:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RUDO Y CURSI
RUDO Y CURSI
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-04-20
FILM
Twee niet al te intelligente bananenkwekers, de broers Tato (Gael García Bernal) en Beto (Diego Luna), zouden graag genoeg geld bij elkaar krijgen om voor hun oude moeder het huis te kopen dat ze haar altijd wilden schenken. Als ze samen een potje gaan voetballen, kruist hun pad toevallig dat van talentscout Batuta (Guillermo Francella), die hen een contract aanbiedt. Hij heeft echter maar één plaats aan te bieden en laat een penalty beslissen of de spits Tato dan wel de keeper Beto mee mag. Tato wint en na een carrière met vallen en opstaan wordt hij de lokale legende 'Cursi'. Roem en faam zijn z'n lot: de fotomodellen liggen er voor het oprapen en de decadente feestjes zijn niet te tellen. Maar Beto ligt de penalty nog altijd zwaar op de maag: hij volgt zijn broer naar de stad en komt met de bijnaam 'Rudo'... bij een andere ploeg uit als doelman. Roem is echter een vergankelijk iets: terwijl Tato's carrière een dipje maakt, geraakt Beto in het wereldje van coke en gokken verzeild. Uiteindelijk komen de twee in een match tegenover elkaar te staan, waarin veel op het spel staat. Als Tato's ploeg niet wint, degraderen ze naar tweede klasse en Beto krijgt van zijn schuldeisers de opdracht om de match te verliezen.

Een Spaanse taterfilm over voetbal: dat was wel het laatste wat we nodig hadden. De couleur locale van Mexico zal best wel een glimlach op het gezicht van menigeen toveren, maar Carlos Cuarón, broer van Alfonso die onder meer Harry Potter And The Prisoner Of Azkaban regisseerde, werkt met zijn film de stereotypen over Mexico, dat bevolkt wordt door ongecultiveerde boertjes die er niet in slagen uit hun mesthoop te kruipen zo lang de machtige drugsbaronnen hun pad kruisen, in de hand. Cuarón die probeert om in de film de sterren van zijn broers succesvolle Y Tu Mamá También opnieuw bij elkaar te brengen, weet ook niet duidelijk te kiezen of hij met zijn film de dramatische dan wel de komische toer op wil en hij belandt ergens in de grijze schemerzone tussenin. Vooral het einde van de film slaat nergens op. Gael García Bernal en Diego Luna zijn getalenteerde acteurs en als broers vertonen ze zeker chemie op het scherm, hoewel ze compleet niet op elkaar lijken, maar het scenario staat zodanig stijf van de door testosteron doordrongen sport- en cojonesclichés dat ze er geen kant mee op kunnen. De belerende toon en de opeenstapeling van goedkope waarheden over de arme helden die het van zero to hero brengen en terug, zijn er compleet te veel aan. De film is bekijkbaar, maar zal toch eerder de voetballiefhebbers, die graag de sportheroïek van het scherm zien druipen, aanspreken. Dit is geenszins een hoogvlieger.

BEELD EN GELUID
A-Film levert een aangename beeldtransfer, waarin warme en exotische kleuren de boventoon voeren. De scènes in het voetbalstadion zijn voldoende gedetailleerd en er straalt van de hele film een goed contrast af. De 5.1-geluidstrack is sfeervol, goed gebalanceerd en biedt evenwicht tussen dialogen en muziek.
 
EXTRA'S
Drie trailers worden gevolgd door een 26 minuten durende making-of-documentaire die gelukkig niet al te veel promopraat bevat en essentiële achtergrondinformatie over de film levert. Op 5 minuten tijd worden er ook nog 6 verwijderde scènes doorgejaagd. Afgesloten wordt met twee videoclips (7 min.), waarvan één van Gael Garcia Bernal en een andere van Juana Molina, die laatste ook in een karaokeversie. Het jammere is dat de extra's enkel in het Engels ondertiteld zijn. Een slordigheidsfoutje.
 
CONCLUSIE
Deze belerende parabel over de relativiteit en de vergankelijkheid van roem en succes zal waarschijnlijk alleen een nichepubliek bekoren.cover
Studio: A-Film

Regie: Carlos Cuarón
Met: Gael García Bernal, Diego Luna, Guillermo Francella, Dolores Heredia, Adriana Paz, Jessica Mas, Salvador Zerboni, Tania Esmeralda Aguilar, Joaquín Cosio, Alfredo Alfonso, Fermín Martínez, Eduardo Von, Jorge Zárate, Axel Ricco, Harold Torres

Film:
2,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Extra's:
• Making of-documentaire
• 6 verwijderde scènes
• 2 videoclips + karaoke-clip

Andere recente releases van deze maatschappij