:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WILD, THE
WILD, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-04-29
FILM
Vaderleeuw Samson (Kiefer Sutherland) probeert zijn welpje Ryan (Greg Cipes) wat moed in te spreken wanneer het gebrul van het joch, dat eerder lijkt op een kat die zich verslikt in een haarbal, door het publiek van de zoo van New York op hoongelach onthaald wordt. Samson vertelt graag inspiratievolle verhalen hoe hij op de steppen van de savannen de kuddes gnoes op de vlucht heeft gejaagd met zijn machtige roep. Alhoewel: Ryan geraakt per ongeluk opgesloten in een container met dieren die in Afrika terug in het wild uitgezet worden. Wanneer Samson er samen met de eekhoorn Benny (Jim Belushi), de koala Nigel (Eddie Izzard), de giraf Bridget (Janeane Garofalo) en de slang Larry (Richard Kind) in een gekaapt loodsbootje achteraan gaat, en het kwartet uiteindelijk in Afrika belandt, moet Samson tot zijn grote schande bekennen dat hij als afgedankte circusleeuw nog nooit in zijn leven één voet op de savanne heeft gezet.

Deze redelijk snel en routineus in elkaar geflaste Disney-CGI lijkt inderdaad qua design en qua plot iets te veel op de film Madagascar, copyright rustende bij de grote concurrent Dreamworks, om ten volle als origineel te worden bestempeld. Ook de opbouw met een paar sequenties die té griezelig zijn voor de allerkleinsten, waardoor de film aan de kassa's gigantisch flopte, en het afgelikte einde, draait te zeer op automatische piloot. Voor een film van Disneymakelij wordt er, naast uiteraard het gebruikelijke zedenlesje, iets te gretig gebruik gemaakt van grappen waarbij een welgemikte schop in het kruis of het verlies van lichaamsvochten het leitmotiv is. De stereotiepe karakters van de dieren hebben we na een stuk of wat dergelijke animatiefilms als Over The Hedge en Open Season wel gezien. De wereld van de dieren, waarin de zoobewoners 's nachts een curlingwedstrijd houden, en alle beestjes goeie maatjes met elkaar zijn, heeft iets onechts, maar erger, het gebrek aan een goed conflict maakt de personages redelijk steriel. Enkele andere scènes missen compleet logica, zelfs binnen het kader van het dierensprookje: wie kan er nu met een loodsbootje van in New York tot in Afrika varen? Aan de voicecasting heeft het alleszins niet gelegen, want Jim Belushi en Kiefer Sutherland zijn goed op dreef. Ook schijnt tot op zekere hoogte de keuze te verantwoorden om de personages geen liedjes te laten zingen, maar onder meer een stukje Coldplay in de soundtrack te draaien. Toch mist de film duidelijk begeestering, en werden er, zeker toen Disney ook aan CGI begon, te veel formulaïsche films afgeleverd, en dit is daar duidelijk één van.

BEELD EN GELUID

Met computeranimatiefilms die een béétje volgens minimale normen wordt behandeld kan er in principe niets fouts gaan, en dat is met deze disk niet anders. Deze dvd heeft een beeld dat rechtstreeks van de digitale bron komt, waarin geen fouten te bespeuren zijn. Het warme en fel gevarieerde kleurenpalet komt op de geschikte apparatuur dan ook nog eens erg fel en overtuigend over, de scherpte en het gevoel voor detail, onder andere goed te zien in de textuur van de pels van de dieren, zijn nagenoeg perfect, en het contrast is vlekkenloos. Het beeld verdient een maximale score. Het geluid is een beetje een allegaartje: uit de talloze geluidstracks bespreken we alleen de originele Engelse dubbing, waarbij je de keuze hebt uit een Dolby Digital 5.1-track en een ongecomprimeerde PCM-track. Beide geluidstracks zijn goed, met een duidelijke scheiding van de kanalen om hier en daar wat audio-effecten te ondersteunen, dialogen op de frontkanalen gericht en een paar goeie voorbeelden van een effectief gebruik van een subwoofer. De PCM-track scoort op dynamiek nog net een klein beetje beter. Toch kan onder meer bij het gebruik van een paar populaire hitsingles worden opgemerkt dat net het onderste niet uit de kan wordt gehaald.

EXTRA'S

De extra's zijn zowel kwantitatief als kwalitatief teleurstellend. Naast een vijftal verwijderde scènes die nog in conceptuele fast staan (5 min.) krijgen we de videoclip "Real Wild Child" van het mij compleet onbekende Everlife (3 min.). De twee laatste filmpjes, Eddie Izard Unleashed (3 min.) en Meet Colin: The Rock Hyrax (2 min.) tonen ons stemacteurs Eddie Izzard en Colin Cunningham in actie.

CONCLUSIE

Theoretisch valt er niets kwaads te zeggen over The Wild, een veilige keuze voor een avondje familievertier, maar het is niet dadelijk de meest briljant gevonden CGI-film aller tijden. Tenzij u compleet wég bent van dieren die elkaar klappen verkopen in de gevoeligste lichaamsdelen.coverStudio: Disney

Regie: Steve 'Spaz' Williams
Met: Kiefer Sutherland, Jim Belushi, Eddie Izzard, Janeane Garofalo, William Shatner, Richard Kind

Film:
6,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
6

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418117719


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM 5.1 Surround
Nederlands DTS 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits DTS 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans DTS 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans DTS 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• 5 verwijderde scènes
• Videoclip "Real Wild Child" Everlife
• Documentaire "Eddie Izard Unleashed"
• Documentaire "Meet Colin: The Rock Hyrax"

Andere recente releases van deze maatschappij