:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHE: PART 1 & 2
CHE: PART 1 & 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2010-06-29

FILMS
Che: The Argentine

Laat de opgang zien van de ambitieuze dokter Ernesto Che Guevara (Benicio Del Toro) tot leider en sleutelfiguur van de Cubaanse revolutie...

Che Part Two: Guerrilla
De film speelt zich tien jaar later af: Che Guevara (Benicio Del Toro) houdt zich schuil in Bolivia. Met de legendarische overwinning van tien jaar eerder in zijn hoofd, wil hij een revolutie starten in Bolivia. Dit keer krijgt de leider annex volksheld echter de inwoners niet achter zich... 

Sommige acteurs zijn geboren om een bepaalde rol te spelen. Terwijl we al jaren stiekem fan zijn van het werk van Benicio Del Toro, miste de gevierde acteur een rol die hem echt onsterfelijk zou maken. Toen Del Toro regisseur Steven Soderbergh aanzocht om niet één, maar twee epische biopics over de revolutionaire leider Che Guevara in goede banen te leiden, was voor ons eindelijk de cirkel rond. Het was dan ook al even geleden dat we nog met zoveel anticipatie naar een speelfilm uitkeken als naar het tweeluik Che: The Argentine en Che Part Two: Guerrilla.

Het eerste deel bewijst eens te meer de veelzijdigheid van acteur Benicio Del Toro, die van begin tot einde de pannen van het dak speelt in de rol van zijn leven. De rest van de cast is eveneens sterk, met als uitschieter Demián Bichir als Fidel Castro. Ondanks de lange speelduur is Che: Part One een behoorlijk meeslepende prent die geen moment verveelt, maar toch niet het meesterwerk is dat het kon zijn. Soderbergh kiest namelijk vaak voor losse momentopnames, zonder echt tot op het bot door te dringen. Men gebruikte het boek "Che Guevara: A Revolutionary Life" van John Lee Anderson als blauwdruk voor de film(s), maar we zijn ervan overtuigd dat er nog veel meer te vertellen is.

Helaas wordt deze belofte ook niet volledig waargemaakt in Che: Part Two. Benicio Del Toro en de talentvolle cast vol internationale grote namen levert stuk voor stuk sterk spel af en daardoor is de tweede film net als de eerste best intrigerend. Maar daar blijft het jammer genoeg dan ook bij. Waar Che: Part One nog vlotjes vooruit ging, valt nummer twee soms een beetje stil en durven we zelfs het woord 'langdradig' in de mond nemen. Ook mist de opvolger de dramatische impact van Che: The Argentine, waardoor je als kijker na verloop van tijd je interesse begint te verliezen.

Er ging uiteindelijk bijna niemand naar de films kijken en dat was ook een beetje te verwachten. Hoewel de films geen meesterwerkjes geworden zijn, is iedereen het er roerend over eens dat Benicio Del Toro briljant is in de hoofdrol. Daarvoor alleen al is het de moeite waard om deze films een keertje te bekijken.

BEELD EN GELUID
Regisseur Soderbergh probeerde de films elk een eigen identiteit te geven, aangezien ze toch twee compleet verschillende periodes uit het leven van de revolutionaire leider weergeven. Hierdoor hebben de twee delen niet alleen diverse beeldformaten (2.35:1 en 1.78:1), maar ook een verschillend uitzicht qua filters en kleurgebruik. 
Che: Part One heeft een opvallend hoger contrast t.o.v. Che: Part Two en waar de eerste filmisch oogt, ging men in de tweede film voor de natuurlijk, bijna documentaireachtige aanpak. Hoe dan ook oogt het beeld degelijk, maar verwacht gewoon niet dezelfde scherpte, diepgang en detail van andere 'high-def' releases. Beide biopics zijn gezegend met prima klinkende Spaanstalige DTS-HD MA 5.1-tracks, met goed verstaanbare dialogen en een mooie plaatsing van de geluidseffecten éénmaal het geweld losbarst. Het LFE-kanaal doet zijn duit in het zakje wanneer (en waar) nodig en ruis of andere storingen zijn geheel afwezig.

EXTRA'S
Op het schijfje van Che: Part One is een dertien minuten durend interview met regisseur Steven Soderbergh te vinden en een promotionele featurette "Achter de Schermen" van een dikke twaalf minuten. De originele bioscooptrailer is uiteraard eveneens aanwezig, met een blik op enkele andere interessante releases van dezelfde distributeur. Op de Blu-ray van het tweede deel is al heel wat meer te vinden. Naast een exclusief interview met hoofdacteur Benicio Del Toro (6 min.), krijg je ook een boeiend interview met componist Alberto Iglesias (13 min.) en een diepgaand gesprek met John Lee Anderson (32 min.), die het boek "Che Guevara: A Revolutionary Life" schreef. Ten slotte is er nog een trailer aanwezig, plus een aantal cross-promotionele trailers.

CONCLUSIE
Het tweeluik Che: The Argentine en Che Part 2: Guerrilla is uiteindelijk niet het baanbrekende biografische epos dat het kon zijn met dergelijk talent voor en achter de camera's. Hoe dan ook is het een technisch goedgemaakt werkstukje, met een uitstekende vertolking van Benicio Del Toro. De Blu-rays van A-Film zijn degelijk.
coverStudio: A-Film

Regie: Steven Soderbergh
Met: Benicio Del Toro, Carlos Bardem, Demian Bichir, Joachim de Almeida, Franka Potente

Film:
7/10

Extra's:
/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Biografie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
250 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 & 1.78:1 HD

Geluid:
Spaans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Interviews
• Achter de Schermen
• Bioscooptrailers
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij