:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EAGLE: THE TRACE OF CRIME, THE - BOX 1
EAGLE: THE TRACE OF CRIME, THE - BOX 1
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-08-14
SERIE
Hallgrim Hallgrimsson is een jonge, Deense politieagent die aangeschreven staat als één van de beste inspecteurs van het land. Hij is niet alleen goed in zijn job, hij heeft bovendien nog zowat alles ervoor over. Dat wordt pijnlijk duidelijk wanneer hij een oproep krijgt als hij op het punt staat met het vliegtuig naar IJsland te vertrekken om zijn stervende moeder te bezoeken. Hoewel hij er zich van bewust is dat zijn moeder reikhalzend uitkijkt naar zijn bezoekje, stelt Hallgrim zijn vertrek uit. Ver moet hij in ieder geval niet gaan om zijn collega's te helpen, want het is net in de luchthaven van Kopenhagen dat er problemen zijn. In één van de toiletten is immers een politieagent vermoord. Volgens Hallgrims collega's gaat het niet om een losstaand feit, maar heeft het te maken met een ophanden zijnde vliegtuigkaping. Hallgrim zal alles in het werk moeten stellen om de situatie onder controle te krijgen en meer problemen te vermijden. Zijn stressbestendigheid en inzicht maken hem overigens de perfecte kandidaat om de leiding te nemen over een nieuw team dat de internationale misdaad moet bestrijden. Hallgrimsson mag zelf zijn teamleden kiezen. Samen met zijn oud-collega Nazim en forensisch experte Ditte kan hij zijn werk voortzetten. Maar Hallgrim krijgt niet alleen af te rekenen met de georganiseerde misdaad, ook de schimmen uit zijn verleden spelen hem parten.


De laatste jaren lijkt zowat alles qua detective of crimi uit Scandinavië te komen. The Eagle: The Trace Of Crime is één van de vele crimireeksen die momenteel de ronde doen. Geen bekende gezichten in deze reeks, maar dat hoeft ons ook niet te verbazen. De eerste dvd-box van The Eagle: The Trace Of Crime bevat vier afleveringen. Wie denkt met deze box het eerste seizoen in handen te hebben, zal teleurgesteld zijn. Het eerste seizoen van deze reeks telt immers 8 afleveringen die jammer genoeg verdeeld zijn over twee boxen.

AFLEVERINGEN
1. Codenaam: Sisyphus 1
Hallgrim Hallgrimsson krijgt de leiding over een moordonderzoek in de luchthaven van Kopenhagen. Daarvoor moet hij zelfs het bezoek aan zijn stervende moeder uitstellen. Zijn zus, die al jaren de zorg voor hun moeder voor haar rekening neemt, is daar allesbehalve gelukkig mee. Het is immers niet de eerste keer dat Hallgrim zijn werk voorrang geeft. De moord in de luchthaven is een prioriteit voor Hallgrim aangezien het slachtoffer een politieagent is en de moord de voorbode lijkt te zijn voor meer problemen. Terwijl Hallgrim en zijn collega's de bewakingsvideo's bekijken, wordt het steeds duidelijker dat er meer aan de hand is in de luchthaven, zeker wanneer ze voormalig KGB-agent Sergei herkennen als de moordenaar. Hallgrim geeft het bevel alle vliegtuigen aan de grond te houden om een kaping te voorkomen. Hij zet alles in het werk om Sergei te pakken te krijgen.


2. Codenaam: Sisyphus 2

Hallgrimsson wordt gevraagd om een team samen te stellen dat op internationaal vlak de strijd kan aangaan met de georganiseerde misdaad. En hij kiest zijn team zorgvuldig: agent Nazim, forensisch experte Ditte en computerexpert Michael zijn immers al even gedreven als hijzelf. Het team gaat meteen aan de slag, zeker nu het spoor van Sergei in de richting van Zweden wijst. Hoewel Hallgrim de touwtjes stevig in handen heeft, moet hij toch nog verantwoording afleggen aan zijn leidinggevende Thea Nelleman. De vraag is of zij Hallgrims principes deelt. Hallgrim staat onder zware druk en dat heeft gevolgen voor zijn gezondheid.

3. Codenaam: Skylla

Hallgrim is in de lobby van zijn hotel getuige van een stevige ruzie tussen een Noorse zakenvrouw en een Deense man. Later die avond wordt de vrouw dood teruggevonden. Hallgrim en zijn team gaan op zoek naar de Deen. Hij blijkt een nogal louche type te zijn, maar ook de vermoorde zakenvrouw was geen heilig boontje. Met Hallgrim gaat het steeds slechter. Hij wordt geteisterd door waanbeelden die hem terugvoeren naar zijn kindertijd in IJsland


4. Codenaam: Ifigenia
Hallgrim is nog steeds op zoek naar Sergei en hij gaat tot het uiterste om zijn doel te bereiken. Hij is zich er niet van bewust dat hij op deze manier het leven van anderen in gevaar brengt. Maar dan wordt een belangrijke getuige dood teruggevonden. Ondanks het feit dat de vermoorde vrouw deel uitmaakte van het beschermingsprogramma voor getuigen, heeft Sergei haar te pakken gekregen. Hallgrim is ervan overtuigd dat hij daar schuld aan heeft en hij wordt overmand door schuldgevoelens.

BEELD EN GELUID
Over het algemeen is de beeldkwaliteit van The Eagle niet slecht. In de gewone scènes is het beeld vrij duidelijk en zonder fouten. Hallgrims waanbeelden en flashback zijn van de rest te onderscheiden doordat het kleurenpalet helemaal anders is. Deze beelden zijn veel waziger wat beslist de bedoeling was. In The Eagle wordt heel wat afgereisd en om dat te tonen wordt er geregeld gebruik gemaakt van luchtfoto's waarop geleidelijk ingezoomd wordt. Dat was misschien een leuk idee, maar de beelden ogen in ieder geval niet goed. Hun kwaliteit is een pak slechter dan die van de rest. Het 5.1-surroundgeluid stelt niet veel voor en het voegt nauwelijks wat toe.


EXTRA'S

Geen

CONCLUSIE
The Eagle: The Trace Of Crime is geen topreeks. Hoewel het idee op zich niet slecht is, kan de serie het toch niet halen tussen het overweldigende aanbod dat er vandaag uit de Scandinavische wereld op ons afkomt. Ander en beter.


cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Søren Kragh-Jacobsen, Kristoffer Nyholm, Martin Schmidt en Niels Arden Oplev
Met: Jens Albinus, Ghita Nørby, Marina Bouras, Janus Bakrawi en Steen Stig Lommer

Film:
6.5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
240 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717344741132


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Deens Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij