:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KLEINE PRINSES - KASTEELGEHEIMEN
KLEINE PRINSES - KASTEELGEHEIMEN
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-10-11
SERIE
Als u thuis kleine meisjes heeft in hun "prinsessenperiode", dan is het mogelijk dat u met deze dvd-reeks geconfronteerd wordt. Kleine Prinses is een boekenreeks van illustrator Tony Ross en eerder bescheiden van opzet. Het hoofdpersonage, een jong egocentrisch en verwaand wicht, is feitelijk een slecht rolmodel. Aan elk van haar misdragingen is er uiteindelijk wel een zedenles verbonden, maar om in deze simplistische opzet een educatief randje te ontwaren, zou ons te ver voeren. Mijn voornaamste bezwaar is dat de tekeningen te lelijk zijn en in vele opzichten lijken op de vermaledijde oostbloktekenfilmpjes van weleer. Ook de nevenpersonages - de admiraal die bijvoorbeeld in een zwembandje rondloopt en de koningin die wel de nicht lijkt van Ma Flodder, ze zijn een esthetisch sof. Als tegengif voor die afgelikte, steriele Disney-prinsessen kan deze reeks tellen, maar er is jammer genoeg niet veel moeite gestopt in de animatie of in het vinden van een plezierig scenario en daarmee klapt dan het hele kaartenhuisje in elkaar. De openingscredits zijn nogal aan de irritante kant - we worden, voor wie het nog niet mocht weten, om de oren geslagen met het bericht dat het over de kleine prinses gaat - het zou ons verbazen als het over een bejaarde, incontinente ridder ging. Enkele van de zinssneden zijn té Noordnederlands naar onze smaak. De enige originele invalshoek is het feit dat de onzichtbare verteller soms met de personages in conversatie treedt.
 
AFLEVERINGEN
Prinsessenstreken
1. Ik weet niet wat ik wil worden
De prinses heeft haar huisdieren als ballerina verkleed. Een carrière als ballerina zit er echter voor haar niet in, want ze wil iets anders worden - maar wat? Alleszins moet het een job zijn waarbij iedereen voor haar springt als ze iets vraagt. Ze besluit een dagje alle jobs van haar personeel over te nemen, om te zien wat ze het leukste vindt. Maar uiteindelijk roept ze haar ouders erbij, die haar adviseren om datgene te doen wat ze het leukst vindt. En laat dat nu toch net prinses zijn!
 
2. Ik wil fluiten
De prinses wil graag leren fluiten, maar er komen alleen maar ondefinieerbare zevergeluidjes uit haar mond. Ze zoekt iemand die het haar wil leren. Maar er zijn nog interessante trucjes die ze zou willen leren, zoals flapperen met de oren, die ook al niet lukken... Papa heeft gelukkig nog ergens een fluitje liggen, maar dat is niet hetzelfde. De prinses concentreert zich dan maar op het laten van armscheten.
 
3. Ik wil nog niet naar bed
De prinses hangt liever nog wat in een boom dan naar bed te moeten. En eens ze toch naar bed is gevlogen, bedenkt ze duizend-en-één excuses om weer uit haar bed te mogen: wat drinken, naar het toilet, bang zijn van de schaduwen... Uiteindelijk krijgt de prinses gezelschap in haar kamer: een hofdame komt bij haar slapen. Maar die snurkt zo vreselijk!
 
4. Ik wil geen hulp
De prinses vindt het al niet leuk om 's ochtends bij het eten aangekleed te worden of het ontbijt voorgesneden te krijgen. Daarom zegt ze dat ze nergens meer mee geholpen wil worden. Vader beslist dat de prinses een lesje verdient en haar boontjes zelf maar moet doppen... maar dat blijft uiteraard niet goed gaan; vooral het verzorgen van haar huisdieren loopt niet van een leien dakje. De spin in de wasbak is echter wel de druppel die de emmer doet overlopen.
 
5. Ik wil mijn tand
De prinses pocht tegenover iedereen met haar goede gebit. Jammer genoeg staat er een melktand op het punt uit te vallen. En laat dit nu net gebeuren op het moment dat er een groepsfoto van de familie wordt genomen. De prinses is door en door beschaamden durft zich niet meer in het openbaar vertonen, dus maken haar ouders haar het fabeltje over de tandenfee wijs.
 
Kasteelavonturen
1. Ik wil niet in bad
De prinses heeft zich in de kast verstopt om toch maar niet in bad te moeten, maar het kamermeisje weet haar wel te vinden. Aan haar modderige snuit te zien is het echter écht welk nodig. Maar: het badwater is te koud, het is te warm, en wanneer het kamermeisje even niet kijkt probeert ze er met een kattenwasje vanaf te komen. Eén dag krijgt ze uitstel en de volgende probeert ze zich zo proper mogelijk te houden. Om geen water in haar ogen of neus meer te krijgen, gaat ze in bad met een duikersuitrusting.
 
2. Mag ik hem houden?
De hond Sproet springt in de vijver en ruïneert zo de picknick. In het glas van de prinses zit een kikkervisje en dat wil de prinses per se houden. De kat heeft echter ook een zekere interesse voor het kikkervisje. Het kikkervisje wordt echter een kikker en de prinses denkt dat het een monster is dat het kikkervisje heeft opgegeten. Een kikker als huisdier houden is echter niet zo evident.
 
3. Ik heb het niet gedaan
De prinses maakt nogal wat rommel en kan de schuld op de hond Sproet schuiven. Wanneer Sproet echter voor zijn wangengdag gestraft wordt, kan de prinses niet anders dan toegeven dat zij de rommel heeft gemaakt.
 
4. Ik maak de taart
De prinses wil een taart makken voor de verjaardag van een kasteelwachter, maar één en ander loopt compleet in het honderd.
 
5. Wat is er mis met Gilbert?
Gilbert is de teddybeer van de prinses en die moet op tijd en stond ook wel eens de wasmachine in. En tja, dan staat het kasteel in rep en roer.
 
Prinsessenrijk
1. Ik wil mijn fopspeen
De vader van de prinses is het beu dat zijn dochter nog voortdurend met een fopspeen rondloopt. Op een nacht wordt het fopspeen gepikt en zet de prinses het kasteel in rep en roer tot het kleinood gevonden is. Om het goede voorbeeld te geven stopt onder meer de koningin met het eten van chocolade en de dienstmeid met lippenstift. Wie zal dat het langst uithouden?
 
2. Ik wil mijn tent
De prinses heeft een tent gemaakt van de lakens. Maar de lakens worden door de dienstmeid in beslag genomen; de prinses gaat op zoek naar andere materialen om een tent te maken. Helaas zijn die niet waterbestendig...
 
3. Ik wil niet opruimen
Niets is frustrerender dan een heel kasteel voor je knuffel bouwen, om dan 's avonds te moeten horen dat je het weer moet afbreken voor het slapengaan... De koning en de koningin zijn het er over eens dat de prinses niet meer moet opruimen... een potje omgekeerde psychologie om te zien wie dat het het langst zal uithouden. Uiteraard duurt dit tot de prinses haar knuffel Gilbert kwijt is in die stapel rommel.
 
4. Ik wil een trompet
De vader van de prinses heeft een muziekdoos gekocht, waardoor hij erg geobsedeerd is. De prinses ziet door zijn verdeelde aandacht de kans schoon om datgene te vragen wat ze altijd wilde hebben, maar nooit heeft gekregen: een trompet. Echter, een trechter zal voorlopig moeten volstaan...
 
5. Ik wil niet delen
De prinses jaagt een eend uit haar grote opblaasbad, want ze denkt er niet aan om haar speelruimte met het dier te delen. Maar wat haar nog meer irriteert is dat op de duur ook de koning, de koningin en de hele hofhouding verkoeling komen zoeken in haar opblaasbadje.

BEELD EN GELUID
Kleine Prinses is een vrij simpele tekenfilm, waarbij overigens de speelduur van zo'n 55-tal minuten per disk, zij het op een single layer, geen hinderpaal vormt voor een goede beeldkwaliteit. Het beeld is naar moderne standaarden in 16:9 opgenomen en ziet er inderdaad uit als een stel kindertekeningen, wat naar ik mag aannemen de bedoeling is. De stereo 2.0-track is meer dan voldoende om de dialogen te onderstrepen.
 
EXTRA'S
Deze disks bevatten geen bonusmateriaal.
 
CONCLUSIE
Kleine Prinses is duidelijk een onderdeel van de niet aflatende stroom goedkope tekenfilms die inspelen op de hype van het ogenblik. Technisch is er op deze boxset niets aan te merken, maar de verhaaltjes zijn echt wel té stompzinnig voor hun doelpubliek.coverStudio: Memphis Belle

Regie: Edward Foster
Met: Hein van Beem, David Cantens, Anna Davidson, Tim Grommé, Sander de Heer, Bas Keijzer, Kiki Koster, Lucie de Lange, Just Meijer, Nine Meijer, Remco Nagel, Jan Nonhof, Sjoerd Oomen, Wim Van Rooij, Hymke De Vries, Donna Vrijhof

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Jeugdfilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
20008

Leeftijd:
AL

Speelduur:
165 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Nederlands Stereo 2.0


Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij