:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SERIAL EXPERIMENTS LAIN #3 - DEUS
SERIAL EXPERIMENTS LAIN #3 - DEUS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-07-14
FILM
Er zijn geruchten dat Lain de diepste geheimen van mensen steelt en deze verspreid in de Wired. Haar vrienden laten haar in de steek. Maar ook de ouders van Lain vertrekken en vertellen haar dat ze niet haar echte ouders zijn! Als Lain ontdekt dat niemand ander dan haar andere ik al de problemen in de Wired maakt is ze wat in de war. Wie is nu de echte Lain? Verward en eenzaam ontdekt ze dan in de Wired een persoon die bekend staat als God…

Serial Experiments Lain is een wat bizarre anime-serie die bestaat uit 13 afleveringen. Net als animetitels als Perfect Blue en konsoorten is Lain een meer volwassen verhaal. Het verhaal zit zéér goed in elkaar en het verdient ook je volledige aandacht. De karakters zijn goed uitgewerkt en de animaties zijn van topniveau. Deze zijn tot stand gekomen door gewone traditionele animatietechnieken maar dan hier en daar aangepast met de computer. Opmerkelijk is dat regisseur Nakamura eveneens gebruik maakt van aangepaste live-actionbeelden! Het vreemde is dat regisseur Ryutaro Nakamura en de meeste van de Lain-cast (met uitzondering van schrijver Chiaki Konaka die bekendheid verworven had met Armitage III) niet veel in het animewereldje gepresteerd hadden. En je zou denken dat na een meesterwerk als Lain er enige erkenning zou komen voor de mensen die eraan meewerkten maar niets is minder waar. Nog een vreemd punt aan de Lain-saga is dat het scenario voor de “Lain” Playstation-game er al was voor de anime! Want producer Yasuyuki Ueda was van plan om een nieuw soort verhaallijn te creëren. Namelijk van computergame naar anime! Dit was nog niet veel gedaan (van anime naar game is al meer gedaan, denk maar aan Ghost In The Shell en het daaropvolgende Playstation-game) en bleek ook niet zo simpel te zijn want heel wat dingen van de game zijn anders dan bij de anime (sommige verhaallijnen en karakters). Schrijver Chiaki Konaka die zoals eerder vermeld instond voor het scenario van de anime, was ook verantwoordelijk voor de game. De game en de anime zijn gelijk afgewerkt maar toch werd wijselijk besloten om de anime eerst uit brengen en daarna pas het computergame. Uiteindelijk werd de anime stukken succesvoller dan het spel. Serial Experiments Lain won zelfs de prestigieuze “Excellence Prize” op het Japanse Media Art festival in ’98. Serial Experiments Lain hoort zonder twijfelen bij de betere anime en zal vooral mensen aanspreken die geïnteresseerd zijn in films à la The Matrix en in werk van cyberpunk schijver Philip K. Dick.

AFLEVERINGEN
Layer 08: Rumors
Layer 09: Protocol
Layer 10: Love

BEELD EN GELUID
Net als bij de vorige twee releases is het beeld van zéér goede kwaliteit! Het oogt scherp en is vrij van printbeschadigingen of compressiefouten. De kleuren zijn prachtig en ogen warm en natuurlijk. Minimale edge enhancement is wel nog aanwezig. Maar dit is niet dramatisch. Op het gebied van geluid hebben we opnieuw de keus tussen een Engels en een Japans geluidsspoor. De Japanse geluidstrack geniet onze voorkeur. Deze klinkt warm en voldoende natuurlijk. Bij de effecten en muziek is er een voldoende spreiding. Bovendien is het geluid vrij van ruis en ander storende kraakjes. Ook de dialogen zijn goed te verstaan. De Engelse-track is ook van een degelijke kwaliteit. Prima werk van Pioneer!

EXTRA'S
Enkel op gebied van extra’s lijken ze het niet goed te snappen! Opnieuw krijgen we enkele beknopte extra’s die je op vijf minuten gezien hebt. We treffen een 13-tal originele schetsen aan en een TV-spot voor de Playstation game van Serial Experiments Lain. De DVD credits zijn opnieuw aanwezig en hier zit echt niemand op te wachten! De informatie van andere animetitels op het Pioneer-label is ook aanwezig maar voegt niets toe en is enkel uit commerciële overwegingen aanwezig op deze schijf! Een easter egg is ondertussen een traditie geworden.

CONCLUSIE
Serial Experiments Lain is een geslaagde sciencefiction/thriller geworden met als thema internet. Serial Experiments Lain bestaat uit 13 afleveringen en op deze derde DVD krijgt u de volgende 3 afleveringen voorgeschoteld. Pioneer heeft goed werk geleverd en voorziet deze schijf van goede beeld- en geluidskwaliteit. Spijtig dat er maar weinig extra’s aanwezig zijn. Deze reeks is een sterke aanrader voor mangaliefhebbers en sciencefictionfans!


coverStudio: Pioneer

Regie: Ryutaro Nakamura
Met: Kaori Shimizu, Ryunosuke Obayashi, Rei Igarashi, Ayako Kawasumi

Film:
9/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
1

Genre:
Manga

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1998

Leeftijd:
16+

Speelduur:
73 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
013023022799


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Conceptual drawings,
• Commercial,
• DVD credits,
• Pioneer information,
• Easter egg

Andere recente releases van deze maatschappij