:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHIRI
SHIRI
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2002-07-20
FILM
Begin jaren negentig wordt Hee door een Noord Koreaanse terroristenorganisatie opgeleid tot huurmoordenares. Deze gewelddadige terreureenheid heeft als doel Zuid Koreaanse doelwitten te bestoken met moord- en bomaanslagen. Twee Zuid Koreaanse geheimagenten Ryu en Lee trachten haar al jaren op te sporen, tevergeefs zoals blijkt want elke keer is ze hen een stapje voor. Hun inspanningen worden hierdoor telkens teniet gedaan, wat maakt dat ze op termijn niet enkel elkaar maar ook hun collega’s beginnen te verdenken. Ondertussen ontwikkelen enkele Koreaanse wetenschappers een machtig en explosief wapen, CTX, een vloeibare bom waar de terroristenorganisatie hun oog op heeft laten vallen. Ze slagen erin een bewaakt konvooi te onderscheppen en gaan met een lading CTX aan de haal. Wanneer Park, een oude vijand van Ryu, opduikt in Seoul gaan de poppen aan het dansen. Tijdens een voetbalwedstrijd om Noord en Zuid dichter bij elkaar te brengen, plant hij met zijn terroristenorganisatie een waanzinnige aanslag in het voetbalstadium. Met het vriendschappelijke karakter van de wedstrijd zijn ze niet opgezet, volgens hen is het allemaal onzin en kan het de politici niet schelen dat de bevolking in Noord-Korea van armoede verkommert. Ze zijn de vijftig jaar politiek bedrog meer dan beu en zijn er rotsvast van overtuigd dat Korea met deze aanslag een nieuwe toekomst tegemoet gaat.


BEELD EN GELUID
Shiri heeft een origineel beeldformaat van 1.66:1 dat op de Koreaanse dvd-release door de regisseur herschaald werd naar 1.77:1. Op deze Benelux versie wordt de film echter in een anamorfisch 1.85:1 beeldformaat gepresenteerd. De beeldkwaliteit is behoorlijk goed met voldoende detail en volle natuurlijke kleuren al merk je af en toe witte vlekjes en vuiltjes op de print. Het contrast is prima maar in sommige donkere scènes is de actie iets moelijker te volgen. Gedurende de hele film is er bovendien een lichte vorm van grain zichtbaar.

De DTS geluidstrack die je kan beluisteren op de Koreaanse dvd-release vinden we hier niet terug. Niet getreurd, de Dolby Digital 5.1 track (448 kbps) weet zich goed uit de slag te trekken. De beschikbare kanalen worden (meestal) optimaal benut waarbij vooral de actiescènes uit de luidsprekers knallen. De geluidstrack biedt voldoende spreiding en richting. Minpuntje is wel dat de soundtrack enkel uit de voorste speakers weerklinkt, men had een meer ruimtelijk effect bekomen indien de surrounds ook hier hun werk mochten doen.


EXTRA’S
Drie trailers vinden we terug op deze dvd: Brother, Ghostdog en Apocalypse Now Redux. Daarmee is de kous af. Toch is het jammer dat A-Film hier geen interviews of documentaire heeft toegevoegd. De Koreaanse regiovrije versie van Shiri daarentegen bestaat uit een dubbeldvd met DTS geluidstrack en een heleboel extra’s die weliswaar niet Engels ondertiteld zijn. Of deze extra’s een meerwaarde betekenen, betwijfelen we sterk, tenzij je vloeiend Koreaans spreekt uiteraard.

CONCLUSIE
Aziatische films zitten al jaren in de lift en dankzij het wereldwijde succes van dvd is hun populariteit alleen maar toegenomen. Shiri werd een grote hit in Korea en combineert naadloos actie en romantiek. Dankzij dvd krijgt deze film nu een kans in onze contreien. Technisch scoort deze release behoorlijk goed, de extra’s laten het totaal afweten. Al bij al toch het bekijken meer dan waard.

cover
Studio: A-Film

Regie: Kang Jegyu
Met: Han Suc Kyu, Sung Kang Ho, Choi Min Sik, Kim Yun Jin

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777001363


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Koreaans Dolby Digital 5.1
Koreaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij