:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PERSÉCUTION
PERSÉCUTION
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-03-16
FILM
De dertiger Daniel werkt als klusjesman in de bouwsector. Op zich is dat niet zo apart, zij het dat Daniel meestal ook tijdelijk zijn intrek neemt in de woningen die hij renoveert. Naast zijn werk houdt Daniël zich ook nog bezig met zijn goede vriend Michel en zijn vriendin Sonia, met wie hij een latrelatie heeft.


Het is wel duidelijk dat Daniels relaties niet van een leien dakje lopen. Michel heeft een moeilijke tijd achter de rug waarin hij zelfs in de psychiatrie belandde. Hoewel Daniel beweert dat hij Michel wil helpen, hebben de twee toch geregeld discussies. De relatie tussen Daniel en Sonia verloopt nog stukken moeilijker en balanceert constant tussen grote liefde en hevige ruzies. Daniels onzekerheid en jaloezie spelen daarrin een grote rol. Als Daniel in een metrostation een vuurtje geeft aan een onbekende man, kan niemand vermoeden dat dit het startschot is voor een aantal zeer bizarre gebeurtenissen. De mysterieuze man blijft Daniel immers achtervolgen. Het komt zelfs zo ver dat Daniel de onbekende bij zijn thuiskomst naakt op bed vindt. De man beweert hopeloos verliefd te zijn op Daniel en blijft hem in de gaten houden. Daniel begint stilaan de grip op zijn leven te verliezen. En dan stevent ook zijn relatie met Sonia af op een dieptepunt…
 

De Franse regisseur Patrice Chéreau, die eerder al La Reine Margot en Intimacy regisseerde, koos in Persécution voor een aantal bekende namen uit de Franse filmwereld. Romain Duris (L’Auberge Espagnole en Les Poupées Russes) neemt de rol van Daniel voor zijn rekening. Charlotte Gainsbourg – dochter van Serge Gainsbourg en vrouw van de bekende Franse acteur Yvan Attal – speelt de koele Sonia. Op zich doen de acteurs het niet slecht, maar hun prestaties kunnen de verwarde verhaalopbouw niet rechtzetten, want uiteindelijk is dat de indruk die Persécution zal nalaten: totale verwarring. Het verhaal lijkt samengesteld uit een aantal fragmenten waartussen de link niet altijd duidelijk is. De personages en hun onderlinge relaties komen heel vreemd over, maar de aanwezigheid van de mysterieuze, al dan niet reële aanbidder van Daniel doet helemaal de deur dicht.

 
BEELD EN GELUID
Op de beeldkwaliteit van Persécution valt niet veel aan te merken. Er zijn geen onvolmaaktheden of fouten, maar daar blijft het wel bij. De kleuren zijn allemaal vrij mat en dof en eigenlijk stoort dit niet in deze film. Hetzelfde geldt voor het stereogeluid. Dat is zeker niet spectaculair, maar hoeft ook helemaal niet in een prent als Persécution. De dialogen zijn duidelijk en dat is het voornaamste in deze praatfilm.

EXTRA'S
Geen

CONCLUSIE
Persécution klonk veelbelovend, maar heeft ons toch wel teleurgesteld. Aangezien het een Franse film is, hadden we ons wel verwacht aan een iets of wat alternatieve prent, maar Persécution rekt dit begrip wel heel ver en het wordt net allemaal iets te vreemd.


cover
Studio: Filmfreaks

Regie: Patrice Chéreau
Met: Romain Duris, Charlotte Gainsbourg en Jean-Hugues Anglade

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7.5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789058498243


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Stereo


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij