:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEDEVILLED
BEDEVILLED (BLU-RAY)
Bespreking door: Olivier - Geplaatst op: 2011-09-22
FILM
Nadat Hae-Won een blunder heeft gemaakt op het werk wordt ze op verplichte vakantie gestuurd door haar baas. Ze besluit om een ontspannend tripje te maken naar het idyllische eiland Moodo waar ze in haar jeugd ooit al eens is geweest. Bij haar aankomst vindt er een reunie plaats met haar jeugdvriendin Bok-Nam die altijd op het eiland is blijven wonen. Al snel komt Hae-Won tot de vaststelling dat het leven op het eiland nog weinig lijkt op dat van vroeger. Tegen de achtergrond van het prachtige landschap en adembenemende panorama's heeft zich een weerzinwekkende gemeenschap ontwikkeld; de kleingeestige Bok-Nam wordt misbruikt door de mannen en volledig uitgebuit door de oudere vrouwen op het eiland. Wanneer een poging tot ontsnappen van een geliefde fataal afloopt, slaan de stoppen door bij Bok-Nam en besluit ze om het recht in eigen handen te nemen.

 
De regisseur levert puik werk af in het creëeren van complexe personages die geen voorspelbare keuzes maken. Hae-Won en Bok-Nam zijn allebei interessante personages wier keuzes beïnvloed en gedreven worden door hun verlies van eigenwaarde. Hae-Won is een jonge succesvolle medewerkster van een bank in de grootstad Seoul die gebukt gaat onder de stress en de vervreemding van zichzelf en de wereld rondom. Hierdoor is ze kil en afstandelijk geworden. Ze probeert wanhopig datgene terug te vinden wat ze is verloren, namelijk haar vertrouwen in de medemens en de moed om actie te ondernemen in haar leven. Daarom reist ze af naar de plaats waar ze voor het laatst een oprechte vertrouwensrelatie met iemand had (met Bok-Nam tijdens haar jeugdjaren). Bok-Nam is opgegroeid op het afgelegen eiland zonder enig gevoel van identiteit of zelfrespect. Haar man heeft seks met prostituees in huis terwijl zij wordt gedwongen om buiten te zitten en alles te aanhoren. Ze is wanhopig op zoek naar iemand die haar kan bevrijden uit deze vicieuze cirkel van onderdrukking en geweld.
 

De film gaat van start met het leven van Hae-Won in Seoul maar evolueert al snel naar het verhaal van Bok-Nam op het afgelegen eiland. Er wordt ruimschoots de tijd genomen om de emotionele aftakeling van beide jonge vrouwen in beeld te brengen. We krijgen alle aspecten van de fysieke en mentale onderdrukking van Bok-Nam te zien. Hierdoor komt haar complete gedaanteverandering in het slotstuk van de film bijzonder geloofwaardig over. De overgangsscène waarin ze zegt dat de zon tot haar heeft gesproken is uitermate creepy. Wie zal je helpen wanneer je zelf geen enkele uitweg meer ziet? Zal je een helpende hand uitreiken wanneer je iemand ziet lijden of kies je voor de makkelijke weg door een oogje dicht te knijpen? Kunnen we Bok-Nam veroordelen voor haar gewelddadige wraak wanneer alles en iedereen rondom haar de psychose constant heeft gevoed? Iedereen heeft een breekpunt als het aankomt op emotionele en fysieke vernedering.

 
Dit is het filmdebuut van de Zuid-Koreaanse regisseur Chul-soo Jang die eerder als assistent-regisseur werkte voor Samaritan Girl van Kim Ki-duk. De stijl van deze laatstgenoemde is ook herkenbaar in deze film. Bedevilled werd gelauwerd door het grote publiek op het International Fantastic Film Festival in 2010 waar het de hoofdprijzen in de wacht sleepte voor beste film en beste actrice. De film heeft ook tamelijk veel gelijkenissen met een andere Koreaanse film uit 2010 over een uitgebuite vrouw die het recht in eigen hand neemt, namelijk The Housemaid van San-soo Im. We kunnen deze film alvast toevoegen aan het rijtje cultfilms waartoe ook I Spit On Your Grave behoort.

BEELD EN GELUID
Het gebruik van natuurlijke kleuren en natuurlijk licht is fenomenaal in de film en komt helemaal tot zijn recht op de meer dan geslaagde HD-transfer. De panoramische vergezichten op het eiland Geumodo waar de film werd gedraaid, zien er zeer spectaculair uit. Zelfs de nachtelijke scènes zijn haarscherp en contrastrijk. De weelderige fauna en flora op het afgelegen eiland worden prachtig weergegeven door middel van een uitgebreid kleurenpalet dat de afwisseling van gele, groene, blauwe, bruine en zwarte tinten uitstekend weet te reproduceren. De vele close-ups in het tweede gedeelte van de film bieden een ongelooflijk detail.

 
Op auditief vlak krijgen we de keuze tussen een DTS-HD Master Audio 5.1-track en een LPCM 2.0-track waarvan de eerste onze voorkeur geniet. Het betreft hier een eerder subtiel audiospoor aangezien dit  niet bepaald een explosieve film is, maar de audiotrack slaagt cum laude in zijn opzet. De gewelddadige scènes waarbij een angstaanjagende stilte wordt gevolgd door een uitbarsting van geweld, worden bijzonder effectief ondersteund. De vele natuurlijke omgevingsgeluiden op het eiland (wind, golven) zijn ook duidelijk hoorbaar. De dialogen klinken helder en zijn makkelijk te volgen.

EXTRA'S
We worden helaas veel minder rijkelijk bedeeld in de bonussectie. We moeten hier genoegen nemen met een dertien minuten durende Behind The Scenes featurette, een standaard making-of die ons onbewerkte beelden laat zien van tijdens het productieproces. Daarnaast zijn er ook nog de originele Koreaanse Theatrical Trailer en een korte TV spot te bekijken.


CONCLUSIE
Bedevilled is een emotionele rollercoaster met een bloederige apotheose. De film vindt ergens het midden tussen een sociaal drama en een slasher en maakt indruk door de prachtige cinematografie en de geweldige acteerprestatie van Yeong-hie Seo als de getormenteerde Bok-Nam. De film heeft een trage opbouw die uitmondt in een denderende finale. Liefhebbers van Koreaanse psychologische thrillers zullen ruimschoots aan hun trekken komen met deze Bedevilled. De kwaliteit van beeld en geluid is uitmuntend, maar de extra's stellen helaas teleur.coverStudio: Optimum

Regie: Chul-soo Jang
Met: Yeong-hie Seo, Seong-won Ji, Jeong-hak Park, Ji-Eun Lee, Min Je

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
U.K.

Jaar:
2010

Leeftijd:
18

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
DS-SL

Barcode:
5055201815972


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Koreaans DTS-HD Master Audio 5.1
Koreaans LPCM 2.0


Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Behind The Scenes
• Trailer
• TV Spot

Andere recente releases van deze maatschappij