:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> X
X
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-06-20
FILM
We schrijven het jaar 1999, het jaar van het lot. Volgens het lot zal de Dragon of Earth de aarde vernietigen. De Dragon of Heaven is dan weer diegene die volgens het lot de Dragon of Earth moet tegenhouden voor dat deze dat ook effectief doet. Kamui Shirô (Tomokazu Seki) is uitverkoren om de Dragon of Heaven te worden. Elke Dragon heeft een team met strijders die in het bezit zijn van speciale krachten om elkaar als het nodig is te bekampen in speciale afgebakende zones. Na een hele reeks vreemde gebeurtenissen moeten Kamui en een verassende Dragon of Earth elkaar bekampen in een spectaculair eindgevecht om de voorspelde Apocalyps te voorkomen. Zal de wereld blijven bestaan en wie is de Dragon of Earth…

Aan de echte animeliefhebbers zullen we studio Clamp niet meer moeten voorstellen. Clamp bestaat uit vier talentvolle vrouwen, namelijk: Mokona Apapa, Satsuki Igarashi, Miku Nekoi en Nanase Ôkawa. Deze dames hebben klassiekers op hun naam staan als RG Veda, Tokyo Babylon, Sakura, Magical Knight Rayearth en met X hebben ze hun meest bekende en ook meest geslaagde werk afgeleverd. X is een wat somber en duister horror/fantasy-verhaal over het mogelijke einde van de wereld. De film mag dan een meesterwerk maar heeft zo ook zijn minpunten. De makers hebben net iets te veel van de manga’s in de film proberen te krijgen en daardoor lijkt alles niet uitgewerkt zoals het zou moeten. Bovendien is dat een zware struikelblok voor mensen die de manga’s niet gelezen hebben want de film legt niet alles uit. Maar dat lijkt niet veel mensen tegen te houden want de film werd in Japan een dikke hit en kreeg ook een beperkte maar succesvolle release in Amerika (box office: een kleine 150.000 $ op maar een tiental (!) schermen). Rintarô, de regisseur en medeschrijver, had eerder onbekendere animetitels afgeleverd (met uitzondering van het wat vreemde maar geslaagde Armageddon in ’82) maar met X lijkt zijn naam definitief gevestigd. Na X leverde hij alweer een meesterwerk af met het prestigieuze Metropolis, deze bracht na een beperkte release 675.000 $ op! Dus van deze man zullen we naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst nog veel meer horen… Pittig detail: Seishirou en Subaru Sumeragi zijn twee karakters uit X/1999 maar zijn ook hoofdkarakters van die andere Clamp klassieker Tokyo Babylon.

BEELD EN GELUID
Het 1.78:1 niet anamorfische beeld heeft felle en mooie kleuren. De gebruikte print is volledig vrij van vuil en andere storende beschadigingen. Digitale compressiefouten zijn ook niet aanwezig. Het beeld is ook zeer scherp met hier en daar een softer moment. Af en toe is er wel wat filmgrain aanwezig. Het Japanse geluidsspoor klinkt zuiver en met een voldoende spreiding. Tijdens de actiescènes zit er voldoende punch achter. Ruis en gekraak hebben we niet opgemerkt. Wat is er dan slecht aan deze uitgave dat hij maar een 3,5 voor geluid krijgt? Het geluid loopt van in begin tot het einde niet synchroon. Niet zo maar even maar er zijn echt 1 à 2 seconden tussen hetgeen wat je op het scherm ziet en wat je te horen krijgt. En geloof ons dat het serieus storend werkt vanaf de eerste seconde! Het haalt de hele DVD naar beneden en wij denken zelfs dat vele mensen de film op die manier niet kunnen uitkijken. Wij raden de UK versie aan: goede beeld- en geluidskwaliteit (synchroon!) en bovendien een leuk pakketje extra’s als biografieën, trailers, interview en een fotogalerij. Dan is de keuze toch snel gemaakt!

EXTRA'S
Dat er geen extra’s op deze DVD terug te vinden zijn maakt de mislukking van deze uitgave alleen maar duidelijker.

CONCLUSIE
Overweldigend meesterwerk van studio Clamp onder een sterke regie van Rintarô. Samen met Akira, Ghost In The Shell, Blood: The Last Vampire en Metropolis één van de beste mangafilms ooit gemaakt! Het is dan ook een regelrechte schande dat deze niet op een betere manier is uitgebracht dan deze totaal mislukte uitgave. Het beeld is van vrij goede kwaliteit maar het geluid gaat volledig de mist in. Ook op het gebied van extra’s slaat men hier de bal goed mis, er zijn er gewoon geen! Kortom een misser van formaat en wij raden dan ook iedereen de UK versie aan of een eventueel toekomstige Nederlandse uitgave.


cover
Studio: Another DVD

Regie: Rintar˘
Met: Tomokazu Seki, Junko Iwao, Ken Narita, T˘ru Furusawa, Riva Matsumoto

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
3,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
0

Genre:
Manga

Versie:
China

Jaar:
1996

Leeftijd:
R

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.78:1 NTSC

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
o.a. Engels
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij