:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FRASIER - SEIZOEN 8
FRASIER - SEIZOEN 8
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2011-03-23
SERIE
In het achtste seizoen van Frasier moeten de makers een ondankbare taak vervullen. Hoe zorg je er immers voor dat twee personages, die de kijker al zeven jaar bij elkaar wil zien komen, de belofte waarmaken van een perfecte relatie? De oplossing is even simpel als bizar: door er amper op in te gaan. In de eerste afleveringen wordt de relatie van Niles en Frasier weliswaar centraal gesteld, maar vervolgens verdwijnt het kersverse koppel wat naar de achtergrond. De reden moet gezocht worden in motieven die niks met de show zelf te maken hebben: actrice Jane Leeves was namelijk zwanger, waardoor het eerder een subplot over gewichtstoename is die de Niles-Daphnerelatie domineert dan de vlinders in de buik. Vreemd genoeg komt dit het achtste seizoen net ten goede. De makers krijgen immers de kans om wat meer aandacht te besteden aan de andere karakters in de show, waardoor in het achtste seizoen de ster van iedere acteur evenveel schijnt.

Dat neemt niet weg dat de belangrijkste plotontwikkelingen nog steeds de richting van het titelpersonage ingaan. Naast de inmiddels obligatoire romantische scenario's waarin Frasier verzeilt raakt, komt hij halverwege het seizoen ook zichzelf tegen. Het ontvangen van een carrièreprijs doet hem namelijk beseffen dat hij wel goed is in wat hij doet, maar dat de redenen voor het kiezen van een beroep als psychiater misschien minder nobel waren. Het is een moment van zelfreflectie dat zeldzaam is in Amerikaanse sitcoms, temeer omdat de schrijvers zich nooit van zeemzoete siroop bedienen en Kelsey Grammer zowel het drama als de humor van de situatie prachtig gestalte geeft. Bijzonder grappig is ook een episode waarin Frasier lessen automechanica volgt en zich als een ongeïnteresseerde, 'gemiddelde' student gedraagt.

John Mahoney bewijst voornamelijk zijn verdienste als komisch tegengewicht in afleveringen waarin Frasier de boventoon voert. De acteur heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld als de man van de goed gemikte oneliner en ook dit seizoen excelleert hij daarin. Afleveringen waarin hij een grotere rol krijgt toebedicht, blijken echter nog beter. Vooral in It Takes Two To Tangle, waarin Martin Crane tegelijkertijd met twee dames date, behoort tot de beste episodes van dit seizoen. Als producer Roz Doyle heeft actrice Peri Gilpin een hele weg afgelegd. Wat ooit een redelijk monodimensionale mannenverslindster was, is uitgegroeid tot een zelfzekere alleenstaande moeder. Dat maakt het voor de schrijvers gemakkelijker om haar een grotere rol te geven in meer verhaallijnen, iets waar ze gretig op ingaan, met als resultaat prima afleveringen als The Wizard and Roz en Docu.Drama.

Naar goede gewoonte zijn ook de prestaties van de gastacteurs om duim en vingers af te likken. Primus inter pares is zonder twijfel Derek Jacobi die in The Show Must Go Off een hilarisch overacterende versie van zichzelf neerzet. Ook Rene Auberjonois is prima als Frasiers mentor, terwijl ex-astronaut John Glenn verrassend humoristisch uit de hoek komt. Het meest blijven echter Patricia Clarkson en Jean Smart bij als de twee compleet tegenovergestelde vrouwen tussen wie Frasier op het einde van het seizoen moet kiezen. Als dit moment aanbreekt, hebben we echter al een seizoen achter de kiezen dat een ongewone regelmaat qua kwaliteit bevat, zonder grote pieken, maar - een cruciaal verschil met de voorgaande seizoenen - ook zonder echte dalen. De achtste opeenvolgende Emmy-nominatie als beste komedie was dan ook zeer verdiend. Het feit dat het de laatste nominatie zou blijken voor Frasier, was dat niet. Want ook het negende seizoen zou kwalitatief hoogstaand blijken.

AFLEVERINGEN
166. And The Dish Ran Away With The Spoon
Nadat Daphne Donny aan het altaar heeft laten staan, kunnen zij en Niles eindelijk hun gevoelens voor elkaar in de openbaarheid brengen. Dat is echter buiten Mel gerekend, die Niles enkel een echtscheiding wil gunnen als hij nog enkele weken de schijn ophoudt. Donny wil inmiddels een rechtzaak beginnen tegen Daphne.

167. The Bad Son
Frasier gaat met Martin naar een rusthuis omdat hij interesse heeft in een vrouw die daar werkt. Niles en Daphne houden een romantisch diner op het dak van het appartementsblok, maar raken daar opgesloten.

168. The Great Crane Robbery
Frasier positioneert zich als stijlmentor van de nieuwe eigenaar van KACL. Hij moet echter met lede ogen toezien hoe de eigenaar zijn stijl iets te letterlijk kopieert... en er nog lof voor krijgt ook.

169. Taking Liberties
Het enige wat nog ontbreekt in het leven van Frasier wordt hem eindelijk in de schoot geworpen: een butler. De man blijkt niet alleen goed in het runnen van het huishouden, maar ook in het geven van goede raad.

170. Legal Tender Love and Care
Frasier begint te daten met de advocate die Daphne en hemzelf verdedigt in de rechtzaak die Donny tegen hen heeft ingespannen. Die is overigens zelf van plan snel weer in het huwelijksbootje te stappen.

171. The New Friend
De nieuwe vriend van Roz komt goed overeen met Frasier. Als de relatie strandt, moet de psychiater liegen tegen zijn producer om zijn nieuwe beste vriend te kunnen ontmoeten.

172. Mary Christmas
Een jongensdroom gaat in vervulling als Frasier de kerstparade van Seattle mag presenteren. Zijn co-presentator is helaas Dr. Mary en zij trekt zich een stuk beter uit de slag dan hij.

173. Frasier's Edge
Net op het moment dat hij een Lifetime Achiement Award ontvangy, sukkelt Frasier in een identiteitscrisis. Gelukkig is zijn mentor van Harvard in de stad om tot de kern van het probleem door te dringen.

174. Crane Unplugged
Frasier wil meer tijd doorbrengen met zijn zoon en neemt hem daarom mee op een kampeertrip. Maar Freddy staat daar helemaal niet om te springen.

175. Motor Skills
Om indruk te maken op respectievelijk Daphne en Martin volgen Niles en Frasier avondlessen auto-onderhoud. Als dit niet hun ding blijkt, trachten ze voor het eerst in hun leven 'niet te zakken' in plaats van te excelleren.

176. The Show Must Go Off
Als Frasier en Niles merken dat de favoriete acteur uit hun jeugd een rol heeft in een campy sciencefictionreeks, overtuigen ze hem nog eens op de theaterplanken te staan. De man blijkt echter aan een serieuze vorm van overacting te lijden.

177. Sliding Frasiers
Twee scenario's spelen zich simultaan af in deze aflevering. In het ene scenario heeft Frasier een date met een knappe artieste, in het andere blijft hij alleen thuis.

178. Hungry Heart
Daphne probeert de kilo's te verliezen die ze sinds haar relatie met Niles is bijgekomen. Frasier moet inmiddels voorkomen dat de vrouw van radiomanager Kenny vreemdgaat... met Frasier zelf.

179. Hooping Cranes
Tijdens een wedstrijd van de plaatselijke basketbalploeg slaagt Niles erin de bal vanaf de middellijn in de korf te gooien. Martin buit dit uit om in zijn pub gratis bier te krijgen, maar Frasier is jaloers omdat hij weet dat het schot een toevalstreffer was.

180. Docu.Drama
Roz en Frasier proberen elkaar te overtroeven in het vinden van een goede vertelstem voor een radiodocumentaire van Roz over het ruimteprogramma.

181. It Takes Two To Tangle
De school waar Frasier en Niles les volgden dreigt failliet te gaan. In Martins nieuwe vriendin denken ze de juiste persoon gevonden te hebben. Maar Martin date twee vrouwen tegelijkertijd en bemoeilijkt daardoor de zaak.

182. Forgotten but Not Gone
Frasier en Niles zitten elkaar in de haren nadat Frasier een eigen segment over wijn krijgt in de radioshow van Gil Chesterton. Martin kreunt inliddels onder de oefeningen van Daphnes vervangster, maar smult van haar kookkunsten.

183. Daphne Returns
Daphne is haar overtollige kilo's kwijt, maar formuleert een reden voor haar plotse eetbuien die Niles niet aanstaat. Roz verkoopt een idee voor een kinderboek waarvan later blijkt dat het al bestaat.

184. The Wizard and Roz
Niles huurt een 'spookoloog' in om te bewijzen dat Daphne geen voorspellende gaven heeft. Frasier kan er niet mee omgaan dat Roz een relatie begint met zijn mentor van Harvard.

185. Semi-Decent Proposal
Frasier wil een afspraakje versieren met Claire, een vriendin van zijn ex-liefje Lana. Die belooft hem hiermee te helpen, op één voorwaarde: Frasier moet haar zoon Kirby bijles geven.

186. A Passing Fancy
Kirby wil zich maar aan het studeren zetten als Frasier een date voor hem versiert met Roz. Niles en Daphne hebben moeite om zich aan te passen aan elkaars slaapgedrag.

187. A Day In May
Niles is jaloers op een man die flirt met Daphne in het hondenpark. Frasier wordt door Lana ingeschakeld om te helpen bij de verkoop van een huis.

188. Cranes Go Caribbean
Frasier heeft een romantsiche trip naar Belize gepland voor zichzelf en Claire. Dat draait anders uit als de vlucht vertraging heeft en de rest van zijn familie ook present geeft op de vakantiebestemming.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit neemt geen grote sprongen voorwaarts op deze dvd-release. Scherpte, kleurenweergave en contrast blijven niettemin zeer degelijk en vuiltjes of printbeschadigingen zijn niet aanwezig. De soundtrack bestaat uit een prima surroundspoor dat de dialogen helder weergeeft en de occasionele geluidseffecten en muziek goed tot hun recht laat komen.

EXTRA'S
De disks bevatten geen extra's.

CONCLUSIE
Het achtste seizoen van Frasier brengt niet wat het vorige seizoen liet verwachten, maar voor eens is dat een voordeel, want een handvol episodes haalt het niveau van de hoogdagen en ook de rest mag er best zijn. Beeld en geluid halen een goed niveau, maar het ontbreken van bonusmateriaal bljft een smet op de dvd-releases van deze briljante sitcom.


cover
Studio: Paramount

Regie: Diversen
Met: Kelsey Grammer, David Hyde Pierce, Jane Leeves, Peri Gilpin, John Mahoney

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
2000-01

Leeftijd:
PG

Speelduur:
504 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij