DVDInfo.be >>
Bespreking >> BRIEF VOOR DE KONING, DE
BRIEF VOOR DE KONING, DE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-09-01
FILM
Schildknaap Tiuri (Yannick van de Velde) heeft nog één proef af te leggen vooraleer hij tot ridder wordt geslagen: samen met zijn vier vrienden die hetzelfde parcours hebben afgelegd, moet hij een nacht doorbrengen in de kapel, in stilte en contemplatie. Hij haalt echter het einde van de proef niet: er komt 's nachts iemand op de deur kloppen, en Tiuri onderbreekt zijn test door de man te volgen naar een slagveld, waar een zekere ridder Edwinem van Forrèstèrra (Gijs Scholten van Aschat) op sterven ligt. De ridder verzoekt Tiuri om een belangrijke brief naar koning Unauwen (Rüdiger Vogler) van het naburige koninkrijk te brengen en drukt hem op het hart dat het om een zaak van leven of dood gaat. Als teken van vertrouwen geeft hij hem ook nog zijn kostbare ring mee. Tiuri begint aan zijn queeste en zoals dat bij queestes gaat zijn er bijzonder veel partijen die geïnteresseerd zijn in de slechte afloop ervan. Hij wordt niet alleen achternagezeten door Rode Ridders (niet die van Willy Vandersteen, nvda.), die willen beletten dat de brief koning Unauwen bereikt, d'r zijn ook nog de strijdmakkers van Edwinem die onterecht denken dat Tiuri hem heeft vermoord, én er is een pissed off delegatie van koning Dagonaut (Derek de Lint) op pad die wil weten waarom Tiuri zijn gelofte heeft gebroken en als dusdanig zijn kans op het ridderschap heeft verkeken. Het handjevol mensen dat hem géén kwaad wil berokkenen is eerder aan de schaarse kant, alhoewel er ook de fraaie prinses Lavinia (Hanna Schwamborn) tussen zit. Zijn eerste reisdoel is de kluizenaar Menaures (Rüdiger Vogler), de tweelingbroer van de koning. Om Tiuri te helpen om de brief te bezorgen, laat hij zijn knecht Piak (Quinten Schram) meereizen. De twee kunnen het goed met elkaar vinden en ze ontpoppen zich als de ongeslagen ridder en zijn al even ongeslagen schildknaap. Maar de weg naar Unauwen is nog lang en zit vol gevaren.

Het moet van Kruistocht In Spijkerbroek geleden zijn dat ik nog eens zo genoten heb van een Nederlandse film, want geef nu toe, als je op een dieet staat met voer als Verborgen Gebreken en andere Nederlandse soapnarigheden genre Costa, Pista en Voetbalvrouwen, dan verlies je je geloof in de kundigheid van onze noorderburen inzake het maken van films. De Brief Voor De Koning is een ander paar mouwen: jeugdschrijfster Tonke Dragt boorde misschien een klein beetje dezelfde thematiek aan als Tolkien, maarze wist toch een fantasyroman te schrijven die eens niét doordrongen is van Angelsaksische wereldbeelden en die zich afspeelt in een middeleeuwse wereld die als protomodel voor Nederland kan dienen. Er is zelfs sprake van een "oude taal" die slechts door een paar enkelingen kan worden gelezen, zonder dat daarvoor een kast met magiërs of een hol met trollen moet worden opengetrokken. Dit stuk low fantasy heeft geen behoefte aan hekserij, tovenaarskuiperijen of bovennatuurlijke verschijnselen om overtuigend te zijn én tegelijkertijd een groter publiek aan te spreken dan alleen de jeugd waarop boek én film voornamelijk gericht zijn. Om kort samen te vatten: Tonke Dragt verpersoonlijkt het beste wat er op het vlak van (jeugd)literatuur in Nederland te vinden is. En dit is niet mijn oordeel, want enkele jaren geleden won ze nog de Griffel der Griffels, een prijs voor het beste jeugdboek ooit.
En de film doet ontzettend veel recht aan het boek. Het wordt hier en daar een beetje afgeraffeld - een fatsoenlijke verfilming van het boek zou drie uur kosten - maar de essentie van het boek blijft helemaal overeind. Terwijl we exotischere lokaties verwachtten voor het draaien van een film die zich in de pseudo-middeleeuwen afspeelt, heeft men de klus geklaard met shots in o.a. Carcassonne, Schotland, Thüringen, de Benelux en natuurlijk voor de kasteelscènes het wondermooie Rothenburg ob der Tauber. Het geheel is zo netjes in elkaar geschoven dat de wereld van Dagonaut en Unauwen in al zijn facetten herrijst. Hiervoor is wel een voice-over nodig die ons tijdens de pakweg eerste vijf minuten de juiste geopolitieke situatie schetst, maar eens dat euvel verholpen is, wordt de film een goed ridderverhaal zonder kapsones, met misschien een klein beetje de voorspelbare moraal dat men geen ridder wordt door een slag met een zwaard op je schouders, maar door de manier waarop je je van je opdracht kwijt: trouw, met oog voor de zwakken, vergevingsgezind t.o.v. degene die je hebt verslagen, etc. De les is zo oud als de straat en we zien in feite in deze film Tiuri langzaam tot dat besef komen, met als apotheose - hoe kon het ook anders - zijn ridderslag. Qua inzet van de acteurs moet deze film niet onderdoen voor het vergelijkbare spul op de markt, meestal van Anglo-Saksische inslag (zie o.a. Eragon en Arn, Templarridder); het enige wat er spijtig aan blijft, is dat men de film soms iets té concies heeft gemaakt omwille van commerciële overwegingen. Een versie van laten we zeggen 2 1/2 uur waarin enkele van de subplots beter uitgespit worden, had de film artistiek nog een beetje hoger getild.

BEELD EN GELUID
De beeld- en geluidstransfer zijn beide oké. Het beeld is met 1.85:1 ineens ook het juiste formaat. Het is redelijk scherp en kleurrijk, er is echter wat aliasing op de maliënkolders van de uniformen en er zit hier en daar nog een ongewenst compressieblokje in de weg. Koele blauwe tinten voeren de boventoon. Ook is de prent niet volledig vrij van ruis, maar in een goeie middeleeuwse film draagt dat eerder bij tot het authentiek karakter. We hebben de keuze tussen een Engelse Dolby Digital 5.1-track en een gewone Dolby Surround 2.0-track, al dan niet met Engelse ondertiteling. Het spijtige is dat het Noord-Nederlandse accent in combinatie met niet al te geweldige stemopnamen de dialogen, en dan vooral de benoeming van de plaats- en persoonsnamen, ernstig bemoeilijkt. Nederlandse ondertiteling zou geen overbodige luxe zijn. De track zelf is netjes, maakt zeer frequent gebruik van de achterste kanalen en ook de subwoofer krijgt te doen wat ie kan, wat gezien het bronmateriaal niet altijd even evident is. Toch is dit een propere release.
EXTRA'S
Wat onmiddellijk tegensteekt is het feit dat de menuweergave van disk 1 compleet blokkeert zo lang je niet naar de cross-promotionele trailer van Oorlogswinter hebt gekeken. Disk 1 bevat naast een mooi en verzorgd menuscherm vooral nog een audiocommentaar van regisseur Pieter Verhoeff en production designer Gert Brinkers. De informatie die ze bieden is niets wat je niet in een filmencyclopedie als imdb.com kan vinden, maar het is altijd leuk om eens een commentaartrack in de eigen taal te horen.

Disk 2 opent met een making-of-documentaire (15 min.) met onder meer opnames op de sets en interviews met de cast. Vervolgd wordt met een trailer (2 min.) en een setje bloopers (4 min.). Dan zien we 3 premièreverslagen (14 min.) van drie verschillende omroepen, zowel nationale als regionale. Het aftitelingsnummer van de Nederlandse charmezanger Jan Smit staat als videoclip (3 min.) op de disk en het staat helemaal haaks op de stijl van de film. Het is betreurenswaardig dat omwille van één of andere commerciële kronkel dit miserabel excuus zijn medewerking aan de film heeft mogen verlenen. Tot slot volgt er nog een reeks foto's en een reclamespotje voor een bioscoopbon.
CONCLUSIE
De Brief Voor De Koning is een mooie verfilming van de bestseller van Tonke Dragt. Wetende wat er nog allemaal in de jaren 50 tot 80 qua jeugdliteratuur met meerwaarde voor volwassenen is geschreven in Nederland, zouden sommige regisseurs nu gouden kansen moeten ruiken. Heb echter medelijden met ons Vlamingen omdat we het Noord-Nederlandse dialect niet altijd verstaan.
Studio:
Video Film/Express
Regie:
Pieter Verhoeff
Met:
Yannick van de Velde, Quinten Schram, Rüdiger Vogler, Kees Boot, Monic Hendrickx, Lou Landré, Derek de Lint, Uwe Ochsenknecht, Victor Reinier, Lars Rudolph, Gijs Scholten van Aschat, Hanna Schwamborn, Raymond Thiry
Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL
Geluid:
Nederlands Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Surround 2.0
Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaartrack
• Cross-promotionele trailers
• Making of-documentaire
• Trailer
• Bloopers
• 3 premièreverslagen
• Videoclip Jan Smit,
• Bioscoopbon spotje
• Foto's