:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEGANE
MEGANE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-02-23
FILM
Taeko (Satomi Kobayashi), een overstresste universiteitsprofessor, probeert op haar vakantiebestemming eindelijk wat rust te vinden. Daar gaat het er echter een stuk meer à l'improviste aan toe dan ze gewoon is. Het plaatsje heet Hamada, heeft alles van een tropisch paradijs en bovendien is het laagseizoen en dus is Taeko de enige gast in het verblijf. De uitbaatster Sakura (Masako Motai), haar man Yuji (Ken Mitsuishi) en een lokale biologielerares Haruna (Mikako Ichikawa) houden er een levensstijl op na waarin onthaasting het sleutelwoord is. Naast hun dagelijkse rituele dansje ziet het macrobiotische eten eruit alsof het al een keer is gegeten en weer uitgespuwd. Niet meteen wat Taeko in gedachten had. Als ze echter haar koffer pakt en een ander, stijver hotel opzoekt, dan schijnt ze daar toch iets te missen wat in het sjofele pensionnetje van Sakura wél te vinden was.

Gepresenteerd als tragikomedie, kan ik niets anders besluiten dan dat de Japanners blijkbaar met andere dingen lachen dan wij, westerlingen. Het kan natuurlijk de culturele kloof zijn, maar de vreemdheidsmeter slaat bij Megane iets te veel uit om de finesse van de film te vatten, óf te vatten waar het helemaal om gaat. Of de compleet van zingeving verstoken dialogen in de vertaling zijn blijven steken, dat kan ik u uiteraard niet zeggen. Jammer genoeg is de film een lege doos: er gebeurt niks, de karakters blijven steken als een plaat met een kras op en ondanks de mooie plaatjes die Japan als toeristische trekpleister bovenaan de rangorde van het reisbureau zetten, is er bijzonder weinig te zien wat de gaapreflex kan onderdrukken. Overstresste Japanse yuppies zullen waarschijnlijk hun lol niet op kunnen, maar dit kijken is even boeiend als staren naar een yogaklas waarvan je niet weet of de instructeur intussen al dan niet overleden is. Een speelduur van 102 minuten is bovendien meer dan een normaal mens kan verdragen. Of dit nu een speelfilm is of een propagandafilm van één of andere boeddhistische sekte die zenmeditatie propageert, het is niet helemaal duidelijk. Dat die veronderstelde sekte met een film die boring as hell is niet veel zieltjes gaat winnen, wel.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is zeer fleurig en kleurrijk. Het contrast en schaduwdetail zijn zonder meer goed en er zijn geen compressiefouten te melden. De 2.0-geluidstrack heeft maar een beperkte impact: de dialoog wordt tot een minimum beperkt, de muziek is al van een even groot weirdnessgehalte als de film zelf en van actie, dus ook van ruimtelijke effecten, blijft de film helemaal verstoken. De atmosfeer is wel rustgevend.

EXTRA'S
Enkel wat trailers. 

CONCLUSIE
Kent u het soort dvd's waarop u een open haard of een aquarium te zien krijgt? Wel, Megane past in dat rijtje. Alleen geschikt voor wie graag naar een koivijver kijkt.cover
Studio: Homescreen

Regie: Naoko Ogigami
Met: Satomi Kobayashi, Mikako Ichikawa, Ryo Kase

Film:
1/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2007

Leeftijd:
AL

Speelduur:
102 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij