:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> INSPECTOR LYNLEY MYSTERIES, THE - SEIZOEN 5
INSPECTOR LYNLEY MYSTERIES, THE - SEIZOEN 5
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-02-28
SERIE
Aan het einde van het vierde seizoen zien we hoe Thomas Lynley zichzelf bij een arrestatie niet meer in de hand heeft en te agressief optreedt in het bijzijn van collega’s. Dit voorval kon uiteraard niet zonder gevolgen blijven: Lynley wordt geschorst waardoor zijn partner Barbara Havers met een nieuwe chef, Fiona Knight, samen moet leren werken. Lynley hoopt dat Barbara tijdens het onderzoek naar zijn professionele blunder een goed woordje voor hem zal doen zodat hij snel weer aan de slag kan gaan. De vraag is maar of de geschorste Thomas erin zal slagen zich zolang afzijdig te houden. Ondertussen zoeken Thomas en Helen weer toenadering tot elkaar.

In dit vijfde seizoen draait alles weer om Thomas Lynley en Barbara Havers. We zien dus grotendeels de oude vertrouwde cast opnieuw verschijnen. Alleen Helen Clyde heeft een hele metamorfose ondergaan. Vreemd genoeg lijkt dit ons speurdersduo totaal te ontgaan en zijn wij de enigen die merken dat Helen getransformeerd is van een nogal magere brunette (Lesley Vickerage) naar een iets rondborstigere roodharige vrouw (Catherine Russell). Een andere actrice zoeken voor een rol is nooit een goed idee, maar in dit geval is er niet eens een poging ondernomen om de nieuwe actrice ook maar minimaal op de eerste Helen Clyde te laten lijken. Dat hadden we niet verwacht van een reeks als The Inspector Lynley Mysteries.


AFLEVERINGEN
1. Natural Causes
Uit een meer in Kent wordt een auto opgevist met daarin het lijk van een jonge vrouw. Het slachtoffer, Edie Covington, had de avond ervoor vanuit haar zinkende auto nog een noodoproep gestuurd naar de hulpdiensten. Barbara Havers gaat de feiten onderzoeken samen met inspecteur Fiona Knight. Hoewel Lynley eigenlijk geschorst is, kan hij het toch niet laten zijn eigen mening over de zaak kenbaar te maken, zeker niet wanneer hij de indruk heeft dat Fiona Knight het helemaal bij het verkeerde eind heeft.


2. One Guilty Deed
Lynley en Havers willen de misdaadbaas Michael Shand eindelijk arresteren. Daartoe rekenen ze op de hulp van één van zijn vroegere medewerkers. Maar dan wordt hun getuige dood teruggevonden op het strand. Lynley en Havers trekken ook naar de kust om de moord te onderzoeken. Tot grote ergernis van Lynley moeten hij en Barbara een caravan delen. Bovendien zou het spoken op het caravanpark.


3. Chinese Walls
Het lichaam van de 23-jarige Emily Proctor wordt gevonden in Hyde Park, waar ze de avond voordien is neergestoken. Emily was een beloftevolle advocate. Ze liep stage bij Tony Wainwright, een mensenrechtenadvocaat die Emily al bewonderde sinds haar jeugd. Op het eerste gezicht lijkt er niet echt een reden te zijn voor de moord op Emily tot Havers en Lynley ontdekken dat Emily recent verwikkeld geraakt was in de cyberseksindustrie. Maar wanneer de politie ontdekt dat Wainwrights verloofde 15 jaar voordien ook al vermoord werd, gaat het onderzoek een heel andere richting uit.


4. In The Blink Of An Eye
De paparazzo Peter Rooker wordt doodgeslagen in een verlaten steegje in Soho. Voordien was Rooker een succesvolle oorlogsfotograaf in Bosnië. Maar wat hij daar zag, heeft hem veranderd. Het wordt snel duidelijk dat alle betrokken partijen meer weten dan ze willen laten uitschijnen. Lynley vermoedt dat alles draait om de Bosnische Nina Delic – waar Peter voogd over was – en hij schakelt de hulp van Helen in.

BEELD EN GELUID

Ondanks het feit dat dit vijfde seizoen van The Inspector Lynley Mysteries pas dateert van 2006 is de beeld- en geluidskwaliteit niet verbeterd ten opzichte van het eerste seizoen. Het geluid is nog altijd enkel stereo, om over de beeldkwaliteit nog te zwijgen. Er zit heel wat sneeuw op de beelden die allesbehalve scherp zijn.

EXTRA'S
Voor het vijfde seizoen op een rij, nog altijd niets.


CONCLUSIE

Het vijfde seizoen van The Inspector Lynley Mysteries telt maar vier afleveringen, maar die zijn alle vier de moeite waard. De enige grote flater die hier begaan wordt, betreft de vervanging van Helen Clyde door een andere actrice. Maar laat dit zeker de lol niet bederven. The Inspector Lynley Mysteries staat voor het overige nog altijd garant voor sterke verhalen.


cover
Studio: Memphis Belle

Regie: Simon Massey, Jonathan Fox Bassett, Robert Bierman en Brian Kelly
Met: Nathaniel Parker en Sharon Small

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
4/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
360 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789089414359


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij