:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRIDE FLIGHT
BRIDE FLIGHT
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-08-18
FILM
Op het einde van zijn leven wordt wijnboer Frank (Rutger Hauer), een naar Nieuw Zeeland uitgeweken Nederlander, onwel. Van op zijn ziekbed stuurt hij brieven naar drie vrouwen die omstreeks 1953 samen met hem deelnamen aan de snelste vliegrace tussen Londen en Nieuw-Zeeland: de streng religieuze Ada (Karina Smulders), de joodse Esther (Anna Drijver) en de erg op kinderen gestelde Marjorie (Elisa Schaap). De drie vrouwen hoopten in Nieuw-Zeeland een nieuw leven te beginnen, nadat hun respectievelijke echtgenoten de overstap al gewaagd hadden. Eénmaal aangekomen, moeten ze hun verwachtingen naar beneden bijstellen, want life's tough.

De Nederlandse cineast Ben Sombogaart heeft zijn strepen als kwaliteitsregisseur al verdiend met prenten als De Tweeling en het op de internationale markt gerichte Kruistocht In Spijkerbroek van de bekende jeugdschrijfster Thea Beckman, een film die jammer genoeg commercieel wat onder de verwachtingen bleef, maar waaraan wel een Oscar-nominatie is blijven hangen. Voor zijn volgende project, Bride Flight, mocht Sombogaart een toch niet onaardige 6 miljoen euro spenderen, wat een peulschil is voor iemand die een film in een beetje een historische context wil draaien. Qua cameravoering en beeldcompositie is de film leuk , waarbij vooral de intimiteit waarmee Sombogaart het geheel filmt getuigt van professionalisme, maar helaas laat het verhaal het wat afweten, want het duurt niet lang vooraleer de trommel met clichés (drie eenzame vrouwen en één mooie man) open wordt getrokken; de warrige vertelstructuur doet veel van het anders behoorlijke acteerwerk teniet. Toch is er plaats voor enkele mooie momenten en een snuifje erotiek is ook nooit ver weg. Ook met het vertelritme weet Sombogaart zijn film interessanter te maken dan de plot die op een bierkaartje past, laat vermoeden. En wat de film helemaal af maakt, is de correcte tijdsgeest van het Nederland van de jaren 50: de Tweede Wereldoorlog waarin Nederland bijzonder te lijden had is net gedaan, maar alle afrekeningen zijn nog niet gemaakt. Er dreigt meermaals overstromingsgevaar en tot overmaat van ramp streeft een Nederlands kolonie naar onafhankelijkheid. Zoeken naar een nieuwe identiteit, naar een nieuwe savoir-vivre, is een belangrijk thema in de film en Sombogaart weet dat te doen zonder het moraliserende vingertje op te steken.

BEELD EN GELUID
Deze dvd heeft een aspect ratio van 2.35:1, die anamorfisch in beeld is gebracht. De film ziet er erg filmisch en naturel uit met misschien af en toe wat té lichte en helder kleuren die in de contrastrijke omgeving de personages als het ware laat stralen. Het geeft de film tegelijkertijd de juiste sfeer van nieuwe hoop. Ook worden duidelijk twee verschillende kleurpaletten gebruikt om de flashbackscènes te onderscheiden. De film bevat een bescheiden mate grain die niet van die aard is om de kijkervaring te verstoren. Af en toe durft de compressie iets té nadrukkelijk zijn, waardoor er wel eens een detail in de textuur verloren gaat. De Nederlandse Dolby Digital 5.1-track is aardig gericht en er is zorg aan besteed. De impact van de surroundkanalen en het LFE-kanaal is eerder beperkt, maar een echte ondermaatse prestatie is het niet. Er is ook een audiodescriptieve track aanwezig.

EXTRA'S
De extra's zijn een beetje een mager beestje. Beginnen doen we met een trailer (2 min.) en een teaser trailer (1 min.) voor de film, gevolgd door het klapstuk van de bonussectie, een 24 minuten durende making-of-documentaire. Die bevat opnames op de set, korte interviews met cast en crew, maar jammer genoeg geen kritische beschouwingen als er eens wat mis gaat. Er volgen twee interviews: ééntje met niemand minder dan Rutger Hauer (4 min.), die ondanks zijn rijkgevulde Hollywood-carrière nog de tijd heeft gevonden om in een Nederlandse productie te spelen, alhoewel de eerlijkheid ons gebiedt te zeggen dat zijn rol eerder bescheiden is. Het tweede interview is met scenariste Marieke van der Pol (5 min.), die vertelt hoe ze op het idee voor de film is gekomen en in welke mate het onderwerp op realistische feiten is gebaseerd. Dan volgt een setje verwijderde scènes (6 min.) en een videoclip (5 min.) van Nederlandse beste bluesmuzikante Ilse DeLange, die de titelsong Miracle voor haar rekening nam. Als laatste toegift heeft men nog het oudePolygoonjournaal-fragment Christchurch Race(7 min.) gevonden over de race naar Nieuw-Zeeland.

CONCLUSIE
Ben Sombogaart maakt nog steeds aardige films en deze Bride Flight is zeker geen dipje in zijn carrière. Helaas blijft internationale erkenning een beetje uit; desondanks kunnen we genieten van deze uitgave. Deze luxe-edition zit bovendien in een mooie verpakking.cover
Studio: A-Film

Regie: Ben Sombogaart
Met: Karina Smulders, Waldemar Torenstra, Anna Drijver, Pleuni Touw, Petra Laseur, Elise Schaap, Willeke van Ammelrooy, Rutger Hauer

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Nederlands Dolby Digital 5.1
Nederlands Audio-descriptief Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels
Extra's:
• Trailer
• Teaser
• Documentaire "Making of"
Interview met Rutger Hauer
• Interview met Marieke van der Pol

Verwijderde scènes,
Videoclip Ilse DeLange
Polygoonjournaal fragment Christchurch Race

Andere recente releases van deze maatschappij