldkwaliteit is het resultaat niet geweldig, maar ook zeker niet slecht. Uiteraard kan de beeldkwaliteit niet tippen aan nieuwe producties, maar er zitten anderzijds geen fouten in het beeld. Natuurlijk zou het allemaal wat scherper en wat helderder kunnen, maar over het algemeen blijft de beeldkwaliteit vrij degelijk. Het geluid is daarentegen wel de moeite waard. We hebben de film bekeken met een 5.1 DTS-HD Master Audio-track en daarop valt niets aan te merken. Het geluid lijkt werkelijk van verschillende kanten te komen en de dialogen zijn duidelijk en helder.

EXTRA'S
Qua extra materiaal zijn duidelijk kosten noch moeite gespaard. Niet alleen is er veel bonusmateriaal, het is ook allemaal leuk om te bekijken. We gingen nochtans slecht van start met de Previews. Dit bleek immers niet meer te zijn dan een reclamespotje voor Blu-ray zonder ondertiteling. Er worden ook nog trailers getoond voor andere iets oudere films die ondertussen op Blu-ray verschenen zijn (Desperado, Once Upon a Time in Mexico, El Mariachi en Taxi Driver), maar veel stelt dat niet voor. Gelukkig blijkt de kwaliteit van de andere extra’s een stuk beter. In eerste instantie is er de mogelijkheid om de film te bekijken met de Audiocommentaar van regisseur John Singleton. Maar diegenen die niet meteen te vinden zijn voor audiocommentaren, hoeven niet te wanhopen. De regisseur zal nog meer dan genoeg aan het woord komen tijdens de andere extra’s. In The Enduring Significance of Boyz N The Hood (27’45’’) wordt er dieper ingegaan op het belang van deze film. Singleton droomde er al lang van een film te maken over zijn buurt. Hij wilde anderen tonen hoe de situatie in South Central Los Angeles echt is. Hij had enigszins verwacht dat de film alleen succes zou hebben bij de zwarte gemeenschap, maar uiteindelijk bleek de film een veel breder publiek aan te spreken. De film wil een zo reëel mogelijk beeld geven van het leven in de hood en daardoor is de prent ook bijzonder gevoelig bij cast, crew en kijkers. In Friendly Fire: Making of an Urban Legend (43’17’’) krijgen we, zoals de titel al laat vermoeden, een echte making-of te zien van Boyz N’ The Hood. Jammer genoeg zijn er deels overlappingen met The Enduring Significance of Boyz N The Hood, maar eigenlijk maakt dat deze extra niet minder de moeite waard. Voorts krijgen we nog twee Deleted Scenes (4’25’’) en twee Music Videos (Growin’up in the hood van Compton’s Most Wanted en Just aks me to van Tevin Campbell). De laatste extra is Audition Videos van Ice Cube, Angela Bassett, Morris Chestnut en Tyra Ferrell. Deze verzameling van vier video’s wordt op één scherm getoond gezien de kwaliteit ervan te laag is.

CONCLUSIE
Boyz N The Hood toont op een sobere maar rake manier het leven in de sociaal achtergestelde wijken van Los Angeles. De film laat zien hoe jongeren – zelfs zonder het echt te willen – betrokken raken in het bendeleven waardoor ze vaak constant moeten vrezen voor hun leven. De film is terecht een groot succes geworden. Wat deze Blu-ray-versie des te meer de moeite waard maakt, zijn de interessante extra’s.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: John Singleton
Met: Ice Cube, Cuba Gooding Jr., Morris Chestnut, Nia Long, Angela Bassett, Larry Fishburne

Film:
8/10

Extra's:
9,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1991

Leeftijd:
12

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609656251


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Thai Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Arabisch, Chinees, Deens, Fins, Frans, Duits, Hindi, Italiaans, Koreaans, Noors, Portugees, Spaans, Zweeds, Thai, Turks, Engels CC
Extra's:
• Friendly Fire: de making-of van een legendarische film
• Commentaar met regisseur John Singleton
• Verwijderde scènes
• Screentests met Ice Cube, Angela Bassett, Morris Chestnut en Tyra Ferrell
• Videoclip "Growin'up in the hood" door Compton's Most Wanted
• Videoclip "Just ask me to" door Tevin Campbell
• Het voortdurend belang van Boyz N the Hood

Andere recente releases van deze maatschappij