:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SERIAL EXPERIMENTS LAIN #2 - KNIGHTS
SERIAL EXPERIMENTS LAIN #2 - KNIGHTS
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-07-13
FILM
In de Wired is een super hackergroep aan het werk. Deze groep staat bekend als de Knights. Niemand weet wie de Knights zijn maar ze beginnen meer en meer effect op de Wired te krijgen. Ook Lain zal vroeg of laat met hun te maken krijgen. Als Lain in de Wired op onderzoek gaat naar de vele kinderzelfmoorden komt ze tot de ontdekking dat de Knights wel eens meer met deze zaak te maken zouden kunnen hebben…

Serial Experiments Lain is een wat bizarre anime-serie die bestaat uit 13 afleveringen. Net als animetitels als Perfect Blue en konsoorten is Lain een meer volwassen verhaal. Het verhaal zit zéér goed in elkaar en het verdient ook je volledige aandacht. De karakters zijn goed uitgewerkt en de animaties zijn van topniveau. Deze zijn tot stand gekomen door gewone traditionele animatietechnieken maar dan hier en daar aangepast met de computer. Opmerkelijk is dat regisseur Nakamura eveneens gebruik maakt van aangepaste live-actionbeelden! Het vreemde is dat regisseur Ryutaro Nakamura en de meeste van de Lain-cast (met uitzondering van schrijver Chiaki Konaka die bekendheid verworven had met Armitage III) niet veel in het animewereldje gepresteerd hadden. En je zou denken dat na een meesterwerk als Lain er enige erkenning zou komen voor de mensen die eraan meewerkten maar niets is minder waar. Nog een vreemd punt aan de Lain-saga is dat het scenario voor de “Lain” Playstation-game er al was voor de anime! Want producer Yasuyuki Ueda was van plan om een nieuw soort verhaallijn te creëren. Namelijk van computergame naar anime! Dit was nog niet veel gedaan (van anime naar game is al meer gedaan, denk maar aan Ghost In The Shell en het daaropvolgende Playstation-game) en bleek ook niet zo simpel te zijn want heel wat dingen van de game zijn anders dan bij de anime (sommige verhaallijnen en karakters). Schrijver Chiaki Konaka die zoals eerder vermeld instond voor het scenario van de anime, was ook verantwoordelijk voor de game. De game en de anime zijn gelijk afgewerkt maar toch werd wijselijk besloten om de anime eerst uit brengen en daarna pas het computergame. Uiteindelijk werd de anime stukken succesvoller dan het spel. Serial Experiments Lain won zelfs de prestigieuze “Excellence Prize” op het Japanse Media Art festival in ’98. Serial Experiments Lain hoort zonder twijfelen bij de betere anime en zal vooral mensen aanspreken die geïnteresseerd zijn in films à la The Matrix en in werk van cyberpunk schijver Philip K. Dick.

AFLEVERINGEN
Layer 05: Distortion
Layer 06: Kids
Layer 07: Society

BEELD EN GELUID
Ook het beeld op deze tweede DVD van Lain is uitgevoerd in het 4:3 formaat. Het beeld oogt scherp en is vrij van printbeschadigingen. Ook digitale compressiefouten zijn niet van de partij. De kleuren zijn zéér kleurrijk en ogen warm en natuurlijk. Af en toe wat minimale edge enhancement maar voor de rest wederom een goede beeldkwaliteit. De Japanse Dolby Digital 2.0-track klinkt warm en heeft een voldoende spreiding. Het geluid is vrij van ruis. De dialogen klinken zuiver en zijn goed te verstaan. Ook de Engelse-track is van een goede kwaliteit. Beide zijn goede transfers van Pioneer.

EXTRA'S
We hebben hier zo mogelijk nog minder features als bij de eerste DVD! Allereerst hebben we maar een 15-tal schetsen, dan hebben we de beginanimatie maar dan zonder credits. Oké, dit is een prachtige animatie met mooie muziek, maar we konden onszelf toch niet van de indruk ontdoen dat dit hier gebruikt wordt als opvulling. Opnieuw hebben we hier een pagina DVD credits en wat info rond andere Pioneer-titels. Als laatste hebben we ook hier een easter egg.

CONCLUSIE
Serial Experiments Lain is een geslaagde sciencefiction/thriller geworden met als thema internet. Serial Experiments Lain bestaat uit 13 afleveringen en op deze tweede DVD krijgt u de volgende 3 afleveringen voorgeschoteld. Pioneer heeft goed werk geleverd en voorziet deze schijf van goede beeld- en geluidskwaliteit. Spijtig dat er maar weinig extra’s aanwezig zijn. Deze reeks is een sterke aanrader voor mangaliefhebbers en sciencefictionfans!


coverStudio: Pioneer

Regie: Ryutaro Nakamura
Met: Kaori Shimizu, Ryunosuke Obayashi, Rei Igarashi, Ayako Kawasumi

Film:
9/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
1

Genre:
Manga

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1998

Leeftijd:
16+

Speelduur:
73 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
013023022690


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Japans Surround 2.0
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Conceptual drawings,
• Non-credits opening,
• DVD credits,
• Pioneer information,
• Easter egg

Andere recente releases van deze maatschappij